Facebook-app op Android verzamelde bel- en sms-gegevens

26 maart 2018 3 Minuten 0 Reacties
Facebook

Facebook heeft jarenlang de belgeschiedenis en sms-data van Android-gebruikers kunnen bijhouden en opslaan. Verschillende twitteraars hebben dat gemeld wanneer ze alle data van hun Facebook-account hebben gedownload na de negatieve berichtgeving over het sociale netwerk.

Facebook verzamelde bel- en sms-gegevens van Android-gebruikers

Facebook heeft jarenlang de belgeschiedenis en sms-data van Android-gebruikers kunnen inzien en opslaan. Verschillende Twitter-gebruikers hebben dit weekend hun bevindingen online gezet nadat ze hun Facebook-databestand hadden gedownload. Een groot deel van de gebruikers van het sociale netwerk is bang geworden door het negatieve nieuws en het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica, waardoor ze dus hun eigen data wilde downloaden en inzien. (Ga daarvoor naar Instellingen > Algemeen op je eigen account.)

Eén gebruiker meldt dat-ie zijn complete bel- en sms-geschiedenis van het afgelopen jaar kon inzien. Een andere gebruiker laat weten dat-ie de gespreksgeschiedenis met z’n schoonmoeder is tegengekomen. Dit lijkt een patroon te zijn, aangezien meerdere gebruikers kunnen melden dat er vooral veel is opgeslagen over personen met wie je regelmatig contact hebt (gehad). Ars Technica meldt dat Facebook dergelijke gegevens nodig had, inclusief contactenlijst, om je van betere vriendsuggesties te kunnen voorzien.

Zo moest er een onderscheid kunnen worden gemaakt tussen zakelijke contacten en echte vriendschappen. Facebook verzamelde deze gegevens onder meer met de Messenger-app, die vaak vraagt of die het over mag nemen als standaard sms-applicatie. Inmiddels is er al wel een optie waarmee je kunt aanvinken dat het sociale netwerk dergelijke info (bel- en sms-geschiedenis en contactlijst) niet continu blijft uploaden, maar onduidelijk is hoe lang die er al is. Het is ook niet duidelijk of deze functie altijd al heeft bestaan.

Facebook heeft echter jarenlang z’n gang kunnen gaan. Dat was in een tijd dat het besturingssysteem Android het nog niet zo nauw nam met permissies, en app-makers dus gewoon hun gang konden gaan. Inmiddels heeft Google er zelf voor gezorgd dat gebruikers precies kunnen aangeven welke apps tot welke functies toegang krijgen; dat wordt bijvoorbeeld gevraagd op het eerste moment dat de app wordt opgestart. Sinds afgelopen oktober is het voor ontwikkelaars onmogelijk van de api gebruik te maken die het tappen mogelijk maakte.

Facebook heet gereageerd op deze situatie en suggereert dat het normaal is dat sociale applicaties continu naar je contactpersonen kijken en je belgeschiedenis inzien. Tegenover Ars Technica laat een vertegenwoordiger het volgende weten.

The most important part of apps and services that help you make connections is to make it easy to find the people you want to connect with. So, the first time you sign in on your phone to a messaging or social app, it’s a widely used practice to begin by uploading your phone contacts.

Gebruikers op iOS hoeven minder te vrezen; dezelfde gegevens zijn namelijk niet door iOS-gebruikers gevonden. Apple is hier wat stricter in: alleen gespecialiseerde apps hebben toegang tot dergelijke data, voor wanneer er spam-accounts geblokkeerd moeten kunnen worden, bijvoorbeeld. Maar dan nog gaat daar een heel proces aan vooraf. Het gros van de iOS-applicaties kan niet bij dezelfde gegevens als Android-apps vaak kunnen en Facebook is hierin geen uitzondering. Het kan simpelweg niet bij de bel- en sms-geschiedenis.

In een blogpost heeft het bedrijf verder laten weten dat gebruikers zich dus kunnen aan- en afmelden voor deze uploadfunctie. Ook laat het bedrijf weten hoe het verzamelen van data werkt. Maar er blijven nog wel vragen over. Zoals wanneer het verzamelen van data is begonnen, wanneer het ermee gestopt is en of gebruikers überhaupt wel op de hoogte waren van deze uploadsessies. Dit nieuws kwam aan het licht in dezelfde week als het lek van vijftig miljoen Facebook-gebruikers. Meer daarover lees je in een stuk op The Guardian.

Reacties (0)