Hands-on preview: Asus Zenfone 5, Zenfone 5 Lite en Zenfone 5Z

01 maart 2018 6 Minuten 0 Reacties
asus-zefone-5-mwc-1

Asus zal binnenkort drie nieuwe toestellen gaan lanceren: de Asus Zenfone 5, een midrange smartphone met een aantal interessante, slimme camerafuncties, de Zenfone 5 Lite, een goedkoper model zonder kunstmatige intelligentie, en de Zenfone 5Z, een krachtig en slim model.

Asus Zenfone 5 – slimme camerafuncties

De eerste nieuwe smartphone van Asus is de Asus Zenfone 5. Dit model beschikt over een Qualcomm Snapdragon 636-processor en tot 6 GB aan werkgeheugen. De 636-processor is niet de snelste op de markt, ook niet als het op midrange aankomt, maar is wel degelijk een nette chipset. Tijdens onze hands-on hebben we het toestel niet kunnen betrappen op vertragingen of haperingen, dus dat is veelbelovend. Het scherm van 6,2-inch past in het omhulsel van een oudere 5,5″-model en heeft een kleine inkeping aan de bovenkant van het scherm.

Asus heeft dit keer gekozen voor een voorkantvullend display. Aan de onderkant zien we nog een kleine rand, maar die is vergelijkbaar met de LG V30. Opvallend is dat het scherm dezelfde schermverhouding heeft als de Wiko View2 en Wiki View2 Pro, namelijk 19:9. Daar heb je net dat beetje extra schermruimte. In tegenstelling tot die Wiko-modellen gaat deze smartphone veel beter om met die extra ruimte. De balk, van de bovenkant van het scherm naar de onderkant van de notch, wordt niet namelijk gewoon simpelweg uitgerekt.

Het toestel beschikt verder over een groot aantal slimme camerafuncties. Zo kun je de Asus Zenfone 5 de instellingen van de foto automatisch laten selecteren op basis van wat in beeld wordt gebracht. Er kunnen in totaal zestien scenes worden herkend, van bijvoorbeeld dieren tot mensen en allerlei objecten. Verder is het goed om te weten dat er ondersteuning is voor Sony’s ldac en hi-res audio en dat er gebruik wordt gemaakt van Sony’s nieuwste camerasensor. Dit toestel haal je dus voor de vele cameramogelijkheden.

Daarnaast is het zo dat het toestel erg lekker in de hand ligt, maar dat we wel moeten wennen aan dat nog hogere scherm. Bediening met één hand is moeilijker, waardoor je het toestel soms zal moeten verplaatsen om bij apps bovenaan te komen. Het snelle menu en de notificaties zijn naar beneden te trekken door op het thuisscherm naar onderen te vegen; maar dit werkt niet wanneer je in een app zit. We hopen dat dit in het dagelijkse gebruik geen groot obstakel wordt, maar dat is iets dat we ongetwijfeld gaan meemaken na de release.

Asus Zenfone 5 Lite – groot scherm voor weinig geld

De Asus Zenfone 5 Lite is een meer traditioneel toestel, bedoeld voor de doorsnee Android-gebruiker. Met een groot scherm van 6-inch, relatief dunne randen en een fhd+-resolutie voldoet de smartphone aan de eisen van een moderne smartphonegebruiker. Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 630-processor. Ook niet de snelste chipset in z’n soort, maar voor dagelijkse gebruik moet het meer dan prima zijn. Er zijn straks verschillende configuraties beschikbaar, zoals versie met werkgeheugen tot maximaal 4 GB.

Ook deze smartphone beschikt over camerasensoren van Sony. Op de achterkant treffen we er twee aan van zestien megapixel, terwijl we aan de voorkant twee frontcamera’s van twintig megapixel aantreffen. De camera-app biedt allerlei handige functies aan, zoals foto’s maken met een bokeh-effect, maar van echt slimme functies, op basis van kunstmatige intelligentie, is hier geen sprake. Wel is het mogelijk foto’s met een hoek van 120 graden te maken, waardoor je dus ontzettend veel (mensen tegelijkertijd) op de foto kunt zetten met dit toestel.

Door zijn 6″-scherm en het feit dat er nog steeds randen aanwezig zijn, is het wel een flink toestel geworden. De bediening werkt hetzelfde als op de reguliere Asus Zenfone 5, dus sommige problemen zijn opgelost. Maar wanneer je dus een app gebruikt en een notificatie binnenkrijgt, dan heb je kans dat je het toestel moet verleggen of met twee handen moet gebruiken. Qua software wordt, net als bij de overige twee varianten, Android 8.0 Oreo, met daaroverheen het ZenUI, geleverd, en worden er een minimale hoeveelheid apps vooraf geïnstalleerd.

Slimme functies op Zenfone 5 en Zenfone 5Z

De Asus Zenfone 5Z is in feite dezelfde smartphone als de Zenfone 5, maar dan met betere specs. Veel betere specs zelfs, want het gaat om high-end specificaties (tot 8 GB aan werkgeheugen en tot 256 GB aan interne opslagruimte). Asus introduceert op beide toestellen verschillende functies op basis van kunstmatige intelligentie. Zo gaat het scherm bijvoorbeeld niet in standby wanneer je naar het scherm blijft kijken. Dat doet het toestel door gebruik te maken van de frontcamera; die volgt namelijk je ogen.

Daarnaast hanteert Asus een slimme oplaadfunctie. Veel gebruikers laden hun smartphones ’s nachts op, terwijl dat helemaal niet nodig is. Dan ligt het toestel soms zes tot acht uur op de lader, terwijl de accu op de honderd procent zit. Dat is eigenlijk niet goed voor de batterij. Daarom zal de Zenfone 5 het toestel tot tachtig procent opladen en de laatste twee uur totdat je wakker wordt de overige twintig procent bijladen. De smartphone leert hiervoor je slaappatroon, zodat de accu vol is wanneer jouw accu is opgeladen.

Verder zijn er ook meer mogelijkheden voor het geluid gepresenteerd. Omdat iedereen weer een ander gehoor heeft, heeft ook iedereen eigenlijk een persoonlijke instelling voor het geluid nodig, is het idee. Middels een install wizard zal de Asus Zenfone 5 je helpen de juiste instellingen te vinden voor jouw gehoor. Bovendien is er ook nog de AI Boost-functie, die de prestaties van het toestel kan verhogen met enkele procenten. Al met al probeert Asus dus een hoop dingen tegelijkertijd uit met de nieuwe Zenfone 5-modellen.

Hands-on video

Meer lezen?

Deze smartphones van Asus zijn aangekondigd tijdens Mobile World Congress 2018. Wil je meer lezen over producten die tijdens deze beurs worden aangekondigd, dan kun je terecht in ons Mobile World Congress-nieuwsarchief.

Reacties (0)