Review: Sony Xperia L2 – goedkope smartphone die ook goedkoop aanvoelt

28 maart 2018 + 10 minuten 0 Reacties
sony-xperia-l2-foto-1

Met de Sony Xperia L2 probeert Sony een aantrekkelijke budgetsmartphone op de markt uit te brengen, die is voorzien van een aantal moderne gemakken. Maar is dat het Japanse bedrijf ook gelukt? En is de Sony Xperia L2 zijn prijs van adviesverkoopprijs van 249 euro waard?

Zo op het eerste gezicht lijkt de Sony Xperia L2 een prima toestel te zijn voor de prijs waarvoor die in de winkels ligt. Maar zoals altijd geldt dat schijn kan bedriegen en in deze recensie gaan we kijken in hoeverre dat zo is. Met prima specs aan boord van een smartphone met een achterhaald design en een tegenvallend scherm moet je je hardop afvragen of je wel wil betalen voor een ervaring die alles behalve optimaal is. Goed, je betaalt er niet de hoofdprijs voor, maar dat betekent niet dat je overal maar genoegen mee hoeft te nemen.

Sony Xperia L2 – specificaties

Sony Xperia L2
Scherm 5,5-inch, 720 bij 1.280 pixels
Digitizer Nee
Processor MediaTek MT6737T
RAM 3 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Dertien megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3300 mAh Lithium Polymer

Specs

Omdat de Sony Xperia L2 niet het duurste toestel is uit Sony-smartphonelijn, hoef je ook geen grandioze specificaties te verwachten. Toch stelt het toestel – in elk geval op papier – niet teleur. Met een quadcore-processor van Mediatek en 3 GB aan werkgeheugen moet je moeiteloos dagelijkse taken als berichten versturen en bellen kunnen verrichten. Ook zul je geen problemen aantreffen wanneer je een browser gebruikt. Bovendien zou 32 GB aan opslagruimte genoeg moeten zijn en komen we ook een grote accu tegen.

Sony Xperia L2 – hardware en design

De Sony Xperia L2 is niet de mooiste budgetsmartphone van dit moment. Er zijn dikke randen aanwezig, zowel aan de boven- als onderkant, maar ook aan de zijkanten. Daarnaast is het toestel omhuld door plastic, wat nooit echt een premium gevoel geeft. Hij is ook behoorlijk dik en redelijk zwaar, maar – nogmaals – je mag ook geen high-end features verwachten van een budgetsmartphone. Desondanks had Sony toch wellicht iets meer aan het design van het toestel kunnen sleutelen. Er is trouwens wel een hoofdtelefoonaansluiting.

Het is verder niet allemaal slecht. Zo zit de vingerafdrukscanner op de achterkant van de smartphone, in het midden onder de camera. Dat is een fijne positie, omdat je wijsvinger daar vaak toch al leunt om het toestel in evenwicht te houden tijdens het gebruik. Daarnaast is de achterkant ook voorzien van een lichte bolling, waardoor je lekker in de hand ligt. Niet elke smartphoneproducent stopt trouwens een fijne vingerafdrukscanner in zijn goedkopere smartphones, dus het is prijswaardig dat Sony hier wel voor gekozen heeft.

De knoppen zijn helaas ook niet van aluminum gemaakt, waardoor het goedkope design ook nergens echt aanvoelt alsof het toch van een iets hogere kwaliteit is. Cameragebruikers zullen overigens blij zijn met de positie van de camera op de achterkant: die zit dit keer in het midden en niet in de hoek, waardoor foto’s maken wellicht wat gemakkelijk gaat (en je dus niet hoeft te wennen aan het feit dat die camera op een andere plek zit, zoals Sony bij andere telefoons doet). Er zijn hier dus een hoop aspecten waar je rekening mee mag houden.

Display

Met een scherm van 5,5-inch heb je aan schermoppervlakte geen gebrek. Als je kijkt naar de helderheid en kleur mag je niet klagen voor een telefoon met dit prijskaartje. Maar wanneer je er buiten mee loopt, dan valt op dat het scherm goed tegenvalt en je soms, in de zon, niet goed kunt zien wat je nu aan het doen bent. Ook dit keer heeft Sony gekozen voor een resolutie van 720p, waardoor je een lage pixeldichtheid van 267 pixels per inch overhoudt. Dat resulteert vaak in korrelig beeld, waarin je zonder moeite de pixels kunt tellen.

Smartphones met een schermformaat van 5,5-inch of groter zouden wat ons betreft dan ook een resolutie van minimaal 1080p moeten krijgen. Dat verscherpt het beeld enorm, waardoor de kwaliteit ook simpelweg omhoog schiet. Daarnaast voelt het scherm niet heel stevig aan. Wanneer je al een klein beetje druk zet, dan hoor je een klikgeluidje. Zo’n typisch geluid dat je eigenlijk niet wil horen als je net een nieuwe smartphone hebt gekocht. Bovendien heeft het scherm een vervelende, blauwe gloed over zich heen.

Connectiviteit

Iets waar Sony niet op heeft bespaard is de usb-c-aansluiting aan de onderkant van de smartphone. Dat is dikke prima, aangezien opladen daardoor sneller kan gaan en je gebruik kunt maken van moderne accessoires (zoals een goede batterypack, bijvoorbeeld). Dit is een onderdeel waar andere fabrikanten vaak op bezuinigen; maar zo voelt de L2 toch nog een klein beetje modern aan. Verder is er natuurlijk ondersteuning voor 3g en 4g en mag je rekening op wifi en bluetooth. De bluetooth-versie is 4.2, wat ook gewoon goed is.

Speakers

De speaker aan de onderkant van de smartphone kunnen we enkel bekijken als een leuke extra, maar niet echt iets dat je wil gaan gebruiken. Verwacht dus niets van dit onderdeel, dan kan het alleen maar meevallen. Zo kan de volume niet heel hoog gezet worden en is de kwaliteit vrijwel nooit hetzelfde. Het geluid is behoorlijk vlak en heeft eigenlijk geen bespeurbare baslijn. Daarnaast vervormt het geluid al snel op hogere volumes. Bovendien is de positie van de speaker niet erg prettig, omdat je er al snel met je handpalm of duim voor zit.

Camera’s

Over het algemeen is de kwaliteit van de foto’s redelijk, al zijn de beelden vaak wel een beetje uitgesmeerd. Er is redelijk wat ruis aanwezig en de kleuren komen over het algemeen wat kouder uit de bus dan gebruikelijk. Ook lijkt het erop dat het kleurenspectrum niet heel erg breed is. Maar wanneer je foto’s maakt in goed daglicht en bekijkt op het toestel zelf, dan zal het wellicht allemaal niet zo opvallen. Verplaats je de foto’s naar een pc of plaats je ze op sociale media, dan komen de tekortkomingen al snel aan het licht, helaas.

Aan de voorkant zit een selfiecamera van acht megapixel. Het is een camera met een wijde lens van 120 graden, waardoor je meer op de foto kunt zetten. Het is dezelfde camera als op de Sony Xperia XA2, met nagenoeg dezelfde beeldkwaliteit. In vergelijking met die smartphone presteert de L2 wellicht net wat beter en kunnen er scherpere foto’s worden gemaakt. Video’s kunnen gemaakt worden in 1080p en in dertig frames per seconde, maar als je kijkt naar de kwaliteit van die video’s dan had het net zo goed een upscaled 720p kunnen zijn.

Accuduur

Met een accu van 3.300 mAh ben je ervan verzekerd dat je tenminste één dag kunt doorkomen. Meestal redden we anderhalve dag. De processor vergt weinig energie, maar het grote scherm daarentegen veel meer — dat is hier dan ook de grote boosdoener. Wanneer je het toestel gebruikt voor chatdiensten en e-mailberichten, en je gamet er bijvoorbeeld niet op (ook niet aan te raden met deze processor), dan red je het zelfs om dag twee ook vol te maken. Bovendien is er ook nog de unieke extra batterijbesparende modus.

Sony Xperia L2 – software

Gebruikers van Sony-smartphones kunnen er al jaren op rekenen dat Sony een licht aangepaste versie van Android installeert op zijn apparaten en dat is dit keer gelukkig ook het geval. Er zijn geen grote achtergrondprocessen die je toestel traag maken, maar er zijn wel kleine aanpassingen gedaan aan de interface, enkele apps vooraf geïnstalleerd en unieke widgets toegevoegd. Zo krijg je toegang tot de PlayStation-applicatie en heb je te maken met apps als Xperia Lounge en de Move Creator, voor het maken van video’s.

Dat klinkt allemaal best prima: een Android-versie die bijna niet is aangepast, weinig vooraf geïnstalleerde apps en geen grove achtergrondprocessen. Helaas is het echter wel zo dat het gaat om Android 7.1.1, een oude versie van Android dus. En dat terwijl Android 8.0 Oreo al lang en breed beschikbaar is — zelfs op andere smartphones van Sony. Verder is het nadelig dat de beveiligingsupdate voor het laatst plaatsvond in november vorig jaar, waardoor je dus ook minder goed beveiligd bent tegen online problemen.

Sony Xperia L2 – in gebruik

Een aspect dat we nog niet eerder hebben besproken in deze recensie is het feit dat de smartphone ook relatief breed is. Dat komt doordat het scherm dus geen verhouding heeft van 2:1, maar 16:9. Daardoor kan het zijn dat mensen met grotere handen het apparaat gemakkelijker vast kunnen houden, juist omdat het niet zo smal is. Bovendien is de aan-uitknop goed bereikbaar met je rechterduim, aangezien die net boven het midden zit. Datzelfde geldt voor de volumeknoppen — je hoeft het toestel niet te verschuiven om op de knoppen te drukken.

Een erg vreemd aspect vinden we de trede aan de zijkant. Daar kun je de simkaart in stoppen, evenals een micro-sd-kaart. Wanneer je die kaart eruit wil halen (of erin wil stoppen), dan moet je die lade eruit halen. Maar dat betekent ook dat je de simkaart automatisch verwijdert, waardoor de smartphone opnieuw opstart. Bovendien zal de smartphone nog eens opnieuw opgestart moeten worden wanneer je de micro-sd-kaart (en dus de simkaart) opnieuw in de opening stopt. Dat is echt een vreemde gang van zaken, eentje die je (bijna) niet ziet.

Prestaties

Van de processor hoef je ook niet heel veel te verwachten. Het is er eentje uit het lagere segment van de processormarkt (maar de tweede T in Mediatek MT6737T staat wel voor een hoger geklokte versie). Het is een quadcore-processor, waar je alledaagse taken mee kunt uitvoeren. Berichten versturen, e-mailen, bellen, over het internet surfen; het apparaat moet het allemaal aan kunnen. Maar wanneer je een game probeert te starten of andere grafische processen verwachten, dan mag je erop rekenen dat de boel begint te haperen.

Sony Xperia L2 – conclusie

Kijk, voor een Android-smartphone van rond de 200-250 euro mag je niet verwachten dat het een high-end device is. Er zijn wat dingen die ons tegenstaan (zoals de low-end processor bijvoorbeeld), dingen waarvan we zeggen dat er iets meer aandacht naartoe kon en dingen die je simpelweg niet hoeft te accepteren, zoals de sim- en sd-kaarttrede. Maar er zijn ook dingen waar we heel tevreden over zijn, zoals 3 GB aan werkgeheugen, de bijna kale versie van Android en het feit dat het toestel voor mensen met grote handen comfortabel is.

Het feit dat het toestel goedkoop is, is geen probleem. Maar dat het op veel fronten ook goedkoop aanvoelt, is er helaas wel heen. Dat plastic omhulsel doet weinig goeds voor de Sony Xperia L2. Ook kunnen we niet anders zeggen dat Sony de verkeerde keuze heeft gemaakt als het om de resolutie van het scherm gaat. Zware apps zijn echter geen optie en dat is toch wel heel jammer. Mocht je de L2 overwegen, dan raden we hem alleen aan als je verder weinig van een slimme telefoon verwacht, behalve dat je enkele chatdiensten kunt gebruiken.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Grote accu en energiebesparingen
  • Vingerafdrukscanner
  • Software en connectiviteit

Minpunten
  • Schermresolutie, kleuren

  • Low-end processor
  • Trede voor sim- en sd-kaart

Reacties (0)