Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Telegram moet encryptiesleutels inleveren bij Russische veiligheidsdienst

Geschreven door
Geplaatst op20 maart 2018, 15:08 CategorieApplicaties

De versleutelde berichtendienst Telegram heeft een zaak in hoger beroep verloren en moet nu van de rechtbank de encryptiesleutels inleveren van alle gebruikers bij de Russische veiligheidsdienst. De appmaker heeft laten weten wederom in beroep te gaan tegen dit besluit.

Telegram moet encryptiesleutels inleveren

Telegram, een versleutelde berichtendienst, moet van de Russische rechtbank de encryptiesleutels van zijn gebruikers inleveren bij de Russische veiligheidsdienst¬†Federal Security Service (FSB). Zo krijgt de FSB toegang tot alle gebruikersdata, meldt Bloomberg. Vorig jaar moest de berichtendienst dit ook al doen, maar deed dat toen niet — met een boete van 14.000 dollar tot gevolg. Dienst ging toen in hoger beroep, maar vandaag blijkt ook dit een verloren zaak te zijn. Uiteraard is de appmaker het niet eens met de beslissing.

Mocht Telegram niet meewerken nu, dan krijgt die waarschijnlijk wederom een boete. Of erger nog: de dienst wordt geblokkeerd in Rusland, zijn grootste markt. Rusland en de communicatiedienst liggen al sinds 2016 met elkaar overhoop. In de strijd tegen terrorisme wil Rusland toegang tot de data, omdat veel terroristen de dienst zouden gebruiken. Maar de berichtendienst werkt hier niet aan mee. De FSB meldt dat de privacy van gebruikers niet in het geding komt, omdat het opvragen van de sleutels geen info over gebruikers bevat.

Daarnaast is het zo dat de FSB een gerechtelijk bevel nodig heeft om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie, aldus de FSB. Dat argument is niet heel erg sterk: want als je het wachtwoord van iemands e-mail hebt, dan zou je er dus in kunnen wanneer je maar wil. Je hoeft het niet te doen, maar het kan wel, aldus de analogie van de advocaat van Telegram.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)
Apple iPhone X
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.