Android One: alles dat je moet weten over het slimme en veilige Android

18 april 2018 5 Minuten 2 Reacties
google-android-one-logo

Android One is een versie van het Android-besturingssysteem dat al een tijdje bestaat, maar de laatste maanden vaak voorbijkomt in het nieuws. Steeds meer smartphones worden met de software uitgerust. In dit artikel alles over het slimme en veilige Android.

Wanneer je als Android-gebruiker een nieuwe smartphone wil uitkiezen, dan zie je soms nu al door de bomen het bos niet meer. Android 6.0 Marshmallow, Android 7.0 Nougat en Android 8.0 Oreo zijn de Android-versies die je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen, maar wat nu als je een Android-versie hebt die niet zo populair is als je misschien denkt? Android One is zo’n versie, maar dat hoeft helemaal niet negatief te zijn. Sterker nog, One heeft een hoop positieve punten. In dit artikel een overzicht van alle eigenschappen van het systeem.

Wat is Android One?

Android One was eerst niet het besturingssysteem zoals we hem nu kennen. One werd aanvankelijk ingezet op opkomende markten, zodat mensen konden wennen aan het gebruik van een slimme telefoon. Hoewel de implementatie nu iets anders is, is het idee achter deze versie van het besturingssysteem niet veranderd. Smartphones met Android One aan boord bieden in feite stock Android aan: een kale versie van het OS. Deze smartphones bieden een stabiele versie van Android aan, zonder bloatware en diensten waar niemand om vroeg.

In feite is het idee vergelijkbaar met wat Google ooit aanbood bij Nexus-apparaten; alleen deze smartphones en tablets hadden toegang tot de kale versie van Android. Nu het Nexus-programma zo goed als afgerond is, ben je dus aangewezen op toestellen van andere fabrikanten. Maar die toestellen bieden dus wel Android aan zoals Android ooit bedoeld was. Inmiddels wordt One ook gebruikt op smartphones buiten opkomende markten en op iets duurdere modellen, waardoor de toegankelijkheid in de afgelopen maanden flink is vergroot.

Wat mag je van Android One verwachten?

Android One is dus als het ware een pure versie van Android, ontdaan van allerlei dingen waar fabrikanten vaak Android mee willen volproppen. Hoewel Google nu niet meer verantwoordelijk is voor de hardware, zoals dat wel het geval was in het Nexus-programma, is het nog steeds verantwoordelijk voor de software. Dat is anders als je kijkt naar de (nog niet in Nederland beschikbare) Pixel-smartphones: Google ontwikkelt daar de hardware zelf en biedt ook exclusieve functies aan die je elders niet zult aantreffen.

Dat gezegd hebbende biedt Android One wel een aantal dingen aan die je ook op andere Android-smartphones tegenkomt.

  • Google-applicaties
    Je krijgt toegang tot apps als YouTube, Google Duo, Google Maps, et cetera — eigenlijk alle applicaties van Google. Bovendien profiteert One ook van Google Play Protect, waardoor je er zeker van bent dat de apps op je smartphone geen malafide dingen hebben gepland (ook al glipt er zo nu en dan een app doorheen, maar al doende leert men).
  • Google Assistant
    Goedkopere toestellen of niet, je krijgt gewoon toegang tot de Google Assistant. Je kunt allerlei dingen doen met en dingen vragen aan deze stemassistent, maar op moment van schrijven nog niet in het Nederlands.
  • Google-ondersteuning
    Eén van de mooiste aspecten van Android One is het feit dat je twee jaar updates krijgt van Google en dus niet afhankelijk bent van third-party fabrikanten. Als er een Android-update beschikbaar is, krijg je hem direct van de zoekmachinegigant; er zit dus geen bedrijf meer tussen die nog even snel wat wil aanpassen. Bovendien krijg je drie jaar lang Android-beveiligingsupdates.
  • Hardware-ondersteuning van fabrikanten
    Het kan zijn dat sommige fabrikanten ervoor kiezen unieke elementen toe te voegen aan zo’n Android One-smartphone. Zo heeft HTC een knijpbare rand toegevoegd aan de HTC U11 Life, om maar een voorbeeld te geven. Ook kan het overigens zijn dat je een andere camera-app krijgt, die is ingesteld op de camera van het apparaat.

Hoewel Android One dus in de kern op Android lijkt zoals je het bent gewend, zijn er kleine dingen die anders gaan. Voornamelijk het updateproces is een goede reden om One-toestellen te overwegen, los van de relatief lage prijzen die fabrikanten hanteren.

Welke toestellen draaien nu op Android One?

Gelukkig heeft Google een volledige lijst met Android One-toestellen gepubliceerd, die vind je hier. De huidige lijst bestaat onder meer uit de Android One Moto X4, Xiaomi M1, Xiaomi Mi A1, Y Mobile X1, Y Mobile S1, Y Mobile S2, General Mobile GM6, General Mobile GM5 en General Mobile GM5 Plus, maar dus ook de HTC U11 Life en natuurlijk de Nokia 8 Sirocco, Nokia 7 Plus en de nieuwe Nokia 6. Voor meer informatie over de nieuwste toestellen van Nokia kun je onze korte hands-on video of hands-on preview bekijken.

Meer lezen over Android?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van Android? Neem dan eens ons uitgebreide archief met tips eens door. Ook kun je in onze tabletdatabase een flinke lading Android-tablets vinden, met alle informatie die je erover wil weten. Benieuwd naar Android op je smartwatch? Onlangs heeft Google ervoor gekozen om Android Wear om te dopen tot Wear OS, zodat het ook duidelijk is dat deze smartwatches te koppelen zijn aan iOS-producten. En laten we natuurlijk de recente versie van Android TV niet vergeten.

Reacties (2)