Europese Commissie onderzoekt overname Shazam door Apple

23 april 2018 1 Minuut 0 Reacties
shazam-update-feb

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de overname van Shazam door Apple. Onderzocht wordt of de muziekherkenningsdienst straks niet misbruikt wordt om mensen tot een aankoop van muziek in iTunes te bewegen.

De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de overname van de Engelse muziekherkenningsdienst Shazam door Apple. Dit betekent dat de goedkeuring voor deze overname door de EU tot uiterlijk 4 september op zich kan laten wachten. Als die goedkeuring tenminste komt.

Als de EU de overname afkeurt, betekent dit in Europa een groot probleem voor Apple. Die mag de dienst in Europa dan niet als Apple-dienst aanbieden.

Motieven

De Europese Commissie vertrouwt de motieven van Apple voor de overname van Shazam niet. Het onderzoek door de EU is aangevraagd door Oostenrijk, Frankrijk, IJsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden. Vooral Oostenrijk heeft moeite met de aangekondigde overname, die Apple 400 miljoen dollar kost.

Onderzocht wordt of de muziekherkenningsdienst door Apple is aangekocht om mensen via Shazam automatisch naar iTunes te geleiden om daar het nummer aan te kopen. Dat is concurrentievervalsing voor andere muziekstreamingdiensten zoals Spotify en Deezer. Shazam verdient nu zijn geld aan mensen die via die diensten, én Apple Music, een nummer aankopen na een door Shazam herkend nummer van bijvoorbeeld de autoradio.

Apple Music

Apple verdient op velerlei manieren aan de verkoop van digitale muziek. Via de iTunes Store, App Store, iBookstore en de Mac App Store en videostreamingdienst Apple Music. Al die diensten kunnen straks aan Shazam worden gekoppeld. De EU wil weten of concurrenten er nog wel tussen kunnen komen.

De Europese Commissie meldt dat de overgrote meerderheid van aangekondigde bedrijfsovernames na een onderzoek geen problemen veroorzaken. Meestal is de Commissie binnen 25 dagen klaar met zijn onderzoek en wordt de overname goedgekeurd.

Reacties (0)