Netflix niet in HD op Android? Dit is waarom dat (soms) zo is

02 mei 2018 5 Minuten 1 Reacties
netflix-oneplus

Je hebt net een nieuwe smartphone of tablet gekocht en wil een serie kijken via Netflix of Amazon Prime Video. Maar dan kom je erachter dat Netflix niet in HD op Android te kijken is. En hetzelfde geldt voor andere videostreamingdiensten. In dit artikel leggen we uit hoe dat (soms) komt.

Netflix niet in HD kunnen kijken

Eind 2017 kwam in het nieuws dat de OnePlus 5 en OnePlus 5T (review) niet in staat zijn video’s in high definition af te spelen wanneer je naar een film of serie kijkt op Netflix, Amazon Prime Video, Google Play Movies of een andere videostreamingdienst. Dat kwam voor veel mensen als een nare verrassing. Voornamelijk omdat het moeilijk van tevoren te checken is of een smartphone of tablet beschikt over de benodigde software. In dit artikel leggen we uit hoe het komt dat sommige Android-apparaten niet kunnen streamen in HD.

Dit ligt niet aan Netflix of welke videostreamingdienst dan ook, maar aan het apparaat waar je op kijkt. Veel van dit soort diensten zijn beschermd door digital rights management (drm). En op Android geldt de regel dat toestellen moeten zijn voorzien van de meest veilige versie van Googles Widevine drm-oplossing (Widevine Level 1, of L1) voordat er in high definition (720p en hoger) kan worden gestreamd. Heeft je smartphone of tablet L1 niet aan boord, dan kan het inderdaad zo zijn dat je Netflix niet in HD kunt kijken — hoe krachtig dat apparaat ook is.

Wat is Widevine?

Widevine is één van de oudste en meest gebruikte oplossingen als het om digital rights management gaat, en ook de meest effectieve in het beschermen van digitale rechten. De oplossing is beschikbaar op miljarden apparaten, niet alleen op Android, en wordt gebruikt op smartphones, tablets, televisies, gameconsoles, settopboxen, blu-ray-spelers en computers. De technologie is gemaakt door het bedrijf Widevine, dat in 1999 werd opgericht en in 2010 werd overgenomen door Google. Het is niet gek dat dit dus zo’n populaire oplossing is.

De bedrijven die gebruikmaken van deze digitale beveiliging, zoals Netflix en Amazon Prime Video, doen dit om hun films en series te beschermen tegen piraterij en het vrijelijk distribueren van content door willekeurige mensen. Hiervoor maken ze niet alleen gebruik van Googles Widevine drm-oplossing, overigens. Ze gebruiken juist verschillende beveiligingsoplossingen, zodat de content extra goed beveiligd kan worden. Of het werkt is een tweede; Widevine is in elk geval nodig voor Android, Android TV, iOS, Windows en heel veel meer.

Verschillende niveau’s

Er zijn verschillende niveau’s in de digitale beveiliging. Zo heb je L1, het niveau dat we net hebben genoemd, en L3. L3 is het laagste niveau en beschermt content met een resolutie van 480p en lager. L3 is op vrijwel alle smartphones en tablets aanwezig, terwijl hardwarefabrikanten voor L1 onder de motorkap moeten sleutelen. Alleen dan kan ervoor worden gezorgd dat content in 720p tot 4k (en mogelijk verder) kan worden beveiligd. En alleen dan kunnen fabrikanten garanderen dat die content in HD kan worden bekeken.

Het probleem is dus dat niet elk vlaggenschip beschikt over de Widevine L1-beveiliging, waardoor Netflix niet in HD kan worden bekeken op die apparaten. Het maakt dan niet uit wat er verder onder die motorkap zit. Toestellen van OnePlus hebben de beveiliging nooit gehad. Maar ook toestellen van ZTE en waarschijnlijk ook Oppo en Vivo beschikken niet over die drm. De Huawei MediaPad M5-modellen, met hun prachtige high definition-schermen, beschikken ook niet over de benodigde beveiliging voor het afspelen van HD-content.

Het is niet bekend waarom fabrikanten niet kiezen voor Widevine L1. Google vraagt geen geld voor de licentie die nodig is, maar de bedrijven moeten wel door een certificeringsproces. Wellicht willen ze niet door dat proces heengaan en daarmee tijd winnen, zodat de producten sneller op de markt kunnen worden gebracht. Maar als er straks meer smartphones en tablets zonder Widevine L1 verschijnen, dan kun je je afvragen hoe lang mensen nog geïnteresseerd zijn in dergelijke apparaten als ze streamvideo’s niet in HD kunnen bekijken.

Zelf controleren op drm-niveau

Denk je dat ook jouw toestel Netflix niet in HD afspeelt, of denk je dat een andere videostreamingdienst dat weigert, dan kun je op Android zelf checken of je beschikt over de benodigde drm. Dat kan helaas pas wanneer je het toestel fysiek in je handen hebt, aangezien je hier een app voor moet downloaden. Je downloadt hiervoor DRM Info. Voor de duidelijkheid: vlaggenschepen van Samsung, LG en andere zeer grote merken beschikken over de juiste drm-niveau’s — maar het kan geen kwaad nu even zelf te checken of dat wel echt zo is.

DRM Info

Wanneer DRM Info L1 laat zien onder Security Level van Google Widevine DRM, dan weet je zeker dat je smartphone of tablet geschikt is voor het streamen van HD-content. Mocht er L1 staan, maar kun je niet in HD streamen? Dan kan het aan je videostreamingdienst liggen en kun je contact met het bedrijf opnemen. Of je neemt contact op met de fabrikant van het apparaat. Staat er L3 in beeld, dan heb je helaas vooralsnog pech en kun je Netflix niet in HD bekijken. Ook dan kun je het beste contact opnemen met de fabrikant.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van Android? Neem dan eens ons uitgebreide archief met tips eens door. Ook kun je in onze tabletdatabase een flinke lading Android-tablets vinden, met alle informatie die je erover wil weten.

Reacties (1)