Review: Nokia 7 Plus – z’n prijs meer dan waard

09 mei 2018 + 10 minuten 0 Reacties
nokia-7-plus-foto-1

Voor een prijs van nog geen vierhonderd euro kun je nu de Nokia 7 Plus in huis halen. Dit is een midrange smartphone met behoorlijke specs, een opmerkelijk design en een schermverhouding van 2:1. Is deze Nokia z'n prijs waard? We bekijken het in de recensie.

Zo op het eerste gezicht zou je helemaal niet zeggen dat de Nokia 7 Plus een midrange smartphone is. Daarvoor heeft het apparaat een te premium uiterlijk. Toegegeven, de relatief dikke randen onder- en bovenaan het scherm kunnen z’n karakter wellicht verklappen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Als je eenmaal de specificaties onder ogen hebt gezien, dan snap je waarom dit een midranger. Maar merk je dat ook wanneer je hem dagelijks op zak hebt? Nee, dit zijn niet de beste specs — maar onderaan de streep maakt dat weinig uit.

Nokia 7 Plus – specificaties

Nokia 7 Plus
Scherm 6-inch, 2.160 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 660
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf en dertien megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu 3800 mAh Lithium Polymer

Specs

Het idee achter de Nokia 7 Plus is een vlaggenschipervaring naar de midrange markt te brengen. Het is dus niet zonder reden dat de smartphone is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 660, aangezien die processor is gemaakt met dat idee in het achterhoofd. Deze chipset beschikt over behoorlijke specificaties, waaronder vier Kyro 260-keren die zijn geklokt op 2,2 GHz en vier Kyro-kernen die zijn geklopt op 1,8 GHz. Ten opzichte van z’n voorganger is daar alleen al een grote verbetering zichtbaar.

Maar dit is natuurlijk niet het enige dat we onder de motorkap aantreffen van de Nokia 7 Plus. Zo is er ook maar liefst 4 GB aan werkgeheugen (evenveel werkgeheugen als in vlaggenschepen van de afgelopen twee jaar) en 64 GB aan interne opslagruimte. Mocht dat niet genoeg zijn (we zouden niet weten waarom), dan is het mogelijk gebruik te maken van een micro-sd-kaart om die ruimte uit te breiden. De specificaties kunnen we mooi afronden met het 6″-scherm, dat beschikt over een resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels.

Nokia 7 Plus – hardware en design

Zoals we net al opschreven, lijkt de Nokia 7 Plus helemaal niet op een midrange smartphone. Het apparaat is namelijk voorzien van een behoorlijk aantrekkelijk design. Op alle randen van de smartphone (ook de randen rondom de camera en vingerafdrukscanner) zit namelijk een bronzen laag, die het toestel voorziet van een eigen karakter. In combinatie met de witte achterkant oogt dit minder mooi. Wij hebben echter de zwarte versie als testunit en kunnen zeggen dat de combinatie zwart en brons behoorlijk bevallen is.

Bovendien voelt het toestel ook ontzettend stevig aan, ondanks de zachte achterkant. Daar zorgen die stevige bronzen randen ook wel voor. Wanneer je kijkt naar andere midrange smartphones dan zou je kunnen stellen dat de Nokia 7 Plus ietwat zwaarder aanvoelt, maar de vraag is uiteindelijk hoe erg dat is. Wij geven de voorkeur aan enigszins zwaardere smartphones, zodat ze beter in de hand blijven liggen. Verder zijn de twee knoppen aan de rechterkant (volume en energie) goed bereikbaar en stop je een simkaart aan de linkerkant.

Onderaan de Nokia 7 Plus treffen we een usb-c-poort aan. Ook die poort komen we steeds vaker tegen op goedkopere smartphones, dus is het fijn om te zien dat Nokia meedoet met deze trend. Daarnaast treffen we hier de speaker aan (daar later meer over). Bovenop zit ook nog eens een koptelefoonaansluiting, een aansluiting die steeds vaker verdwijnt op toestellen in het hogere segment. Op de achterkant zit een dubbel camerasysteem en een vingerafdrukscanner, eentje die ook nog eens zeer gemakkelijk te bereiken is.

Display

Het scherm op de Nokia 7 Plus is vrij groot met z’n 6-inch. Dat maakt de smartphone zelf ook wat groter. Om dat scherm zitten namelijk relatief dikke randen, vergelijkbaar met de LG G6 (een andere smartphone die ondertussen heel aantrekkelijk geprijsd is). Die randen vallen echter alleen op wanneer het scherm aan staat. De hoeken zijn rond gemaakt, maar lopen niet door over de zijkant. Het is een kwestie van smaak of je dit mooi vindt of niet; uiteindelijk is dit onderdeel van het compromis dat je moet maken met jezelf.

Het 6″-scherm beschikt over een resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels en dus ook over een beeldverhouding van 2:1. Daarmee doet Nokia dus mee aan de trend dat displays tegenwoordig langwerpig moeten zijn, wat ook direct betekent dat sommige apps niet op een volledig scherm worden weergeven. Zo kan YouTube dikke randen aan de zijkant laten zien, bijvoorbeeld. Belangrijker om te weten is dat de kleuren ontzettend goed tot hun recht komen en dat je buiten, in de zon, altijd goed kunt blijven zien wat je nu aan het doen bent.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit doet de Nokia 7 Plus niet onder voor dure vlaggenschepen. Zo krijg je toegang tot een normale wifi-verbinding, evenals bluetooth 5.0 (dat is de meest recente versie), near field communication (nfc) voor betalingen en gemakkelijke bluetooth-koppelingen, gps en is er natuurlijk nog de eerdergenoemde micro-sd-kaart. Je kunt met deze smartphone dus vrijwel alles doen wat je ook met een Samsung Galaxy S9 of LG V30 kan op het gebied van connectiviteit — en dat voor de helft van de prijs.

Speakers

De speaker aan de onderkant is er een van de mono variant. Bovendien zit die onderaan, dus verwacht geen wonderen. Het is goed om te weten dat gesprekken of gesproken tekst goed verstaanbaar zijn. En gelukkig ook verstaanbaar blijven, ook wanneer je de speaker hard zet. Enige nuance is vanzelfsprekend aanwezig, dus muziek beluisteren of films kijken zonder koptelefoon of bluetooth-speaker kunnen we niet aanraden. Maar wanneer je simpele YouTube-video’s kijkt, dan kun je dat met een gerust hard zonder hulpmiddel doen.

Camera’s

Op de Nokia 7 Plus zitten drie camera’s. Twee daarvan zitten op de achterkant, terwijl de laatste natuurlijk op de voorkant zit. De frontcamera beschikt over een resolutie van zestien megapixel, terwijl de camera’s op de achterkant beschikken over twaalf en dertien megapixel. Die camera’s zijn overigens in staat video’s in 4k op te nemen, terwijl de frontcamera niet verdergaat dan full hd. Ook kun je met de achtercamera’s twee keer optisch inzoomen en is het mogelijk foto’s met het inmiddels bekende bokeh-effect te maken.

Wanneer je dagelijks foto’s maakt met de Nokia 7 Plus, dan zul je niet gauw merken dat er iets mis is met de camera’s. Bovendien koop je ook geen écht vlaggenschip, dus mag je ook niet de beste fotocamera’s verwachten. Desondanks presteren de camera’s allemaal behoorlijk goed. Maar er zijn wel wat minpunten zichtbaar, minpunten die we ook tegenkomen op duurdere modellen. Zo kan de kwaliteit van foto’s in omgevingen met weinig licht achteruit gaan, waardoor kleuren een beetje uitgeveegd lijken en details lijken weg te vallen.

Accuduur

De Nokia 7 Plus blaast ons tot dusver weg als het gaat om design en hardware en ook de accu in het apparaat valt alles behalve tegen. Er is er namelijk eentje aanwezig van maar liefst 3.800 mAh. HMD Global, de rechtenhouder van de Nokia-merknaam op de smartphonemarkt, belooft dat je hiermee met gemak twee dagen moet kunnen vullen en dat blijkt ook uit ons gebruik. Natuurlijk moet je er niet flink op gaan gamen, maar wanneer je belt, internet, berichten stuurt en foto’s maakt, dan haal je met gemak de 48 gebruikersduur.

Nokia 7 Plus – software

De grote ster op de smartphone is echter de Android-versie. Dit is Android 8.1 Oreo, maar dan in de vorm van Android One. Android One is als het ware een pure versie van Android, ontdaan van allerlei dingen waar fabrikanten vaak Android mee willen volproppen. Hoewel Google niet verantwoordelijk is voor de hardware voor One op draait, zoals dat wel het geval was in het Nexus-programma, is het nog steeds verantwoordelijk voor de software. Android One staat voor snellere updates en een strakkere beveiliging.

De Nokia 7 Plus wordt ook niet geleverd met allerlei applicaties die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. In plaats daarvan krijg je een lading apps van Google, met een enkele app van Nokia. Dat is de camera-applicatie. Die aparte app is ook wel nodig, aangezien de app meer functies aanbiedt dan de camera-app van Google. Onderaan de streep betekent dit dat de 7 Plus dus veel ruimte overheeft voor andere apps, beschikt over een licht en vlot besturingssysteem en een Android-ervaring kan aanbieden zoals de Nexus-lijn dat alleen kon.

Nokia 7 Plus – in gebruik

Er zijn helemaal niet zo veel op- of aanmerkingen over het in gebruik nemen van de Nokia 7 Plus. Het toestel ligt lekker in de hand en heeft een goed bereikbare vingerafdrukscanner. Je vinger zal nooit snel over de camera glijden, omdat je echt je vinger moet uitrekken om bij die module te komen. Bovendien reageert de vingerafdruklezer ook nog best vlot. Toegegeven, het is niet net zo snel als op een toestel van Samsung of OnePlus, maar dat mag je ook helemaal niet verwachten. Voor de rest lijkt Nokia z’n zaken op orde te hebben.

Prestaties

De processor in en de software van de Nokia 7 Plus zorgen voor een prima combinatie als het om gebruikersgemak gaat. De smartphone reageert vrijwel altijd vlot en accuraat, maar is geen powerhouse als het om gaming gaat. Het apparaat kan best wat hebben, maar dat gaat dan direct ten koste van de accu. Dat is echter iets dat je kunt verwachten, ook van de wat duurdere smartphones. Je verwachtingen hoeven echter niet laag gespannen te zijn, ondanks de prijs — deze processor is zeer capabel. Ook werkt die 4 GB werkgeheugen mee.

Nokia 7 Plus – conclusie

Met een prijs van nog geen 400 euro zit Nokia wellicht in het hogere segment van de midrange markt, maar we kunnen concluderen dat de phablet deze prijs meer dan waard is. Dit is een smartphone voor de mensen die niet de hoofdprijs willen betalen voor een vlaggenschip, maar wel willen genieten van zijn prestaties, mogelijkheden én design. Het design is strak en elegant en zorgt ervoor dat de Nokia 7 Plus z’n eigen gezicht heeft op de drukke middenmarkt. Dat is uiteindelijk ook onderdeel van de ervaring; en daar is de prijs naar.

Het midrange vlaggenschip heeft wel twee aspecten die minder goed presteren, waar we de kanttekening bij willen plaatsen dat andere smartphones binnen hetzelfde segment (of soms hoger!) er niet beter op scoren. We hebben het dan over de speaker aan de onderkant (met helder, maar verder weinig overtuigend geluid) en het camerasysteem (dat alleen in lichte omgevingen goed presteert). Voor de rest haal je met de Nokia 7 Plus een smartphone in huis die goed presteert, schone software heeft en hoog inzet op gebruikersgemak.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Elegant design met eigen karakter
  • Krachtige processor en accuduur
  • Kleurrijk scherm met hoge resolutie

Minpunten
  • Speaker heeft geen overtuigend geluid

  • Camera’s presteren slecht in het donker
  • Ietwat langzame vingerafdruklezer

Reacties (0)