Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Apple lanceert iOS 11.4.1 met usb-restrictiemodus

Geschreven door
Geplaatst op10 juli 2018, 9:21 CategorieiPad

Apple heeft de nieuwste versie van het iOS vrijgegeven: iOS 11.4.1. Deze versie bevat de nieuwe en veilige usb-restrictiemodus. Echter, nu blijkt dat die modus gemakkelijk te omzeilen is door een normale accessoire te koppelen aan je iPhone of iPad.

iOS 11.4.1 brengt usb-restrictiemodus

Apple heeft officieel iOS 11.4.1 gelanceerd voor iedereen. De update brengt een aantal handige mogelijkheden met zich mee. Zo is de zoekfunctie voor de AirPods verbeterd en kunnen mensen met Exchange-accounts ook hun mails, contacten en notities synchroniseren. De belangrijkste toevoeging is echter de usb-restrictiemodus, waarmee kan worden voorkomen dat kwaadwillenden of bijvoorbeeld de politie middels een brute force-attack (waarbij een programma een tap tempo pincodes uitprobeert) een iPhone of iPad kunnen ontgrendelen.

Wanneer de telefoon of tablet voor meer dan een uur niet meer ontgrendeld is, dan blokkeert de software de mogelijkheid usb-apparaten aan te sluiten (voorheen werd dit pas na een week gedaan). Je vindt de nieuwe optie door naar Instellingen en dan naar Touch ID of Face ID te gaan. De mogelijkheid staat al ingesteld op je iPhone of iPad. Dus wanneer je nu op de toggle drukt, dan zet je de beveiliging dus uit. De nieuwe toggle vind je onder het kopje voor usb-accessoires. Ook kun je instellen dat alle data wordt gewist na tien mislukte pogingen.

Usb-restrictiemodus kan helaas worden omzeild

Hoewel de usb-restrictiemodus een goede toevoeging is aan iOS, is die natuurlijk alleen waardevol als die ook echt werkt. Onderzoekers van het cybersecuritybedrijf ElcomSoft hebben echter ontdekt dat de modus gemakkelijk te omzeilen is door specifieke usb-accessoires te gebruiken. Het is in feite een loophole die de timer van een uur kan resetten. Het maakt overigens niet uit of zo’n usb-accessoire eerder is gebruikt of niet. Wanneer je zo’n accessoire in de iPhone of iPad plugt, dan wordt de timer dus gereset.

Er is wel een belangrijke kanttekening. Dit werkt alleen wanneer de usb-restrictiemodus nog niet is geactiveerd. Wanneer de iPhone dus extra vergrendeld is omdat het uur al is verstreken, dan kan alleen de eigenaar van het apparaat de telefoon ontgrendelen. Niet alle iOS-accessoires werken echter. De camera-adapter wel, maar de 3.5mm-adapter weer niet. Momenteel test ElcomSoft welke accessoire wel en niet precies werken. Er wordt ook voornamelijk gekeken naar goedkopere third-party spullen die breed verkrijgbaar zijn.

iOS 11.4.1 downloaden

iOS 11.4.1 is beschikbaar voor het gros van de iPods, iPhones en iPads die ook naar de vorige versie geüpdatet konden worden. Het gaat om de volgende modellen:

  • iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X
  • iPad 4, iPad Air en de iPad Air 2
  • iPad Pro, iPad Pro 9.7 en iPad 2017
  • iPad mini 2, iPad mini 3 en iPad mini 4
  • iPod touch, de zesde generatie

Als het goed is krijg je automatisch een melding van de update, maar als je niet wil of kunt wachten, kun je ook op de volgende manier de installatie van de update starten:

  1. Ga naar de instellingen op je iPhone, iPad of iPod.
  2. Druk op “algemeen”.
  3. Ga naar “Software-update”.
  4. Als het goed is krijg je nu stappen op je scherm te zien die je kunt volgen.
  • Delen:
Apple iPhone X
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.