Review: Motorola Moto G6 en G6 Plus – absolute budgettoppers

11 juli 2018 + 10 minuten 1 Reacties
motorola-moto-g6-moto-g6-plus-foto-1

Motorola is al jaren speler op de markt voor goedkopere smartphones. Met de Motorola Moto G6 en G6 Plus maakt de fabrikant de naam waar door veel voor relatief weinig aan te bieden. Er zitten echter wel wat verschillen tussen beide modellen -- dit gaat verder dan alleen de schermgrootte.

Goedkopere smartphones worden steeds belangrijker voor de smartphonemarkt. Niet alleen omdat je in Nederland een registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) krijgt bij een te dure smartphone, ook omdat consumenten steeds vaker inzien dat je niet meer 700 euro of meer hoeft neer te leggen voor een goede smartphone-ervaring. Motorola is al jaren een belangrijke speler op deze markt en die profiteert nu optimaal van dit tedens — maar weten de Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus dit jaar te overtreffen wat vorig jaar is neergezet?

Motorola Moto G6 en G6 Plus – specificaties

Motorola Moto G6 / G6 Plus
Scherm 5,7-inch, 2.160 bij 1.080 pixels / 5,9-inch, 2.160 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 450 / Qualcomm Snapdragon 630
RAM 3 GB / 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB / 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2 / ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf en vijf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3.000 mAh Lithium Polymer / 3.200 mAh Lithium Polymer

Specs

Wanneer je naar de bovenstaande specs kijkt, dan kun je meteen zien wat een aantal belangrijke verschillen zijn tussen de Motorola Moto G6 en Moto G6 Plus. Niet alleen hebben beide telefoons een ander schermformaat (de G6 heeft 5,7-inch, terwijl de G6 Plus beschikt over 5,9-inch), ook zijn er verschillende processors aanwezig. Het 5,7″-model heeft een Qualcomm Snapdragon 450. Dat is op zich een prima processor voor die prijs — ware het niet dat de Nokia 6 (2018) de betere Snapdragon 630 aanbiedt voor dezelfde prijs van 200 euro.

Gelukkig beschikt de Motorola Moto G6 Plus wel over die Snapdragon 630, maar daar moeten je wel een paar tientjes meer voor neerleggen. Voor die paar tientjes meer krijg je overigens ook een hogere bluetooth-versie (waardoor je beter bent voorbereid op toekomstige bluetooth-ontwikkelingen), evenals meer werk- en opslaggeheugen en een grotere accu. Al met al lijkt de Moto G6 Plus die paar tientjes meer waard te zijn, maar de vraag is hierbij natuurlijk wat je met het toestel wil doen. 3 of 4 GB aan werkgeheugen is allebei een mooi gegeven.

Motorola Moto G6 en G6 Plus – hardware en design

Wanneer je de Motorola Moto G6 of Moto G6 Plus zou zien of vasthouden, zou je niet zo één-twee-drie zeggen dat je te maken hebt met een budgetsmartphone. Op zowel de voor- als achterkant zit Gorilla Glass 3, waardoor je het toestel gemakkelijk schoon en krasvrij houdt. Daarnaast hebben de smartphones een mooi afgebogen design op de achterkant en een prachtige afwerking en kleur. De kenmerkende ronde camera, die wellicht net even te veel uitsteekt, is te vinden op de achterkant, die voor de rest helemaal kaal is.

Zorg er overigens voor dat je de telefoon droog houdt, omdat er geen officieel certificaat aanwezig is voor waterbestendigheid. Op de voorkant zit verder onder het grote scherm een vingerafdrukscanner, waarmee ook handelingen binnen Android te verrichten zijn. Die scannen is breed en laag, wat wellicht niet voor iedereen goed bruikbaar is. Verder treffen we op de onderkant een usb-c- en een koptelefoonaansluiting aan. Rechts zitten de knoppen voor het in- en uitschakelen, evenals het regelen van het volume.

Display

Qua schermformaten verschillen beide modellen iets. De Motorola Moto G6 heeft een formaat van 5,7-inch, terwijl het grotere model beschikt over 5,9-inch. Je kunt je afvragen of daar niet een grote verschil in had kunnen zitten — maar daar zal Motorola wel over nagedacht hebben. Beide telefoons beschikken echter over dezelfde full hd-resolutie en de uitgerekte 2:1-schermverhouding, dus daar zit geen verschil in. Je zou zelfs kunnen stellen dat de schermkwaliteit lager is op het Plus-model, maar dat verschil is gelukkig verwaarloosbaar.

Dan nog blijft overeind staan dat de beelden feitelijk scherper zijn op de Moto G6, maar de meeste mensen kunnen dat verschil niet zien. Voor beide modellen kunnen we gelukkig concluderen dat ze haarscherpe beelden kunnen tonen met levendige kleuren. Er is zelfs een beeldmodus die kleuren nog meer van het scherm kunnen laten spatten. Verder kunnen de displays ook niet ontzettend helder ingesteld worden, maar kan het scherm van de Moto G6 Plus wel helderder worden ingesteld dan zijn kleinere broertje.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit is er slechts een klein verschil. De Moto G6 beschikt over bluetooth 4.2, terwijl de Moto G6 Plus over 5.0 beschikt. Beide apparaten kunnen met dezelfde bluetooth-apparaten verbonden worden, maar de nieuwste bluetooth-functies kunnen alleen met de Motorola Moto G6 Plus worden gebruikt. Verder is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en kun je zelfs een micro-sd-kaart gebruiken tot 128 / 256 GB. Ook zijn we erg tevreden over nfc-ondersteuning en de usb-c- en koptelefoonaansluiting.

Speakers

Het geluid uit de enkele speaker op zowel de Moto G6 als Moto G6 Plus is niets om over naar huis te schrijven. Hoewel het gros van de YouTube-video’s, Skype-gesprekken en telefoongesprekken op de luidspreker goed verstaanbaar zijn, zul je veel aangewezen zijn op je koptelefoon. Een groot voordeel van de toestellen is dat de speaker niet aan de onderkant zit, maar juist z’n geluid naar voren afvuurt. Dat betekent in de praktijk dat je niet meer zo snel met je hand voor de speaker zit en dus het geluid eruit blokkeert.

Camera’s

In tegenstelling tot andere budgetsmartphones uit dezelfde prijsklasse, levert Motorola de Moto G6 en Moto G6 Plus met een dubbel camerasysteem op de achterkant. Die camera’s beschikken over twaalf en vijf megapixel, terwijl de frontcamera over acht megapixel beschikt. Met het dubbele camerasysteem kun je verschillende dingen doen, zoals de achtergrond wazig maken (het bokeh-effect) en de foto zwart-wit maken terwijl er één kleur wordt uitgelicht. Aan de camera’s ligt het niet, maar de app kan soms wel wat traag zijn.

Wanneer de condities optimaal zijn – dat is wel een vereiste – dan kan het camerasysteem behoorlijk mooie, kleurrijke en gedetailleerde foto’s maken. Ook zijn er dus heel wat modi waarmee je kunt spelen. Is er minder (natuurlijk) licht aanwezig, dan holt de kwaliteit wel snel achteruit — maar dat geldt voor meerdere telefoons in dit (en zelfs nog het hogere) segment. De G6 kan video’s maken in full hd, terwijl de G6 Plus dat in 4k kan doen. De vraag is echter of je het wil, aangezien 64 GB aan interne opslagruimte dan niet echt toereikend is.

Accuduur

Een ander klein verschil tussen beide modellen is het vermogen van de accu. De Motorola Moto G6 beschikt over 3.000 mAh, terwijl de Moto G6 Plus over 3.200 mAh beschikt. Voor beide telefoons geldt dat je er met gemak een dag mee kunt vol maken. Qua prestaties verschillen de modellen amper — dat komt doordat het scherm op de Plus ietwat groter is. Verder is het fijn dat je bijna vijftig procent aan vermogen terugkrijgt wanneer je de toestellen aan de lader legt, waardoor je dus binnen no-time een volle batterij hebt.

Motorola Moto G6 en G6 Plus – software

Naast een algemeen goede smartphone-ervaring binnen de budgetmarkt, biedt Motorola ook al jaren een fijne Android-ervaring aan, ongeacht het toestel dat je in huis haalt. Motorola sleutelt niet heel veel aan Android, waardoor je een bijna pure vorm van het besturingssysteem krijgt geleverd. De software die is geïnstalleerd, is Android 8.0 Oreo. Ja, er is al een nieuwere versie beschikbaar, maar heel weinig smartphones draaien op Android 8.1. Echter, die eerdergenoemde Nokia 6 (2018) is daar wel ééntje van.

Motorola levert verder weinig vooraf geïnstalleerde apps mee en dat is altijd een voordeel. Wel is er een app waarmee je gemakkelijk bewegingen kunt instellen, waardoor je je telefoon op jezelf kunt afstemmen. Zo kun je snel screenshots maken of met één knop navigeren door je telefoon (middels de vingerafdrukscanner). Ook kun je bijvoorbeeld je telefoon automatisch in de niet storen-modus zetten wanneer je hem op z’n kop op tafel legt. Dit soort kleine softwarematige aanpassingen is wat telefoons onderscheidend kan maken.

Motorola Moto G6 en G6 Plus – in gebruik

Helaas is het echt zo dat je niet alle vooraf geïnstalleerde applicaties kunt verwijderen van je telefoon — je kunt ze alleen uitschakelen. Dat is voor de Motorola Moto G6 schadelijker dan voor de G6 Plus, aangezien de eerstgenoemde minder interne opslagruimte heeft. Daarnaast vinden we de vingerafdrukscanner niet op een lekkere plek zitten. Je telefoon ontgrendelen met je duim of vinger is op zich prima, maar het blijft een beetje onwennig aanvoelen. Een vingerafdrukscanner op de achterkant heeft wat ons betreft nog steeds de voorkeur.

Dat gezegd hebbende snappen we goed waarom Motorola deze feature op de voorkant heeft zitten; dat heeft te maken met die instelbare bewegingen en de manier waarop je kunt navigeren door de software je Android-smartphone. Dát werkt wel goed, ook al zal dit gegeven ook even wennen zijn voor de gemiddelde Android-gebruiker. Door naar links te vegen ga je bijvoorbeeld terug naar het vorige scherm, terwijl naar rechts vegen het scherm van recente apps oproept. Door erop te tappen ga je terug naar het thuisscherm.

Prestaties

De Motorola Moto G6 Plus heeft de betere specs, dankzij de 4 GB aan werkgeheugen en Snapdragon 630. Dit toestel voelt ontzettend snel aan en kan met gemak de nieuwe mobiele games van dit moment aan, zoals PUBG Mobile. De Moto G6 trekt echter aan het kortste eind met de inferieure processor, waardoor niet elke game vlekkeloos zal draaien. Bij dagelijkse gebruik voor browsing, mailen en berichten versturen zul je weinig verschil merken tussen beide modellen; maar de G6 Plus heeft gewoonweg een betere en snellere processor.

Motorola Moto G6 en G6 Plus – conclusie

Mocht je nog twijfelen of je voor de Motorola Moto G6 of G6 Plus wil gaan, dan helpen we je graag een handje: de Motorola Moto G6 Plus is die extra paar tientjes waard, omdat je gewoonweg een snellere smartphone in huis haalt. Ook kun je net iets meer met het Plus-model dan met het reguliere model. Bovendien is de Moto G6 ongeveer even duur als de Nokia 6 (2018) die eveneens over de Qualcomm Snapdragon 630 beschikt (waardoor je die paar tientjes dus gewoon in je zak kunt houden). De Moto G6 lijkt dus niet de beste keuze op dit moment.

Maar dat betekent niet dat het een slechte smartphone is. Als opzichzelfstaand product is ook de Moto G6 een budgettopper, maar zijn er inmiddels al betere smartphones voor dat geld beschikbaar. Voor beide telefoons geldt dat je in elk geval een prettige en aanpasbare Android-ervaring huis haalt en kunt genieten van een luxueus design. Maar op het gebied van specs kun je dus beter kiezen voor de Motorola G6 Plus. Wil je écht niet meer dan tweehonderd euro uitgeven, wat we goed kunnen begrijpen, ga dan voor die Nokia 6 (2018).

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Veel smartphone voor weinig geld
  • Moto G6 Plus biedt veel voor weinig
  • Prachtig design

Minpunten
  • Moto G6 heeft inferieure specs

  • Vooraf geïnstalleerde apps niet verwijderbaar
  • Niet waterdicht

Reacties (1)