Review: Nokia 6 (2018) – kleine irritaties halen smartphone niet onderuit

04 juli 2018 + 10 minuten 2 Reacties
nokia-6-2018-foto-1

Het moderne Nokia staat bekend om zijn betaalbare Android-smartphones en de Nokia 6 (2018) tast dat beeld gelukkig niet aan. Het apparaat beschikt over degelijke specs, een groot scherm een een fantastisch design -- maar is die zijn prijs van ongeveer 200 euro waard?

De naam Nokia gaat verder dan een nostalgische trip. Het bedrijf achter Nokia-smartphones, HMD Global, maakt mooie smartphones met redelijke specs en een passend prijskaartje. Dat heeft de fabrikant vorig jaar al bewezen met de verschillende modellen die werden uitgebracht en dit jaar zet HMD die koers voort met de nieuwste iteraties. Eerder dit jaar keken we al naar de Nokia 7 Plus, en nu is het tijd om te kijken naar de Nokia 6.1, die ook wel bekendstaat als de Nokia 6 (2018). Is dit toestel je geld waard?

Nokia 6 (2018) – specificaties

Nokia 6 (2018)
Scherm 5,5-inch, 1.080 bij 1.920 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 630
RAM 3 – 4 GB
Opslaggeheugen 32 – 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Zestien megapixel achter, Acht megapixel voor
Accu 3.000 mAh Lithium Polymer

Specs

Daar waar het model van vorig jaar werd uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 430, zien we dat dit jaar gekozen is voor een Snapdragon 630 en dat is een flinke verbetering.  Onder meer de Sony Xperia XA2 wordt met deze processor uitgerust, die ietwat duurder is dan deze Nokia. Met tenminste 3 GB aan werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte aan boord krijg je ook nog eens meer dan genoeg geheugen. Mocht dat laatste toch nog te weinig zijn, dan kun je een micro-sd-kaartje gebruiken en het geheugen uitbreiden naar 128 GB.

Nokia 6 (2018) – hardware en design

Het uiterlijk van de Nokia 6 oogt behoorlijk strak en zakelijk. Misschien zelfs een beetje té serieus. De hoeken zijn rond, maar de randen zijn strak en scherp. Op die rand zit een bronzen lijn verwerkt wat de smartphone een bepaalde klasse meegeeft; in elk geval meer dan je van een budgetsmartphone van rond de 200 euro zou verwachten. Alleen de dikke randen aan de boven- en onderkant van het scherm geven het idee weg dat deze Nokia is bedoeld voor de budgetmarkt, maar voor de rest zou je het niet zo heel snel raden.

Naast de koperen afwerking is Nokia 6 voornamelijk zwart en die kleurencombinatie oogt prettig. Rechts zitten de twee knoppen (energie en volume), terwijl aan de onderkant de mono speaker en de usb-c-aansluiting zit. Dat is een upgrade in vergelijking met het model van vorig jaar, dat in het bezit is van een micro-usb-aansluiting. Verder zit bovenop de koptelefoonaansluiting (yes!) en zit aan de achterkant de ronde vingerafdrukscanner. Boven die scanner treffen we een enkele camera aan, met daaronder weer ruimte voor een flitser.

Display

Mocht je die langwerpige schermen helemaal niets vinden, met die afwijkende schermverhouding van 18:9, dan vind je het waarschijnlijk fijn dat de Nokia 6 is uitgerust met een traditioneel 16:9-scherm. Verwacht geen wonderen van dit scherm en je zult ook niet teleurgesteld zijn. De kleuren zijn kleurrijk genoeg en de helderheid kan nog behoorlijk hoog gezet worden. Het scherm is 5,5-inch groot en beschikt over een full hd-resolutie, dus je mag ook scherpe beelden verwachten. Het is gewoon een goed scherm, maar natuurlijk niet uitzonderlijk.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit mag je de basis met een kleine plus verwachten. We hebben de koptelefoon en de usb-c-aansluiting al genoemd, twee grote pluspunten wat ons betreft. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en bluetooth en gelukkig is het bluetooth 5.0. Dat betekent dat de smartphone alvast gereed is voor de toekomst van bluetooth. Verder is er natuurlijk gps en is nfc ook aanwezig, waardoor je de telefoon dus in een groot aantal situaties kunt gebruiken, zoals wandelingen, autoritten en boodschappen doen.

Speakers

Heel veel kunnen we niet vertellen over de mono speaker die aan de linkerkant van de onderkant. Je zit er wel eens met je hand voor als je naar een video kijkt, maar het klinkt verder oké. Niet heel bijzonder. Zet hem overigens niet te hard, want dan kan het geluid nog wel eens scherper klinken dan nodig. Dit is zeker niet het belangrijkste aspect van deze smartphone, dus geef er ook weinig aandacht aan. Voor een YouTube-video hier en daar is het prima, maar voor alle andere zaken raden we aan een koptelefoon te gebruiken.

Camera’s

Op de achterkant zit een enkele camera van zestien megapixel en een diafragma van f/2.0. De interface van de camera-app is gelukkig simpel, waardoor je al snel redelijke foto’s kunt schieten. Daarnaast is er de Pro-modus, waarmee je toegang krijgt tot opties als witbalans. Over het algemeen maak je redelijk goede foto’s, mits er voldoende licht aanwezig is. Er is zelfs een hdr-modus aanwezig die voor behoorlijk wat detail kan zorgen. Daarnaast komen de kleuren vaak goed uit de verf en oogt het witbalans best natuurlijk.

Deze smartphonecamera in de avond gebruiken is niet iets dat we kunnen aanbevelen, omdat er best wat ruis in beeld komt. Verder kun je 4k-video’s in dertig frames per seconde maken en krijg je toegang tot basale slow motion-functies. De vraag is echter of je die functies wil gebruiken, aangezien de interne opslagruimte dan ineens volraakt. De frontcamera beschikt over acht megapixel en maakt foto’s met een wijde hoek. Daardoor worden selfies ‘bothies’ (als in: met twee mensen), waardoor jij en je vrienden dus allebei goed in beeld staan.

Accuduur

De accu met een vermogen van 3.000 mAh van de Nokia 6 (2018) is een sterk punt van dit toestel. In combinatie met het energiezuinige Android One kun je er zeker wel een dag of twee uithalen. Bovendien is het zo dat de batterij ook weer snel opgeladen is dankzij de usb-c-aansluiting. Wanneer je hem een kwartiertje aan de lader legt, dan krijg je voor ongeveer dertig procent aan energie aan boord. Opladen is dus zo gebeurd. Als je dat eens per twee dagen moet doen, dan is dat helemaal nog niet zo’n slecht verbruik.

Nokia 6 (2018) – software

De Nokia 6 is onderdeel van het Android One-programma. Dat betekent dat je mag rekenen op zo goed als stock-Android en frequente updates die steeds belangrijker worden. Deze versie van Android One is gebaseerd op Android 8.1 Oreo, wat fantastisch nieuws is voor gebruikers. Niet alleen krijg je een razendsnel Android op de Nokia 6, ook krijg je toegang tot die belangrijke beveiligingsupdates die elke maand worden uitgebracht. Bovendien is het zo dat de smartphone de update gaat krijgen naar Android P.

De Nokia 6 (2018) wordt ook niet geleverd met allerlei applicaties die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. In plaats daarvan krijg je een lading apps van Google, met een enkele app van Nokia. Dat is de camera-applicatie. Die aparte app is ook wel nodig, aangezien de app meer functies aanbiedt dan de camera-app van Google. Onderaan de streep betekent dit dat de 6 dus veel ruimte over heeft voor andere apps, beschikt over een licht en vlot besturingssysteem en een Android-ervaring kan aanbieden zoals de Nexus-lijn dat alleen kon.

Nokia 6 (2018) – in gebruik

Het is waarschijnlijk even wennen aan het formaat en de vorm van de Nokia 6 (2018) wanneer je hem voor het eerst vast hebt, maar over het algemeen ligt het toestel lekker in de hand. Hij is wel een beetje breed, maar gelukkig niet ontzettend zwaar. De achterkant heeft een lichte bolling, waardoor comfortabeler in je handpalm moet liggen. Die bolling is echter zo subtiel dat je goed moet kijken om hem te zien, maar hij is er wel degelijk. Daarnaast is het helaas zo dat de cameramodule wat ons betreft te uitgestrekt is.

Dat is niet alleen een beetje lelijk, ook zorgt die module ervoor dat de vingerafdrukscanner verder naar onderen wordt geduwd. Daardoor zit je meer dan eens met je vinger op het glas van de camera, in plaats van de scanner zelf. Wanneer je met je duim bij de aan-uitknop zit, dan zit je met je vinger op de camera; je moet het toestel dus verschuiven in je hand om goed bij de scanner te komen. En ben je van plan die scanner dagelijks te gebruiken, dan wordt dit ongetwijfeld een irritatiepunt. Gelukkig zijn er verder weinig dingen die irriteren.

Prestaties

Een nadeel van de Nokia 6 uit 2017 was dat het toestel werd geleverd met de Qualcomm Snapdragon 430. Dit is een langzame processor met weinig kracht, waardoor de smartphone nog wel eens traag kon zijn. Doordat er dit jaar is gekozen voor een Snapdragon 630, merk je daar niets van. Het toestel kan nog wel eens heel even stotteren (of in een heel zeldzaam geval: vastlopen), maar in het dagelijkse gebruik zul je daar weinig last van hebben. Ook kun je hier prima op gamen dankzij die octacore-processor die is geklokt op 2,2 GHz.

Nokia 6 (2018) – conclusie

We kunnen in deze conclusie allerlei dingen opnoemen die de Nokia 6 (2018) niet heeft. Je kunt hem niet draadloos opladen, er is geen dubbele camera, het scherm heeft geen 2:1-verhouding, et cetera — maar de vraag is of je dat mag verwachten van een telefoon van rond de 200 euro. Dat antwoord is gewoon nee; we zijn al ontzettend tevreden over het feit dat er een vingerafdrukscanner aanwezig is en dat we betalingen kunnen verricht met nfc. Tel daarbij op dat dit een zeer capabele smartphone is en de prijs is gerechtvaardigd.

Dat gezegd hebbende is dit misschien niet de telefoon voor iedereen, maar kan dit wel de telefoon worden die iedereen nodig heeft. Het toestel is basaal, maar niet basaal genoeg om er echt om te kunnen klagen. Bovendien oogt de Nokia 6 helemaal niet als een budgetsmartphone, dankzij de koperen afwerking en voelt hij ook nog eens ontzettend stevig aan. Zoek je nog een betaalbare smartphone, dan kunnen we de Nokia 6 (2018) van harte aanbevelen — maar verwacht uiteraard geen vlaggenschipkwaliteiten.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak en premium design
  • Traditioneel scherm
  • Betere specs

Minpunten
  • Speaker klinkt niet fijn

  • Kan soms traag zijn
  • Positie camera en vingerafdrukscanner

Reacties (2)