Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on met de Samsung Galaxy Note 9 en nieuwe S Pen

Geschreven door
Geplaatst op9 augustus 2018, 20:34 CategorieAndroid

Samsung heeft op 9 augustus jongstleden officieel de Samsung Galaxy Note 9 onthuld. In dit artikel een eerste indruk van onze korte tijd met het aankomende toestel en zijn vernieuwde S Pen. Die stylus is nu van bluetooth voorzien en kan dus een aantal extra dingen.

Samsung Galaxy Note 9 aangekondigd

Deze week heeft Samsung dan eindelijk de Samsung Galaxy Note 9 onthuld, de opvolger van de Samsung Galaxy Note 8 — een phablet die ontzettend in de smaak viel. Qua specs mogen we verwachten dat Samsung weer een stapje verdergaat ten opzichte van dat model en natuurlijk de Samsung Galaxy S9 en S9+ en dat is gelukkig ook het geval. Hoewel dezelfde processor aanwezig als in de S9-serie, is deze wel iets sneller en krachtiger dan z’n voorganger. Bovendien is er nu een versie met 512 GB aan interne opslagruimte aanwezig.

Voor een compleet overzicht van alle specificaties en unieke eigenschappen raden we je aan ons uitgebreide nieuwsbericht te lezen dat eerder op Tablets Magazine is gepubliceerd. Daarin lees je alles over de verschillende versies die bestaan, in welke kleuren het toestel verkrijgbaar is en wat je minimaal betaalt voor zo’n pakket. In dit artikel kijken we naar twee onderdelen waar Samsung flink in het geïnvesteerd. Zo kijken we naar de nieuwe camerafuncties en hebben we de nieuwe S Pen met bluetooth aan boord kunnen testen.

Hands-on met de Samsung Galaxy Note 9-camera

Omdat de tablet in de basis veel overeenkomsten heeft met de Samsung Galaxy Note 8, een telefoon die nog altijd prima kan meegaan kijkende naar huidige standaarden, halen we nu eigenschappen naar voren die niet aanwezig zijn op de Note 8. Zo zijn er nieuwe camerafuncties aangekondigd. De Note 9 kan een omgeving scannen en dingen herkennen, waardoor de foto automatisch de beste instellingen kan aanpassen. Zo ‘weet’ de camera dat er bijvoorbeeld een persoon of dier op de foto wordt gezet.

Ook kan eten worden herkend (natuurlijk). Tijdens de bijeenkomst bij Samsung stonden we in een kamer waar er veel grijstinten waren. Ook lagen er alvast broodjes klaar voor het avondeten dat niet lang daarna geserveerd werd. Een foto was snel gemaakt, al was het maar om de ambiance vast te leggen, waardoor opviel dat zelfs foto’s met weinig kleur en relatief weinig licht toch iets extra’s meekrijgen. Het broodje had veel meer kleur dan in het echt en kwam echt naar voren, terwijl de rest van de omgeving gedetailleerd werd vastgelegd.

In totaal kan de camera kiezen uit twintig categorieën, die automatisch worden geselecteerd. Wil je dit liever niet, dan kun je de automatische functie gewoon uitschakelen. Dat is niet alles. De camera kan ook helpen bij het detecteren van foto’s die iets beter kunnen. Zo kan de software een persoon herkennen die zijn ogen dicht heeft. Ook kan worden gedetecteerd wanneer een foto wazig of bewogen is, waarna kan worden voorgesteld meteen nog een foto te maken. Die melding verschijnt direct in beeld middels een pop-up.

De nieuwe stylus van de Samsung Galaxy Note 9

Dit jaar is de stylus niet zomaar een extra stukje plastic dat wordt meegeleverd met de Samsung Galaxy Note 9. Het is een slim apparaatje dat gebruikmaakt van bluetooth en daardoor in verbinding kan blijven met de gekoppelde Note-phablet. Daardoor zijn er nu ook dingen mogelijk die voorheen niet konden. Zo kun je de stylus nu gebruiken voor allerlei dingen. Je kunt een specifieke applicatie direct opstarten, maar je kunt er ook foto’s mee maken of bijvoorbeeld van dia wisselen tijdens het geven van een presentatie.

Zo kun je bijvoorbeeld de camera-app opstarten door de stylusknop ingedrukt te houden. Door nogmaals op diezelfde knop te drukken maak je een foto. Druk je nog eens twee keer op die knop, dan wissel je van camera en kun je bijvoorbeeld een selfie maken. Wanneer je een media-app hebt geopend, dan kun je dezelfde knop gebruiken voor het pauzeren en afspelen van een video, terwijl je in de galerij-applicatie de volgende foto kunt selecteren wanneer je je foto’s laat zien. Handig voor wanneer je je telefoon aan een tv hebt gekoppeld.

Samsung Galaxy Note 9 en de pc-ervaring

Want ook de Samsung Galaxy Note 9 kun je gebruiken als basis voor een pc-ervaring, middels Samsung Dex. Voorheen had je hier een speciale accessoire voor nodig. Nu kun je diezelfde ervaring realiseren door een hdmi-kabel te koppelen aan je Note 9, waarna het toestel meteen vraagt of Dex gestart moet worden. Dat vraagt de smartphone één keer en daarna zal dit allemaal automatisch gebeuren wanneer je de kabel aansluit. Vervolgens kun je ook nog een muis en toetsenbord aansluiten of de telefoon als touchpad gebruiken.

Maar ook hier houdt het niet meteen op. Het is namelijk mogelijk de Samsung Galaxy Note 9 te blijven gebruiken zoals je dat gewend bent, terwijl er iets anders op de gekoppelde monitor gedaan kan worden. Zo kun je bijvoorbeeld een YouTube-video afspelen op een tv, terwijl je ondertussen aantekeningen maakt met de stylus. Het is inmiddels duidelijk dat Samsung van de Galaxy Note 9 een alleskunner heeft willen maken. Vanaf 24 augustus is de phablet verkrijgbaar; tegen die tijd voelen we hem ook aan de tand in onze recensie.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de Samsung Galaxy Note 9? Dan kun je ons uitgebreide nieuwsbericht er nog eens op naslaan. Ook staat onze productpagina inmiddels online, waar je alles leest over de prijzen en de specificaties.

  • Delen:
Samsung Galaxy Note 9
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.