Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

IFA 2018: wat kunnen we verwachten op het gebied van tablets en phablets?

Geschreven door
Geplaatst op25 augustus 2018, 8:01 CategorieAndroid

Het duurt nu niet lang meer: volgende week begint de IFA 2018-beurs in Berlijn en kondigen grote en kleine elektronicafabrikanten de nieuwste producten aan die in de komende maanden op de markt zullen verschijnen. We reizen af naar Berlijn om verslag te doen van alle aankondigingen op het gebied van tablets, phablets en convertibles en op onze zustersites kun je alles lezen over homecinema, smarthome en wearables. Maar wat kunnen we precies verwachten qua smartphones en tablets? Een kort overzicht ter voorbereiding.

Algemene trends IFA 2018

De tabletmarkt is al heel lang niet meer wat het ooit geweest was. Dus verwachten we ook dit jaar niet dat er ontzettend veel traditionele tablets worden aangekondigd. De belangrijkste tablets zijn bovendien weken geleden al gepresenteerd (die van Samsung). Daarnaast is het zo dat er nog maar weinig teasers zijn verschenen van aankomende producten, waardoor we dus niet verwachten dat er ineens een lading tablets aankomt. Waarschijnlijk zal Lenovo nog wat nieuwe hybrides en convertibles gaan aankondigen, zoals elk jaar.

Op het gebied van smartphones verwachten we twee dingen voor de komende maanden: de schermen worden alleen maar groter en smartphones gaan steeds meer voor minder aanbieden. In de afgelopen maanden zijn er heel wat phablets uitgebracht voor lagere prijzen, terwijl de specificaties steeds beter worden en het aantal mogelijkheden blijft toenemen. Niet alle phablets zijn natuurlijk even goed, maar het is gelukkig niet meer zo dat je rond de duizend euro hoeft te betalen voor een degelijk toestel. Die tijden zijn voorbij.

Verschillende persconferenties

Heel veel fabrikanten hebben laten weten dat er persconferenties georganiseerd zullen worden, maar hebben daarnaast vrij weinig informatie naar buiten gebracht. Ook is het verrassend stil in het geruchtencircuit, waardoor het voor bedrijven als Acer, Asus en Huawei (samen met dochteronderneming Honor) moeilijk te vertellen is wat er komen gaat op het gebied van smartphones en tablets. Huawei zou bijvoorbeeld, net als vorig jaar, een nieuwe chipset kunnen aankondigen, namelijk de nieuwe Kirin-processor.

Vorig jaar kondigde Huawei bijvoorbeeld zijn nieuwe Mate-smartphones (de Huawei Mate 10) pas maanden later aan in München. Dat gebeurde in oktober. We verwachten dus niet dat de Mate 20-serie gepresenteerd zal worden. Acer en Asus focussen zich tijdens hun presentaties ook altijd meer op de pc-markt en gaming dan smartphones en tablets. Daar lijkt vaak eerder in het jaar ruimte voor te zijn, bijvoorbeeld tijdens de Mobile World Congress in Barcelona. Daar kondigde Asus bijvoorbeeld de Asus Zenfone 5Z aan.

Samsung tijdens IFA 2018

Zoals het er nu naar uitziet zal Samsung zich voornamelijk gaan bezighouden met producten die vallen binnen de categorie smarthome en homecinema. In de afgelopen weken heeft het bedrijf al vier nieuwe producten aangekondigd, namelijk de Samsung Galaxy Note 9, Samsung Galaxy Tab S4, Samsung Galaxy Tab A 10.5 en Samsung Galaxy Watch. Mogelijk komen er nog wat budgetmodellen aan, maar verwacht geen grote aankondigingen van dit Zuid-Koreaanse bedrijf op het gebied van smartphones en tablets.

LG tijdens IFA 2018

Ook LG heeft nog niets losgelaten over IFA 2018. Vorig jaar presenteerde de fabrikant de LG V30, waardoor de gedachte nu leeft dat het bedrijf de ruimte neemt om de LG V40 aan te kondigen. Wij denken niet dat dit gaat gebeuren en dat LG die smartphone op een later moment aankondigt. Het bedrijf gaat zich verder wel nog meer focussen op smarthomeproducten en natuurlijk alles op het gebied van beeld en geluid, maar zoals het er nu naar uitziet hoeven we geen grote nieuwe smartphones en tablets te verwachten.

Sony tijdens IFA 2018

Meestal kondigt Sony tijdens de IFA in Berlijn wel een nieuwe smartphone aan. Dit jaar is het mogelijk de beurt aan de Sony Xperia XZ3-smartphoneserie, die zowel in kleine als grote modellen verkrijgbaar moet zijn dan. De XZ3 wordt nu door de geruchtenmolen neergezet als een Sony Xperia XZ2 Premium, maar dan met een veel smallere behuizing. We kunnen het hier nu niet met zekerheid gaan stellen dat Sony dit van plan is. Maar als we kijken naar het verleden, dan is dit ongetwijfeld iets waar Sony voor zou kunnen gaan.

Andere fabrikanten…

Namen als Lenovo, HP, Alcatel en nog een aantal ontbreken op de bovenstaande lijst, omdat er simpelweg niets bekend is over de plannen van deze bedrijven. Of de fabrikanten slagen erin alle benodigde informatie binnen eigen muren te houden, of er staat simpelweg niets op de planning. Desondanks kunnen bedrijven als Lenovo ons nog positief verrassen met mooie hybrides en convertibles, maar dat is speculatie. Volgende week doen ook deze bedrijven hun nieuwe producten – als het goed is – uit de doeken.

Verslag IFA 2017

Tablets Magazine is vanaf woensdag 29 augustus aanwezig in Berlijn en doet verslag van alle aankondigingen. Wil je al het nieuws op de voet volgen, dan kun je terecht in ons IFA 2018 archief. Ook kun je ons volgen op Twitter, waar we foto’s en korte nieuwtjes zullen delen. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van homecinema, smarthome en wearables. Hiervoor kun je terecht op HomecinemaMagazine.nl, SmartHomeMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)
Microsoft Surface Book
Microsoft Surface Book
Windows 10

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.