Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Dit zijn de verschillen tussen de iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR

Geschreven door
Geplaatst op22 september 2018, 8:31 CategorieiPhone

Apple presenteerde op 12 september drie nieuwe iPhones: de iPhone XS, iPhone XS Max en de iPhone XR. Vorig jaar bracht Apple ons de iPhone X. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone, maar weet je nog niet welk model het beste bij je past? In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de vier verschillende iPhones.

Precies een jaar geleden presenteerde Apple de iPhone X en de iPhone 8 Plus. Vanwege het tienjarig bestaan van de smartphonelijn werd de X (tien) gebruikt. Dit model werd voorzien van een Super Retina Display van 5.8-inch. Dit jaar blijft men bij de X-serie, maar dan met de nieuwe XS, XS Max en XR. De eerste twee zijn voorzien van een oled-scherm, net als bij de iPhone X, terwijl de goedkopere XR een lcd-scherm krijgt.

Alle specificaties en verschillen

iPhone X iPhone XS iPhone XS Max iPhone XR
Display 5,8 inch 5,8 inch 6,5 inch 6,1 inch
Techniek OLED OLED OLED IPS LCD
Resolutie 2.436 x 1.125 2.436 x 1.125 2.688 x 1.242 1.792 x 828
Processor Apple A11 Bionic Apple A12 Bionic Apple A12 Bionic Apple A12 Bionic
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 4 GB 3 GB
Opslaggeheugen 64 GB – 256 GB 64 GB – 256 GB – 512 GB 64 GB – 256 GB – 512 GB 64 GB -128 GB – 256 GB
Frontcamera 7.0 megapixel 7.0 megapixel 7.0 megapixel 7.0 megapixel
Achtercamera 12.0 megapixel (dubbel) 12.0 megapixel (dubbel) 12.0 megapixel (dubbel) 12.0 megapixel (enkel)
Aansluitingen Lightning poort Lightning poort Lightning poort Lightning poort
Wifi Ja Ja Ja Ja
Bluetooth  Ja / 5.0  Ja / 5.0  Ja / 5.0 Ja / 5.0
Afmetingen 143,6 x 70,9 x 7,5 mm 143.6 x 70.9 x 7.7 mm 157.5 x 77.4 x 7.7 mm 150.9 x 75.7 x 8.3 mm
Gewicht 174 gram 177 gram 208 gram 194 gram
NFC Ja Ja Ja Ja
GPS Ja Ja Ja Ja
Certificaat IP67 IP68 IP68 IP67
3D Touch Ja Ja Ja Nee
Kleur Zwart, Zilver Zilver, Grijs, Goud Zilver, Grijs, Goud Zwart, Rood, Wit, Blauw, Geel, Koraal
OS iOS 11 (update naar iOS 12) iOS 12 iOS 12 iOS 12
Prijs Vanaf 999 euro Vanaf 1.159 euro Vanaf 1.259 euro Vanaf 859 euro
Productpagina Productpagina Productpagina  Productpagina

Op het eerste gezicht lijken er weinig grote verschillen tussen de iPhone X van vorig jaar en de nieuwe iPhone XS en de XS Max. De nieuwe iPhones maken gebruik van de Apple A12 Bionic, dit is de eerste 7nm-processor van Apple. De chipset heeft een tweede chip aan boord die speciaal bedoeld is voor taken met betrekking tot kunstmatige intelligentie. Ook de A11 Bionic van de iPhone X heeft een dergelijke chip, maar deze heeft twee kernen. De A12 heeft een AI-chip met acht kernen. Dit zorgt ervoor dat applicaties gemiddeld dertig procent sneller opstarten op iPhones met de A12 Bionic. De kunstmatige intelligentie optimaliseert vele processen voor de gebruiker. Ook op het gebied van werkgeheugen hebben de nieuwe modellen net even iets meer te bieden met 4 GB werkgeheugen, terwijl je uit drie verschillende opties kunt kiezen met betrekking tot het opslaggeheugen. De iPhone XS en de XS Max zijn verkrijgbaar tot 512 GB opslaggeheugen.

iPhone X

Nieuwe functies en mogelijkheden van de iPhone XS en XS Max

Kijken we wat dieper naar de verschillende functies en mogelijkheden dan zijn er meer verschillen te ontdekken. De camera’s hebben hetzelfde aantal megapixel, maar hebben een nieuwe sensor en lenzen. Face ID werkt nu sneller ten opzichte van de iPhone X, de iPhone XS gaat dertig minuten langer mee op de batterij ten opzichte van het vlaggenschip van vorig jaar, terwijl de XS Max zelfs anderhalf uur langer mee moet gaan. Smart HDR voor foto’s is toegevoegd, waarbij er meerdere foto’s worden gemaakt, die worden samengevoegd voor een bredere kleurweergave. Tevens kun je nu achteraf het bokeh-effect (scherptediepte) aanpassen en kun je video’s met stereogeluid opnemen. De nieuwe iPhones hebben daarnaast een IP68-certificaat, wat betekent dat je beide modellen twee meter diep onder water kunt houden voor dertig minuten. Ze zijn dus nog beter weerbestendig geworden.

Verschil iPhone XS en XS Max

Over het verschil tussen de iPhone XS en de iPhone XS Max kunnen we heel kort antwoord geven. De iPhone XS Max heeft een groter scherm van 6,5-inch ten opzichte van de 5,8-inch van de reguliere XS. De XS Max heeft hierdoor ook een iets hogere resolutie en maakt het mogelijk om twee apps naast elkaar in landschapsmodus te bekijken, net zoals op de huidige Plus-modellen. Verder is er qua specificaties, functies en andere mogelijkheden geen verschil tussen beide versies.

iPhone XR: goedkoper dan de vlaggenschepen

Waar vorig jaar de iPhone X als het nieuwe vlaggenschip van Apple werd gepresenteerd, daar zijn de nieuwe vlaggenschepen de iPhone XS en de XS Max. De iPhone XR wordt duidelijk in de markt gezet als een goedkoper model. Deze versie heeft geen oled-scherm, maar een Liquid Retina Display, oftewel een lcd-scherm. De resolutie is dan ook een stukje lager op dit model. Er is geen dubbele camera aanwezig, alhoewel dit softwarematig opgevangen wordt door slimme software. Zo kun je alsnog bokeh-effecten (zelfs achteraf) toevoegen aan je foto’s met een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond. Ook dit toestel beschikt over de nieuwe Apple A12 Bionic en draait straks op iOS 12. Qua behuizing is er gekozen voor aluminium en glas, weliswaar een stap terug ten opzichte van de roestvrij stalen rand met glas ten opzichte van de vlaggenschepen, maar voor de meeste mensen wellicht niet zo belangrijk als de specificaties. En dat is bij de iPhone XR prima in orde. In feite krijg je veel dezelfde functies en mogelijkheden tot je beschikking als op de duurdere iPhones, maar dan voor een lagere prijs. Dit model is daarnaast verkrijgbaar in zes verschillende kleuren.

iPhone X vs. iPhone XS vs. iPhone XS Max vs. iPhone XR

Welke model moet je nu kiezen? En is het de moeite waard om het nieuwe vlaggenschip te kopen als je al een iPhone X hebt? Uiteindelijk ligt de keuze natuurlijk helemaal bij jezelf. De iPhone XS en de XS Max zijn net iets sneller, hebben net wat meer functies en zijn iets beter bestand tegen het soms onstuimige weer in ons land. De iPhone X zal iets in prijs zakken nu met de iPhone XS en de iPhone XS Max, maar dat verschil is niet heel erg groot. Ben je nieuw in de wereld van de iPhones en wil je het beste van het beste wat Apple te bieden heeft? Kijk dan eens naar de nieuwe iPhone XS of de grotere XS Max. Heb je al een iPhone X? Dan is de keuze moeilijker. Het model van vorig jaar krijgt nog volop ondersteuning van Apple en dat zal de komende jaren zeker niet veranderen. De echte Apple-fanaat heeft de upgrade naar de nieuwe iPhones waarschijnlijk al gemaakt, maar of de nieuwe functies en mogelijkheden een aankoop van meer dan duizend euro de moeite waard is? Dat zul je zelf moeten gaan beslissen. Je kunt natuurlijk ook altijd de iPhone XR aanschaffen. Dit model neemt veel mogelijkheden en specificaties van de nieuwe vlaggenschepen over, maar dan voor een lagere prijs.

Meer lezen?

Wil je meer tips en achtergronden lezen over tablets en smartphones? Bekijk dan eens ons uitgebreide archief. Ook kun je onze tabletdatabase erop naslaan en allerlei tablets vergelijken.

  • Delen:
Apple iPhone X
iOS
iPhone XS
Apple iPhone XS
iOS
iPhone XR
Apple iPhone XR
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.