Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Asus Zenfone 5Z – te weinig, te laat

Geschreven door
Geplaatst op19 september 2018, 12:34 CategorieReviews

De Asus Zenfone 5Z is een opmerkelijke smartphone. Het heeft allerlei high-end functies en specs, en heeft een relatief laag prijskaartje. Maar is dit allemaal goed genoeg om het grote publiek te overtuigen van Asus’ plek op de smartphonemarkt?

Asus Zenfone 5Z – specificaties

Asus Zenfone 5Z
Scherm 6,2-inch, 2.246 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 845
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3.300 mAh lithium-polymeer

Specs

Er bestaan verschillende versies van de Asus Zenfone 5Z. Natuurlijk pronkt Asus met de versie van 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan interne opslagruimte, maar uiteindelijk zal de versie met 6 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan interne opslagruimte breed verkrijgbaar zijn. Dat is tevens de versie die we hier behandelen. Alle versies beschikken overigens over de Snapdragon 845-processor. Met een adviesverkoopprijs van 499 euro krijg je dus voor een relatief laag bedrag, behoorlijke goede specs voor je telefoon.

Asus Zenfone 5Z – hardware en design

De smartphone is in veel opzichten te vergelijken met de eerder dit jaar uitgekomen OnePlus 6. Neem bijvoorbeeld het design. Hoewel de inkeping aan de bovenkant van het scherm al lang niet meer nieuw is of door een telefoonfabrikant kan worden toegeëigend, lijken beide smartphones toch redelijk op elkaar. De inkeping is ietwat breder en de kin is een beetje dikker, maar over het algemeen doet dit niets af van het premium design van de telefoon. Bovendien is de speaker voor het telefoneren ook veel breder dan op de OnePlus 6.

Mocht je willen overstappen van een eerder uitgebracht Asus-toestel, dan zal het even wennen zijn dat je dit keer geen thuisknop onderaan het scherm hebt. Geen paniek, daar hebben gebruikers van andere telefoonmerken ook al last van gehad. Gelukkig is de digitale versie wel altijd aanwezig, zoals bij elke Android-versie (tenzij je dit natuurlijk zelf aanpast in de software). Onderop de smartphone zit een enkele monospeaker, de usb-type-c-poort en natuurlijk de koptelefoonaansluiting. Daar is het toestel ook dik genoeg voor.

In totaal zitten er twee toetsen op het apparaat: eentje voor het beheren van de volume en eentje voor het in- en uitschakelen van het apparaat. De knoppen zitten net boven het midden, waardoor ze altijd goed bereikbaar zijn. Achterop treffen we niet alleen de kenmerkende Asus-afwerking aan, ook zitten hier de twee cameramodules en de vingerafdrukscanner. De camera’s zitten in de hoek en dus niet net boven het midden en de vingerafdrukscanner. Maar tijdens het fotograferen merk je weinig van die positionering.

Display

Het scherm van de Asus Zenfone 5Z is behoorlijk groot te noemen met 6,2-inch, terwijl je dat niet terugziet aan de grootte van de smartphone. Het apparaat is best compact en breder dan bijvoorbeeld de LG G7 ThinQ. De resolutie is overigens lager dan op de G7 en vergelijkbaar met die op de OnePlus 6: 2.246 bij 1.080 pixels. Dat zorgt gelukkig nergens voor problemen, omdat teksten nog steeds haarscherp in beeld worden gebracht en foto- en videomateriaal goed tot zijn recht komt op dit flinke scherm.

Dat gezegd hebbende zijn er toch wat dingen die tegenvallen. Zo kan het scherm niet ontzettend helder worden ingesteld. Je zult er mogelijk geen last hebben wanneer je ermee in de zon loopt, maar in vergelijking met de OnePlus 6 of G7 valt het toch wat tegen. Bovendien zorgt het lcd-scherm ervoor dat je soms wat schaduw op het scherm ziet vanuit de randen en ronde hoeken, omdat het geen (amo)led-scherm betreft. Dat geeft de Zenfone 5Z toch een iets goedkoper aanzicht mee, al zie je die schaduw alleen vanuit scherpere hoeken.

Ook lijkt er een licht ghosting effect zichtbaar te zijn wanneer je snel handelingen verricht. Daardoor krijg je geregeld een warrig effect te zien van dingen die nog zichtbaar zijn terwijl je al wat anders aan het doen bent. Dat is desoriënterend in het dagelijks gebruik. Ondanks het feit dat het geen oled-scherm is (er moet ergens op bezuinigd worden wil je een telefoon voor een lagere prijs in de markt zetten), komen de kleuren toch goed naar voren. Ze spatten niet van je scherm, maar je kunt er wel van genieten tijdens mediaconsumptie.

Connectiviteit

Op het gebied van connectiviteit heeft Asus niet bezuinigd. Uiteraard ondersteunt het toestel wifi en bluetooth (versie 5.0) en is er ondersteuning voor 3g en 4g. Daarnaast is er ook een gps-chip en een nfc-antenne aan boord en kun je gebruikmaken van de usb-c-poort aan de onderkant. Daardoor kun je het toestel sneller opladen dan apparaten met een micro-usb-aansluiting. De vingerafdrukscanner en de sleuf voor een micro-sd-kaart maken het pakket wat ons compleet — dit toestel heeft vrijwel alles wat je tegenwoordig mag verwachten.

Speakers

Er komt een meer dan degelijk geluid uit de speakers. Hoewel je geen aanwezig basgeluid hoeft te verwachten, kun je wel degelijke verschillende tonen en lagen binnen muziek horen. Kijk je bijvoorbeeld veel naar actiefilms en wil je dat blijven doen op je Asus Zenfone 5Z, dan kan het zijn dat het geluid gaat kraken. Ook moet je het volume niet ontzettend hoog zetten, want dan klinkt het allemaal best schel. Maar onder normale omstandigheden, bij de rustigere video- of muziekproducties, kun je alles goed verstaan en horen.

Camera’s

De camera’s op de achterkant kunnen normale foto’s en brede foto’s maken. De normale foto’s ogen wat natuurlijker in kleur en vorm, terwijl de foto’s die worden gemaakt vanuit een bredere hoek een veel donkerdere kleur hebben. Daardoor vallen details weg, maar komen andere aspecten, zoals felle kleuren, wel beter tot hun recht. Je zou hier toffe dingen mee kunnen doen; maar wil je normale foto’s maken met een goede kleurweergave en veel detail, dan kun je het beste de normale stand gebruiken (in welke beeldverhouding dan ook).

Daarnaast zorgt de bredere hoek voor een vervorming in het beeld. Objecten die aan de zijkant van de foto of video zitten kennen een lichte bolling, waardoor die aspecten onnatuurlijk ogen. Ja, het is dus mogelijk meer dingen op een foto te krijgen, maar de vraag is dus of je het al die negatieve aspecten waard vindt — wij vinden in elk geval van niet en lopen liever nog een stukje naar achteren. Verder kun je slow motion-video’s en gif’jes maken met de standaardcamera-app en is het mogelijk gebruik te maken van de beautystand.

Die beautystand zorgt ervoor dat je huid bijvoorbeeld wat zachter lijkt, maar het beeld wordt ook een beetje wazig. Voor social media is het prima, maar voor foto’s die je wil bewaren voor langere tijd zouden we de stand niet gebruiken. De Asus Zenfone 5Z beschikt verder nog over een Pro-cameramodus waarin je kunt sleutelen aan het witbalans en dergelijke. De app is misschien niet net zo uitgebreid als die van Samsung of Huawei bijvoorbeeld, maar er zijn meer dan genoeg opties waarmee je kunt spelen.

Accuduur

Hoe groter het scherm, hoe groter de accu moet zijn. Dat begrijpen ze bij Samsung en Huawei en nu ook bij Asus. Met een vermogen van 3.300 mAh haal je misschien geen extreem grote batterij in huis, maar dit formaat is wel een vereist voor het scherm van 6,2-inch. Omdat het scherm niet ontzettend helder ingesteld kan worden en Android tegenwoordig heel energiezuinig is, kun je minstens wel anderhalve dag tot twee dagen uit een volle accu halen, mits je natuurlijk niet heel de dag zit te gamen. Dan gaat het aantal uur direct achteruit.

Asus Zenfone 5Z – software

De software loopt nog wat achter. Op de Asus Zenfone 5Z zit Android 8.0 Oreo, terwijl 8.1 Oreo al lang en breed beschikbaar is. Bovendien is het zo dat de beveiligingsupdate is blijven hangen in juni, op moment van schrijven, waardoor we er niet in geloven dat je maandelijks wordt voorzien van nieuwe updates. En in een wereld waarin smartphones fysiek steeds meer op elkaar gaan lijken, zijn dit nou juist de onderdelen waar je flink op kunt scoren. Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun online threat model.

Verder is de softwareschil van Asus, het ZenUI, altijd even wennen. Dingen staan op een andere plek dan je wellicht gewend bent, terwijl het snelle menu aanvankelijk barstensvol opties staat die je helemaal niet dagelijks gebruikt. Gelukkig kun je dat soort aspecten tegenwoordig snel aanpassen, maar je moet er dus wel even tijd voor vrijmaken. Datzelfde geldt voor de hoeveelheid apps die vooraf staan geïnstalleerd. Het zijn allemaal dingen waar je veelal niets aan hebt, al zijn we blij dat er weinig brand deals zijn gemaakt.

Asus Zenfone 5Z – in gebruik en prestaties

Ondanks het feit dat het altijd even wennen is aan de software van Asus, is het gelukkig wel zo dat alles vlot reageert. Dat lijkt misschien niet zo door dat ghosting effect op het scherm, maar de Qualcomm Snapdragon laat alles vloeiend over het scherm lopen. Wat erg jammer is, is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die zit namelijk veel te hoog, waardoor je er niet goed bij komt. Je moet het toestel of in je hand verplaatsen of je vinger oncomfortabel uitrekken om erbij te kunnen komen. Een lagere positionering had beter geweest.

Gebruikers kunnen er gelukkig ook voor kiezen om alleen van een pincode gebruik te maken (of bijvoorbeeld een patroon), of die methode te combineren met gezichtsherkenning. Zo kan de Asus Zenfone 5Z dus via de camera bevestigd krijgen dat jij bent wie je zegt dat je bent. Wanneer je de optie instelt, dan krijg je meteen de melding dat Asus de foto van je gezicht alleen opslaat op het toestel. Die wordt dus niet naar een externe server gestuurd, aldus het bedrijf. Ook derde partijen krijgen geen toegang tot de opgeslagen foto.

Op moment van schrijven werkt de gezichtsherkenning iets anders dan je wellicht gewend bent. Meestal is het zo dat het toestel wordt ontgrendeld op het moment dat het scherm aan gaat, maar in dit geval is dat niet zo. Je moet het scherm activeren en vervolgens swipen, waarna je gezicht wordt herkend en het toestel wordt ontgrendeld. In een recent uitgebrachte update wordt dit aangepakt door de mogelijkheid te geven om het toestel meteen te ontgrendelen wanneer je gezicht wordt gezien. Lees daar in dit bericht meer over.

Asus Zenfone 5Z – conclusie

Smartphones gaan steeds meer op elkaar lijken. Niet alleen in functionaliteit, maar ook in design. Wat het design betreft is Asus alles behalve origineel. Toen het bedrijf de Asus Zenfone 5Z aankondigde tijdens Mobile World Congress, was het eigenlijk al een beetje laat met een eigen notch-telefoon. Maanden later verschijnt het toestel pas officieel in Nederland, waardoor het apparaat over het algemeen een indruk achterlaat van ‘te weinig en te laat’. Dat geldt niet alleen voor het uiterlijk, dat geldt ook voor de specificaties.

En laten we ook de software niet vergeten. Android 8.0 Oreo is nog steeds een prima besturingssysteem, maar inmiddels mag je van een nieuwe smartphonerelease toch wel Android 8.1 verwachten, inclusief een recente beveiligingsupdate. Dat gezegd hebbende zijn er ook positieve dingen te benoemen, gelukkig. Zo is de speaker van degelijke kwaliteit en kun je aardig wat dingen doen met de camera’s op het toestel. En hoewel het scherm niet jé-van-hét is, komen de kleuren wel mooi naar voren in foto’s, video’s en games.

De Asus Zenfone 5Z is, niettemin, alles behalve een slechte smartphone. De specs zijn redelijk tot goed, de camera’s presteert prima, het geluid klinkt helder en het scherm toont mooie kleuren. Daar ligt het allemaal niet aan. Het probleem ligt hem in feit dat Asus wel erg laat aanschuift als je kijkt naar recente ontwikkelingen. Met een adviesprijs van 499 euro haal je wel een goed presterende smartphone in huis, maar ook eentje die voor je gevoel al meteen achterloopt. Voor zeventig euro meer haal je echter de fantastische OnePlus 6 in huis.

Minpunten

  • Software
  • Toestel verschijnt laat op de markt
  • Er zijn betere schermen

Pluspunten

  • Relatief lage prijs
  • Prima prestaties
  • Geluidskwaliteit

Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct
  • Delen:
Asus ZenFone 5Z (ZS620KL)
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.