Review: Honor 10 – uitgebreide camera maakt een hoop goed

26 september 2018 + 10 minuten 1 Reacties
honor-10-foto-1

De Honor 10 is te omschrijven als een budgetvariant van de Huawei P20, maar daarmee vertel je niet het complete verhaal. Deze Honor heeft namelijk een redelijk unieke vingerafdrukscanner.

Een echte budgetsmartphone is de Honor 10 met zijn prijs van iets minder dan 400 euro eigenlijk niet meer. Het is wel een uitstekend midrange apparaat dat een aantal toffe features aanbiedt, met een design dat we voorheen op een vlaggenschip tegenkwamen. Hoewel goedkopere smartphones steeds meer functies aanbieden, worden ze ondertussen ook steeds iets duurder. Is de nieuwe Honor 10, van het dochtermerk van Huawei, zijn prijs waard? We onderzoeken het in deze uitgebreide recensie van het toestel.

Honor 10 – specificaties

Honor 10
Scherm 5,84-inch, 2.280 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 970
RAM 4 – 6 GB
Opslaggeheugen 64 – 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s Zestien en 24 megapixel achter, 24 megapixel voor
Accu 3.400 mAh lithium-polymeer

Specs

Op het eerste gezicht lijkt de Honor 10 in veel opzichten op de Huawei P20 Pro van eerder dit jaar. Beide toestellen beschikken bijvoorbeeld over de Kirin 970-processor, die beschikt over functies op basis van kunstmatige intelligentie. Ook is er 128 GB aan werkgeheugen beschikbaar. De versie die wij testen heeft 4 GB aan werkgeheugen, tegenover 6 GB, maar dat moet nog altijd prima zijn voor een Android-smartphone. Het gemiddelde ligt nog ergens tussen de 2 en 3 GB, waardoor 4 GB dus bovengemiddeld is.

De meeste gebruikers zullen de hoeveelheid werkgeheugen niet zo snel merken op dagelijkse basis, dus daar is niet zo’n groot punt van te maken. Een kwalijkere zaak is de accu, met zijn vermogen van 3.400 mAh. Dat is naar verhouding nog steeds veel te noemen, ook voor een midrange toestel, maar van Huawei zijn we inmiddels iets meer gewend. Als we dit toestel nog eens vergelijken met de Huawei P20 Pro, dan is het scherm van 5,84-inch iets kleiner. De resolutie is wel een aantal pixels hoger, waardoor beelden er scherp uitzien.

Honor 10 – hardware en design

De Honor 10 heeft een opmerkelijk design. Het scherm vult bijna de gehele voorkant, ware het niet voor de inkeping (met camera’s en sensoren aan boord) en de relatief dikke kin aan de onderkant. Ook kunnen de randen aan de zijkant nog tegenvallen, maar in dat geval is het goed om te onthouden dat je niet met een premium toestel te maken hebt. In die dikke kin zit overigens wel een opmerkelijke vingerafdrukscanner. Dit is een ultrasone variant, die netjes opgaat in het design van deze smartphone.

Zoals de naam al duidelijk maakt, werken ultrasonische scanners met ultrasonische geluid. Om de details van een vingerafdruk vast te leggen, maakt de scanner gebruik van zowel een ontvanger als uitzender. Een ultrasonische golf wordt naar de vinger gestuurd. Sommige delen van deze golf worden geabsorbeerd door je vinger, anderen worden teruggestuurd, afhankelijk van hoe je vingerafdruk eruit ziet. Deze scanner werkt razendsnel en biedt ook enkele opties aan met betrekking tot bewegingen voor de navigatie.

De achterkant is voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat de Honor 10 van kleur lijkt te veranderen wanneer je een andere kijkhoek gebruikt. Datzelfde trucje kwamen we ook al tegen op de Huawei P20 Pro. Het is een effectieve truc, omdat de smartphone opvalt in een druk landschap van goedkopere smartphones. Daarnaast treffen we nog twee camera’s en een flitser aan op de achterkant van dit toestel, dat voor de rest een vrijgemaakt oppervlakte heeft. Zo kun je optimaal genieten van de gepresenteerde kleuren.

Display

Het 5,84″-display beschikt over een hoge resolutie van 1.080 bij 2.280 pixels. Dat zorgt voor een hoge pixeldichtheid van 432 pixels per inch (ppi). Dat is hoger dan op de P20 Pro, om maar een voorbeeld te geven. Daarmee moeten de beelden strakker ogen en vloeiender bewegen. Echter, op dergelijke schermen zul je geen grote verschillen zien, aangezien we te maken hebben met een ppi van boven de 400. Het lcd-scherm is verder meer dan prima in staat kleuren weer te geven. Van het scherm spatten doen ze niet, maar het oogt wel fijn.

Connectiviteit

Ondanks het feit dat je hier met een goedkoper toestel te maken hebt, hoef je bijna niets op te leveren op het gebied van connectiviteit. De Honor 10 beschikt over allerlei connectiviteitsopties die je tegenwoordig mag verwachten op smartphones. Zo is er usb-c aanwezig, evenals een snellaadoptie. Ook komen fabrikanten nog steeds weg met bluetooth 4.2 en is het zo dat je dankzij de nfc-chip betalingen kunt uitvoeren. De ster die schittert in afwezigheid is de sleuf voor een micro-sd-kaart, maar met 128 GB aan geheugen is dat geen groot probleem.

Speakers

De Honor 10 beschikt niet over de beste speaker. Niet alleen hebben we hier te maken met monogeluid, ook is het zo dat de speaker aan de onderkant zit. Wanneer je je smartphone verticaal vasthoudt, dan zal dat geen probleem zijn. Maar kijk je naar een video op dit verder mooie scherm, dan is de kans groot dat je het geluid tegenhoudt door je eigen hand. Dit is overigens geen uniek probleem — heel veel smartphones – duur en goedkoop – hebben hier nog steeds last van. Verder is het geluid wel helder, maar niet heel gedetailleerd.

Camera’s

Op de gekleurde achterkant van de Honor 10 zitten twee camerasensoren, eentje van zestien en 24 megapixels. Het systeem beschikt eveneens over een modus met kunstmatige intelligentie, die ervoor kan zorgen dat je foto’s mogelijk beter tot hun recht komen. In een aantal gevallen is dat ook zo, maar onze ervaring is dat het systeem is te ijverig is. Kleuren kunnen daardoor soms onnatuurlijk fel in beeld worden gebracht. Ook kan het zijn dat daardoor details wegvallen — dingen die je wel ziet als deze modus is uitgeschakeld.

Over het algemeen is de camera prima in staat mooie plaatjes te schieten in de normale modus. Met voldoende licht kun je de kwaliteit van deze foto’s niet onderscheiden met de kwaliteit van foto’s die gemaakt zijn op high-end modellen. Kleuren komen goed naar voren en details zijn goed zichtbaar wanneer je inzoomt. Maak je echter veel foto’s in de avond, dan kun je van een koude kermis thuiskomen. Details vallen weg en hetgeen je fotografeert is vaak niet goed zichtbaar. Met de frontcamera maak je echter fijne selfies.

Uiteraard is deze camera ook voorzien van een groot aantal functies. Zo is er een Pro-modus, waarmee je zelf de camera kunt instellen, maak je video’s in slowmotion en kun je ook panoramashots maken. Daarnaast is er een hdr-modus, die niet standaard aan staat, kun je foto’s in zwartwit maken dankzij de 24-megapixel monochrome sensor en zijn er natuurlijk verschillende filters beschikbaar. De camerasoftware is hierdoor meer dan compleet. De camera zelf werkt het beste met voldoende licht en zonder die KI-modus dus.

Accuduur

De accuduur valt ook relatief tegen. Van Huawei, en dochteronderneming Honor, zijn we inmiddels gewend dat er krachtige accu’s aanwezig zijn die ervoor zorgen dat we moeiteloos een dag of twee kunnen doorkomen zonder naar de lader te hoeven grijpen. Nu kan de Honor 10 met gemak één dag zonder lader, maar op dag twee zit je toch al een beetje met samengeknepen billen je af te vragen wanneer het zover is. Desondanks scoort de smartphone met ongeveer anderhalve dag niet slecht, maar meestal schoort Honor dus wat beter.

Honor 10 – software

Het apparaat beschikt over EMUI-versie 8.1. Dit is de nieuwste versie van deze softwareschil, die over Android Oreo heen gelegd is. Verder is het goed om te weten dat het toestel wordt geleverd met de beveiligingsupdate van 1 juli 2018. Honor loopt hiermee dus achter op dit gebied. Dat was met voorgaande smartphones van het moederbedrijf ook al zo. Huawei zal hier toch echt eens op moeten gaan letten, omdat consumenten dat steeds belangrijker gaan vinden. En met reden: het gaat hier wel om online veiligheid.

EMUI 8.1 is ook de softwareversie die we aanvankelijk aantroffen op de eerdergenoemde Huawei P20-modellen. Deze software heeft dus grofweg dezelfde voor- en nadelen. Zo zijn er ontzettend veel apps aanwezig waar je niet altijd wat aan hebt. Gelukkig is het wel mogelijk veel van die vooraf geïnstalleerde software te verwijderen, maar dat is allemaal werk waar je niet op zit te wachten. We snappen dat er geld verdiend moet worden op goedkopere smartphones en dat dit soort deals helpen, maar het kan ook mensen afschrikken.

Softwarematig kun je verder heel wat dingen aanpassen. Vind je de inkeping bijvoorbeeld niets, dan is het mogelijk die digitaal te maskeren. Ook kun je je toestel beveiligen met gezichtsontgrendeling. Die ontgrendeling werkt razendsnel en is dus behoorlijk effectief, maar dit is niet de meest veilige methode voor het vergrendelen van je smartphone. De vingerafdrukscanner is nog altijd een betere optie, naast natuurlijk een pincode. Verder is het nog mogelijk te kiezen voor een app-lade, maar die staat niet als standaard ingesteld.

Honor 10 – in gebruik

Ja, het toestel ziet er fraai uit, maar dit design heeft een gigantisch negatief aspect: hij is superglad. Het kwam meer dan eens voor in onze recensieperiode dat de Honor 10 van een tafel afgleed of bijna uit onze handen viel, omdat die achterkant zo ontzettend glad is. De licht uitstekende camera kan er soms nog wel eens voor zorgen dat het toestel op z’n plek blijft liggen, maar over het algemeen is het gewoon opletten geblazen. Dat is niet fijn, aangezien zoiets het dagelijkse gebruik in de weg kan zitten.

We zijn verder geen fan van de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Het oogt vrij goedkoop en het ontgrendelen gaat toch minder gemakkelijk dan wanneer de vingerafdruklezer op de achterkant zit. Echter, deze ultrasone scanner kan ook op een andere manier gebruikt worden. Je kunt namelijk navigatie op basis van bewegingen instellen, waardoor de navigatietoetsen uit beeld verdwijnen. Je levert dan wel het snel kunnen wisselen van apps in, maar je krijgt er dus wel veel meer schermruimte voor in de plaats.

Daarnaast is het gelukkig wel zo dat de Honor 10 niet heel warm wordt wanneer er zware taken worden uitgevoerd. We denken dan met name aan gamen. Smartphones zijn daar in principe niet voor gemaakt, maar tegenwoordig beschikken ze over de capaciteiten om games mooi en vloeiend in beeld te brengen. Dat vergt wat rekenkracht en dat kan voor die warmte zorgen die je doorgaans voelt, maar bij de Honor 10 is daar dus geen sprake van. Ergens ook niet verrassend te noemen, aangezien de P20 ook niet warm werd.

Prestaties

Omdat de Honor 10 nagenoeg dezelfde specificaties heeft als de Huawei P20, kun je ook dezelfde prestaties verwachten natuurlijk. Er was al niets mis met de prestaties van die smartphone en de 10 scoort dus gewoon evengoed. Je komt zelden problemen tegen tijdens het gamen, wat voor sommige smartphones nog wel eens een obstakel kan zijn vanwege de grafische pracht. Ook zijn we geen problemen tegengekomen in het dagelijks gebruik — de smartphone was eigenlijk nooit traag en liep gelukkig nergens echt vast.

Honor 10 – conclusie

De Honor 10 presteert goed, ziet er opvallend uit en heeft een scherp scherm waar je perfect foto’s en video’s op kunt bekijken. De software kan voor gebruikers die Huawei of Honor niet gewend zijn wellicht een beetje vreemd doen aanvoelen, maar dat went gelukkig snel. Daarnaast is het zo dat er een koptelefoonaansluiting aanwezig is en dat je het toestel snel kunt opladen dankzij usb-c. Over het algemeen zijn we dan ook enthousiast over deze smartphone, maar er zijn ook nog wat dingen die ons minder bevielen.

Zo zijn we niet te spreken over het geluid en de plaatsing van de speaker, worden er wel heel veel apps en games van tevoren geïnstalleerd en is het toestel ontzettend glad (waardoor die een paar keer ergens van af gleed). De plaatsing van de vingerafdrukscanner is niet optimaal. Bovendien valt het gebrek aan een micro-sd-kaartsleuf een beetje tegen en is het jammer dat de accu niet net zo goed presteert als op voorgaande Huawei-modellen. Er zitten dus duidelijk voor-, maar ook duidelijke nadelen aan dit toestel.

Is de Honor 10 dan zijn prijs waard? Aangezien het natuurlijk een nieuwe smartphone is, ligt de prijs nog relatief hoog. Voor 389 euro kom je weinig smartphones tegen die een relatief compleet pakket én een uitgebreide camera aanbieden. Het ligt er echter aan wat je van plan bent met je smartphone. Gebruik je hem niet om op te gamen of vind je de software gewoonweg niet fijn, dan zijn er gelukkig veel alternatieven beschikbaar die ongeveer hetzelfde doen en kunnen — en in sommige gevallen ook nog eens een lager prijskaartje hebben.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Processor
  • Scherm
  • Camera’s

Minpunten
  • Vooraf geïnstalleerde apps

  • Accuduur
  • Gladde behuizing

Reacties (1)