Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De opvouwbare telefoon, alle feiten op een rij

Geschreven door
Geplaatst op18 oktober 2018, 10:19 CategorieGesponsord

Eind 2018 werd de eerste opvouwbare telefoon gepresenteerd. Vermoedelijk verschijnen deze telefoons eind dit jaar op de Europese markt. Is dit een trend, een ontwikkeling? Wat is deze nieuwe rage? Wij zijn op onderzoek uitgegaan.

Allereerst, wat is een opvouwbare telefoon?

De previews die we tot nu toe zagen, zijn apparaten die ongeveer even groot zijn als een tablet. Deze kun je dubbelvouwen, zodat ze het formaat van een smartphone aannemen. Je vouwt dus een tablet om tot telefoon en andersom! Hiervoor moet het beeldscherm flexibel zijn. Ook ligt er een uitdaging in het meeschalen van het beeld.

Een aantal fabrikanten experimenteert al met de opvouwbare telefoon en sommige hebben er al een op de markt gebracht! We zetten een aantal van deze fabrikanten op een rij. Hoe ver zijn ze met de ontwikkeling van deze foldable smartphones?

Primeur gaat naar onbekende: Royole

De kans is groot dat je nog nooit van dit merk hebt gehoord: Royole. Dit Chinese merk is namelijk vrij onbekend in Europa. Eind oktober 2018 heeft de fabrikant haar opvouwbare telefoon gelanceerd. En volgens de geruchten is de smartphone eind 2019 in Europa verkrijgbaar.

Het toestel heet FlexPai en het heeft, volledig uitgevouwen, een 7,8 inch amoled-scherm. Over het midden van het flexibele scherm loopt een (onzichtbaar) scharnier waarmee je de telefoon dubbelvouwt. De software-interface verandert automatisch mee.

Opvouwbare Samsung

Samsung kon niet achterblijven met deze trend. In september 2018 meldde het merk dat ze al lange tijd druk bezig zijn met het ontwikkelen van een opvouwbare telefoon. Kennelijk experimenteren ze al sinds 2013 met deze techniek! De opvouwbare telefoon wordt, volgens Samsung zelf, ergens in 2019 aangekondigd. Wanneer precies is helaas nog niet duidelijk.

Volgens Android Planet heet de schermtechniek Infinity Flex en is de naam van de smartphone zelf nog niet bekend. Speciaal voor deze opvouwbare telefoon ontwikkelt Samsung ook een nieuwe softwareversie, die rekening houdt met de verschillende schermformaten: One UI. Het 7,1-inch scherm waarop je comfortabel films kijkt vouw je dubbel. Op het kleine scherm aan de achterkant doe je dagelijkse dingen als WhatsAppen, je agenda beheren en je mail checken.

Naast deze opvouwbare telefoon zal Samsung dit jaar nog een nieuwe smartphone aankondigen die waarschijnlijk de Samsung Galaxy S10 gaat heten. Deze nieuwste Samsung wordt een opvolger van de S9 en er gaan al heel wat speculaties rond over dit toestel. Zo zou een ‘cameragat’ aan de voorkant speciale foto-features bieden!

Gelekte model van Xiaomi

Het Chinese merk Xiaomi, nieuwkomer op de Europese smartphonemarkt, zit ook zeker niet stil. Tablets Magazine wist onlangs te onthullen dat Xiaomi binnenkort een opvouwbare telefoon aankondigt. De geruchten melden dat je het scherm niet dubbelvouwt, maar in drieën. Je buigt de linkerzijde om, en dan de rechterzijde. Een interessante ontwikkeling komt met een flink prijskaartje. De telefoon kost ongeveer €1.500,-.

LG komt deze zomer met een opvouwbare telefoon

Ook LG blijft niet achter met de ontwikkeling van een opvouwbare telefoon. Tot nu toe zijn het vooral geruchten en is er nog niet veel duidelijk over hoe de telefoon eruit zal zien, maar waarschijnlijk wordt het toestel na de zomer van 2019 gelanceerd. LG richt zich voorlopig eerst op de ontwikkeling van een telefoon met 5G-ondersteuning.

De voordelen van een opvouwbare telefoon

Leuk zo’n opvouwbare telefoon, maar wat heb je eraan? Het grootste pluspunt is het grote scherm dat in je broekzak past. Denk aan een presentatie tijdens een meeting, zonder dat je je laptop mee hoeft te nemen. Of onderweg in de trein een filmpje kijken. Een tweede voordeel is de look van het apparaat. Zo’n opvouwbare telefoon ziet er natuurlijk erg futuristisch uit. Early adaptors, deze is dus zeker voor jullie.

De nadelen van een opvouwbare telefoon

Erg indrukwekkend natuurlijk zo’n opvouwbare telefoon, maar er zijn ook nadelen. Zo is de opvouwbare telefoon net wat dikker en zwaarder dan je gewend bent van je eigen smartphone. De techniek rondom het flexibele scherm staat ook nog in de kinderschoenen. Dat betekent dat de kwaliteit van het toestel nog niet optimaal is. Een tweede nadeel is de prijs. Want zo’n spannend apparaat komt wél met een prijskaartje, vermoedelijk gaan ze zelfs richting de 2000 euro.

Dit artikel is in opdracht gemaakt van KPN.

  • Delen:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.