Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google moet smartphonemakers geld vragen voor gebruik van zijn apps

Geschreven door
Geplaatst op17 oktober 2018, 9:44 CategorieAndroid

Google moet vanaf eind oktober geld gaan vragen aan smartphonemakers die gebruik willen maken van specifieke Google-apps en -diensten. De Europese Commissie wil zo voorkomen dat de zoekmachinegigant met Android misbruik maakt van zijn positie als platformhouder.

Geld betalen voor Google-apps en -diensten

Google gaat de manier veranderen waarop smartphonemakers in Europa toegang krijgen tot Google-apps en -diensten. Het bedrijf gaat, vanaf eind oktober, een licentievergoeding rekenen. Deze verandering is het resultaat van een boete, van ruim 4,3 miljard euro, die in juli is opgelegd door de Europese Commissie. De commissie is van mening dat de zoekmachinegigant zijn marktpositie misbruikt als platformhouder, door bijvoorbeeld Chrome en de eigen zoekmachine mee te leveren bij het Android-besturingssysteem.

De basis van het Android OS zal gratis en open source blijven voor smartphonemakers die in Europa actief zijn. Mochten die makers Google-apps en -diensten willen, zoals bijvoorbeeld Google Play, dan dient er straks dus betaald te worden. Ook kan er straks een aparte licentie worden afgenomen voor Chrome en de zoekmachine. Telefoon- en tabletmakers zijn dus niet meer verplicht alles in één bundel af te nemen wanneer ze gebruik willen maken van Android. Het is nog niet bekend wat deze bedrijven moeten gaan betalen.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.