Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Google gaat tot 35 euro per toestel aan fabrikant vragen voor gebruik Google-apps’

Geschreven door
Geplaatst op19 oktober 2018, 20:16 CategorieAndroid

Afgelopen woensdag werd bekend dat Google geld gaat vragen aan smartphonefabrikanten die gebruik willen maken van specifieke apps en diensten van Google. Deze wijziging is het gevolg van een boete van de Europese Commissie. Het bedrijf kreeg een boete van 4,3 miljard euro. De Europese Commissie is van mening dat het bedrijf de marktpositie misbruikt door diverse Google-apps verplicht mee te leveren bij het Android-besturingssysteem. Het ging hierbij met name om Google Search en de Chrome-browser die je als fabrikant verplicht moest installeren.

Google zal dus een licentievergoeding gaan rekenen om toekomstige boetes te voorkomen. Vandaag blijkt om welk bedrag dit gaat en hoe dit precies in elkaar steekt. Website The Verge heeft documenten in handen gekregen die ons meer informatie geven. Nederland blijkt, samen met landen als Duitsland, Zweden, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in de hoogste categorie te vallen. Smartphonefabrikanten zullen in ons land tot 40 dollar (ongeveer 35 euro) per toestel moeten betalen. De prijzen gelden op basis van de pixeldichtheid van het scherm. De prijs van 40 dollar geldt voor schermen van meer dan 500ppi. Voor smartphones met schermen tussen de 400 en 500ppi geldt een prijs van 20 dollar en bij schermen met minder dan 400ppi zal een smartphonefabrikant 10 dollar moeten betalen. Voor Android-tablets gelden andere bedragen. Hiervoor zouden fabrikanten tot 20 dollar per tablet moeten betalen.

Geen paniek…

Uitzonderingen zijn echter wel mogelijk. Google Search en Chrome blijven gratis. De basis van het Android OS is gratis. Google haalt de inkomsten binnen met de zoekmachine en Chrome. Google is groot geworden met de opbrengsten van advertenties. Wanneer een smartphonefabrikant ervoor kiest Search en Chrome op een smartphone te installeren kunnen de kosten op een bepaalde manier verminderd of helemaal kwijtgescholden worden. In feite komt het erop neer dat fabrikanten moeten betalen wanneer ze ‘Google Mobile Services’ zoals de Play Store willen gebruiken, tenzij ze ook Search en Chrome installeren. Je hoeft als smartphonefabrikant nu bepaalde apps dus niet meer te verplicht te installeren, maar dan moet je wel betalen.

… er gaat niets veranderen

Gaat er iets veranderen? Dat lijkt er niet op. Fabrikanten willen er niet voor betalen en de meeste gebruikers willen toch wel gebruikmaken van Chrome en Search op een Android-toestel. Google meent hierbij tegemoet te komen aan de Europese Commissie door Search en Chrome los te koppelen van andere Google Mobile Services, maar of de Europese Commissie met deze constructie akkoord gaat is natuurlijk nog de vraag. Smartphonefabrikanten verplichten te betalen, tenzij ze Search en Chrome installeren is waarschijnlijk niet helemaal de manier waar de Europese Commissie aan dacht om het machtsmisbruik van het bedrijf in te perken. Het lijkt er in ieder geval niet op dat onze smartphones straks tot 35 euro per toestel duurder gaan worden.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.