Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Hands-on met Huawei Mate 20 Pro met in-display vingerafdrukscanner

Geschreven door
Geplaatst op16 oktober 2018, 15:30 CategorieAndroid

De Huawei Mate 20 Pro is officieel aangekondigd en wij hebben al even kunnen spelen met het nieuwe toestel van de Chinese fabrikant. In deze hands-on preview lees je meer over onze eerste indrukken van de smartphone met een in-display vingerafdrukscanner.

De Chinese fabrikant Huawei presenteert elk jaar twee grote smartphoneseries. De P-serie staat vaak in het teken van een nieuwe camera, terwijl de Mate-serie de betere processor van het jaar krijgt. Wanneer er een nieuwe Mate wordt gepresenteerd, dan krijgt dat toestel nagenoeg dezelfde camera als het nieuwe P-model, terwijl het volgende P-model mag rekenen op nagenoeg dezelfde processor van het huidige Mate-model. In dat opzicht weet je dus precies wat je van de smartphones van Huawei mag verwachten.

Dit jaar brengt Huawei echter ook iets anders naar de Mate-smartphone, namelijk een in-display vingerafdrukscanner. Dat is een vingerafdruklezer die in het scherm van de smartphone verwerkt zit. De reguliere variant van de Huawei Mate 20 beschikt overigens over een scanner die aan de achterkant geplaatst is; alleen het Pro-model heeft het speciale scherm. Een ander, opvallend verschil zijn de schermgroottes, alhoewel het niet heel veel scheelt: de Mate 20 Pro heeft een kleiner scherm (6,39-inch) dan de Mate 20 (6,53-inch).

Wanneer je het toestel voor het eerst instelt, dan krijg je uiteraard de vraag of je een beveiliging in wil stellen. Een no-brainer natuurlijk. Kies je vervolgens voor ontgrendelen via vingerafdrukscanner, dan word je meteen door het proces geholpen. Je kunt je voorstellen dat het dit keer iets anders gaat dan normaal, aangezien de scanner nu dus in het scherm zit (als één van de eerste smartphones van dit moment). Gelukkig neemt het toestel je stap voor stap mee door het proces, waardoor het instellen vervolgens zo gepiept is.

Als het toestel in de slaapstand staat, dan zie je de plek van de scanner niet zitten. Pas wanneer je hem oppakt, dan verschijnt er een afbeelding in beeld van een vingerafdruklezer. Deze afbeelding is ook te zien wanneer je de smartphone uit de slaapstand haalt, bijvoorbeeld door even de aan-uitknop in te drukken. Leg de ingestelde vinger op de afbeelding en de smartphone wordt meteen ontgrendeld. Dat ontgrendelen gaat overigens wel langzamer dan je wellicht gewend bent; traditionele scanners werken momenteel nog sneller.

Daarnaast is het fijn om te zien dat Huawei dit keer goed naar software heeft gekeken. De Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro worden namelijk geleverd met Android Pie, inclusief de beveiligingsupdate van 1 oktober jongstleden. Daaromheen zit uiteraard de EMUI 9.0-skin van de fabrikant, die de telefoon een eigen smoelwerk geeft. Ook heeft de software de functie genaamd ‘digitale balans’ ingebouwd, waarmee je inzicht krijgt in je digitale gewoonten op je smartphone. Dit kan voor veel gebruikers een eye opener zijn.

Iets dat we niet zijn tegengekomen is een donker thema. En dat is best jammer, zeker omdat veel mensen tegenwoordig meer geven om aspecten die binnen digitale gezondheid vallen. Zo’n donker thema kan er niet alleen voor zorgen dat je accu langer meegaat, ook is het fijner voor je ogen wanneer je het toestel in de avond gebruikt. Op bijvoorbeeld de OnePlus 6 is het wel mogelijk een compleet donker thema in te stellen, wat veel comfortabeler is. Laten we hopen dat Huawei een dergelijk thema in de toekomst gaat toevoegen.

Onder de motorkap treffen we dit keer dus een nieuwe processor aan, de Kirin 980, ’s werelds eerste chipset met kunstmatige intelligentie en een zeven nanometer architectuur (twee keer 2,6 GHz, twee keer 1,92 GHz en vier keer 1,8 GHz). Deze chipset moet ervoor zorgen dat de smartphone supersnel en slim is; dat is iets dat we op de langere termijn gaan bekijken. Ook beschikt het apparaat over drie camera’s aan de achterkant, die meer dan prima foto’s maken, en is er 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte beschikbaar.

Vanaf 17 oktober zijn de Huawei Mate 20 Pro en de Mate 20 te bestellen via alle officiële verkoopkanalen. Wie tot en met 1 november een Mate 20 Pro koopt krijgt hierbij de dinsdag aangekondigde Huawei Watch GT en Wireless Charger cadeau. Klanten die de Mate 20 kopen in dezelfde periode ontvangen een Watch GT bij hun aankoop. Wij gaan ons ondertussen bezighouden met de recensie van de Huawei Mate 20 Pro. De recensie lees je binnenkort op Tablets Magazine, dus houd onze website goed in de gaten.

  • Delen:
Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro
Android Pie (9.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.