Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Instagram geeft locatie gebruiker door aan Facebook’

Geschreven door
Geplaatst op5 oktober 2018, 11:06 CategorieApplicaties

Instagram schijnt bezig te zijn met een test onder een select aantal gebruikers, waarbij de locatiegegevens van de gebruiker doorgegeven worden aan Facebook. Dit meldt de website TechCrunch na een tip van onderzoeker Jane Manchum Wong.

Iets meer dan een week geleden vertrokken de oprichters van Instagram en dienden het ontslag in bij Facebook. De reden zou zijn dat de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, zich overal te veel mee zou bemoeien. Na de overname van Facebook was het de bedoeling dat Instagram zoveel mogelijk een eigen product zou blijven, maar dit bleek in de praktijk steeds meer tegen te vallen door de bemoeienis van Mark Zuckerberg. Reden voor de oprichters om op te stappen.

Onderzoeker Jane Manchum Wong heeft echter gevonden dat Instagram de locatiegegevens van de gebruiker doorstuurt aan Facebook. Dit betekent dat bezochte locaties ook te zien zijn op Facebook, zelfs als deze app helemaal niet gebruikt is op de desbetreffende locaties. Zo kan Facebook je voorzien van advertenties van de plekken waar je geweest bent. Tevens worden de locatiegegevens in de activiteitenlog weergegeven, waardoor je achteraf precies kunt zien waar je geweest bent aan de hand van een kaart. Het laat in ieder geval zien dat Facebook je overal volgt, zelfs als je de app niet gebruikt.

Instagram locatie historie

Locatie Historie is zelf aan en uit te zetten

Facebook heeft aan TechCrunch laten weten dat er niets is veranderd aan de instellingen voor de locatie en dat ze vaak bezig zijn met het testen van nieuwe functies. De functie wordt op dit moment bij een select aantal gebruikers getest. Een nader onderzoek laat zien dat de Locatie Historie bij het geselecteerde aantal gebruikers voor de test inderdaad standaard op uit staat. Wil je graag gevolgd worden door Facebook, zelfs als de Facebook-app uit staat (waarom is ons een raadsel, maar vooruit), dan kun je via de privacy-instellingen en locatie-instellingen van Instagram de Locatie Historie aanzetten.

Hopelijk heeft Facebook geleerd van het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica en zal het bij een test blijven. Mocht het toch globaal uitgerold worden dan zou deze functie daadwerkelijk standaard op uit moeten staan.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.