Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Project Strobe van Google beperkt toegang tot gebruikersdata

Geschreven door
Geplaatst op9 oktober 2018, 10:04 CategorieAndroid

Begin 2018 begon Google Project Strobe, waarmee het bedrijf toegang tot gebruikersdata wil beperken op het web en Android. Eén van de problemen die zijn ontdekt via dit nieuwe project, is het datalek van het sociale netwerk Google+ (waar inmiddels de stekker uit getrokken is).

Dit is Project Strobe van Google

Privacy is in 2018 een belangrijk thema geweest op de technologische markt. Steeds vaker wordt er een vergrootglas gelekt op aanhoudende problemen, zoals bijvoorbeeld het privacyschandaal van Facebook rondom Cambridge Analytica. Ook Google wordt vaak onder hetzelfde vergrootglas gelegd — en terecht, want in de lente van dit jaar was er een datalek bij Google+. Dat is het sociale netwerk van het bedrijf, waar inmiddels de stekker uit is getrokken. Dat lek was ontdekt door een initiatief van het bedrijf, genaamd Project Strobe.

Met Project Strobe bekijkt Google hoe third party-ontwikkelaars toegang hebben tot en omgaan met gebruikersdata van een Google-account en een Android-apparaat. Ook komen applicaties natuurlijk aan bod. Zo is aan het licht gekomen dat mensen meer zeggenschap willen hebben over de data van het Google-profiel die wordt gedeeld met derde partijen. En dat is wat Google nu geeft. Voortaan moeten ontwikkelaars per functie om toegang vragen en je kunt dan per feature beoordelen of je die nodig vindt, of niet.

Daarnaast worden er ook veranderingen doorgevoerd aan de manier waarop ontwikkelaars toegang krijgen tot je Gmail-data. Google beperkt nu apps die je e-mailfuncties op de een of andere manier kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan back-up- of productiviteitsdiensten. Android-gebruikers mogen erop rekenen dat apps voortaan niet zomaar aan de haal gaan met al je gegevens wanneer je toegang geeft tot sms, belgeschiedenis en contacten. In de komende maanden zal Google nog meer dingen achter de schermen veranderen.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.