Google Nieuws wordt mogelijk stopgezet door Europese ‘linktaks’

20 november 2018 1 Minuut 0 Reacties
google-nieuws-app

Mogelijk zal Google de dienst Google Nieuws moeten sluiten vanwege de nog te introduceren Europese 'linktaks'. In de nieuwe auteursrechtwet staat beschreven dat partijen moeten betalen voor het linken naar nieuwsberichten of artikelen waar auteursrechten op rusten.

Google Nieuws wordt mogelijk stopgezet

In een interview met The Guardian heeft Google-topman Richard Gingras aangegeven dat de Google Nieuws-dienst mogelijk in Europa wordt gesloten wanneer de ‘linktaks’ erdoorheen wordt gedrukt. In de nieuwe Europese auteursrechtwet staat namelijk beschreven dat er voortaan betaald moet worden voor het linken naar nieuwsberichten en andere artikelen waar auteursrechten op rusten. Gingras geeft aan dat dit natuurlijk niet wenselijk is, maar dat er uiteindelijk pas iets besloten kan worden als de nieuwe wet er eenmaal is.

Eerder heeft onder meer Spanje al een dergelijke aanpak gehanteerd, waardoor de Spaanse versie van Google Nieuws daar uit de lucht werd gehaald. Dat heeft ervoor gezorgd dat Spaanse nieuwswebsite minder bezoekers ontvingen. Artikel 11 binnen de nieuwe wet zorgt er dus mogelijk voor dat bepaalde diensten verdwijnen, maar het doel van dat artikel is om ervoor te zorgen dat uitgeverijen en nieuwswebsites dus aan de gedeelde artikelen verdienen, ook al bekijken de mensen de berichten niet altijd op de website van de nieuwsorganisaties.

Reacties (0)