Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Facebook wist dat belgegevens op Android verzamelen ‘groot risico’ was

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2018, 10:26 CategorieApplicaties

Uit interne documenten blijkt nu dat Facebook zich ervan bewust was dat het verzamelen van Android-belgegevens een ‘groot risisco’ was. Desondanks is het sociale medium er toch mee akkoord gegaan, zodat het bereik van het netwerk vergroot kon worden.

Facebook was zich bewust van ‘groot risico’

In maart kwam naar buiten dat Facebook sms- en belgegevens van Android-gebruikers verzamelde van Android-gebruikers. Nu komt naar buiten, dankzij interne documenten die zijn vrijgegeven door het Britse parlement (.pdf), dat het sociale netwerk zich bewust was van het grote risico dat hiermee gepaard ging. Toch is het besluit genomen om hiermee door te gaan, zodat het bereik van het netwerk vergroot kon worden. Zo kon onder meer het algoritme worden verbeterd en kon er betere suggesties voor bekenden worden gedaan.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat gebruikers hiervoor toestemming moesten geven, bijvoorbeeld middels een pop-up die daarom vraagt. De ontwikkelaars bij Facebook gingen echter op zoek naar andere manieren waarop gebruikers toestemming konden geven en zagen in dat het toestemmingensysteem van Android op deze manier misbruikt kon worden. Daardoor hadden heel veel gebruikers onbedoeld toestemming gegeven voor het verzamelen van de data, terwijl ze daar in feite niet van op de hoogte waren gebracht.

Toen het nieuws brak in maart stond Facebook erop dat dit niet zonder toestemming is gebeurd. Alle gebruikers die de data in hun gegevensdownload tegenkwamen, zouden hier, volgens het sociale medium, dus toestemming voor hebben gegeven. Dat sloeg haaks op de ervaringen van app-gebruikers, die een minimaal aantal toestemmingen hadden gegeven en toch hun sms- en belgegevens tegenkwamen. Niet lang daarna besloot Facebook het besluit terug te draaien en werd het verzamelen van de gegevens gelukkig beperkt.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.