Met Windows Sandbox kun je veilig .exe-bestanden uitproberen

19 december 2018 1 Minuut 0 Reacties
windows-sandbox

Microsoft heeft een simpele manier ontwikkeld waarmee je .exe-bestanden veilig kunt installeren op je Windows 10-apparaat: Windows Sandbox. Dit is een aparte omgeving op je pc of tablet, waarmee je zonder risico onbekende programma's kunt installeren.

Met Windows Sandbox probeer je programma’s uit

Soms wil je een programma installeren met een .exe-extensie, maar weet je niet zeker of je het bestand wil kunt vertrouwen. Powerusers van Windows 10 zetten dan met gemak een virtuele omgeving op om te checken of het programma in kwestie schadelijk is of niet, maar die handelingen zijn helaas niet voor iedereen heel simpel. Microsoft probeert dat probleem nu aan te pakken met de introductie van Windows Sandbox: een virtuele omgeving die je zelf gemakkelijk kunt opzetten voor het uitproberen van onbekende programma’s.

Deze functie komt volgend jaar naar Windows 10 (maar wanneer is nog niet bekend) en biedt dus een geïsoleerde omgeving aan. Mocht het programma toch iets raars van plan zijn, dan zal alleen de virtuele omgeving worden aangetast — alles daarbuiten niet. Wanneer je de omgeving afsluit, dan wordt de complete virtuele omgeving verwijderd. Windows Sandbox wordt straks onderdeel van Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise en is met name bedoeld voor bedrijven of powerusers die het zichzelf wat gemakkelijker willen maken.

Reacties (0)