Review: Oppo Find X – futuristisch toestel met uitschuifbare camera

05 december 2018 + 10 minuten 0 Reacties
oppo-find-x-foto-1

De Oppo Find X is één van de eerste smartphones met een voorkantvullend scherm en een uitschuifbare camera. Zowel de voor- als achtercamera zit verwerkt in het schuifmechanisme. In deze recensie nemen we het toestel uitgebreid onder de loep.

Sinds de introductie van de inkeping aan de bovenkant van een smartphonescherm is er al kritiek op. De notch zorgt misschien wel voor een groter scherm met meer ruimte, maar veel mensen vinden dit het aanzicht niet waard — hoe klein de notch ook gemaakt kan worden. Echter, de notch huisvest wel dingen als een camera, waardoor we voorlopig niet zonder kunnen. Oppo laat zien dat het ook anders kan en presenteert met de Oppo Find X een smartphone met een uitschuifbare camera, voor een scherm zonder inkeping.

Oppo Find X – specificaties

Oppo Find X
Scherm 6,42-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 845
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Zestien en twintig megapixel achter, 25 megapixel voor
Accu 3.400 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

De Oppo Find X is nu verkrijgbaar voor 999 euro en voor die prijs krijg je gelukkig wel de nieuwste specificaties op smartphonegebied: een Qualcomm Snapdragon 845-processor, 8 GB aan werkgeheugen en maar liefst 256 GB aan interne opslagruimte. Er is echter geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig. Daarnaast beschikt de accu over 3.400 mAh aan vermogen, wat een beetje mager lijkt in vergelijking met bijvoorbeeld de OnePlus 6T of Huawei Mate 20 Pro. Zeker ook omdat het scherm een formaat heeft van 6,42-inch.

Al met al zorgen de specs, met name natuurlijk de processor en het werkgeheugen, ervoor dat je een razendsnel toestel in huis haalt. De Oppo Find X kan moeiteloos applicaties draaien en multitasken en is zelfs in staat moderne 3d-games af te spelen. De Find X doet niet onder voor al het high-end geweld van de laatste paar maanden, maar dat is ook wel het minste wat je mag verwachten natuurlijk van een smartphone die bijna duizend euro kost. De specs zijn hier het probleem niet: dat is die uitschuifbare camera.

Oppo Find X – hardware en design

Bovenaan het toestel zit die uitschuifbare camera gemonteerd op een gemotoriseerd onderdeel, dat naar boven komt wanneer je de camera activeert. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een foto wil maken of wanneer je het toestel wil ontgrendelen middels gezichtsherkenning. Zowel de voor- als achtercamera zit op dit uitschuifbare onderdeel, waardoor je een ontzettend strak en futuristisch design tegenkomt op de Oppo Find X. Een ander opvallend aspect van de smartphone is het gebrek aan een vingerafdruklezer.

Om het grote scherm zitten dunne randen die bijna niet meer opvallen. De kin is ongeveer zo groot als op de eerdergenoemde OnePlus 6T. Het vooraanzicht is dus bijna net zo futuristisch als het achteraanzicht, waardoor de telefoon beschikt over een vrij uniek design. Onderaan treffen we nog een enkele speaker en een usb-c-aansluiting aan, terwijl aan allebei de zijkanten de enige twee knoppen zitten (voor het volume en het in- en uitschakelen). Het toestel is verder van glas gemaakt, waardoor die gemakkelijk van de tafel glijdt.

Display

Dat grote scherm van 6,42-inch beschikt over een maximale resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. Dat levert misschien niet het hoogste aantal pixels per inch op, maar 401 ppi is nog steeds een mooi aantal. Een pixeldichtheid van boven de 400 is toch wel iets waar een vlaggenschip aan moet voldoen, aangezien dit gewoonweg scherpe beelden oplevert. Daarnaast komen de kleuren goed tot hun recht en kunnen animaties vloeiend in beeld worden gebracht. Bovendien helpt het natuurlijk ook gigantisch dat dit een amoled-scherm is.

Connectiviteit

Het is vanzelfsprekend dat de Oppo Find X over een groot aantal sensoren en mogelijkheden beschikt waar andere vlaggenschepen van dit moment ook over beschikken. Er zijn wel twee dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zit er dus géén vingerafdruklezer op dit toestel (ook niet in het scherm) en moet je het zonder koptelefoonaansluiting doen. De smartphone wordt geleverd met een oordoppen, dus een groot probleem is dat laatste niet, tenzij je natuurlijk het liefste je oude, vertrouwde koptelefoon wil gebruiken.

Speakers

De enkele speaker onderaan de Oppo Find X klinkt zoals je zou verwachten dat die klinkt. Stemmen kun je altijd wel goed verstaan, helemaal wanneer er verder op de achtergrond geen geluiden zijn. Er is zo goed als geen basgeluid, maar dat betekent niet dat er verder geen detail in het geluid zit. Als het geluid te hard staat, dan kan het geluid al snel gaan kraken en daardoor kan het moeilijker worden om te horen wat er wordt gezegd. Maar goed, op andere vlaggenschepen is dat vaak ook het geval, dus is het hier ook prima.

Camera’s

Wanneer je de camera-applicatie opent, dan komt de cameramodule tevoorschijn. De drie camera’s zitten op een gemotoriseerd onderdeel dat dus automatisch naar bovenkomt wanneer dat nodig is. De dubbele camera aan de achterkant heeft twee sensoren: eentje van zestien en eentje van twintig megapixel. De camera’s beschikken over verschillende modi, zoals een normale modus, portretmodus en een modus voor slow motion. Daarnaast is er nog een beautyfunctie en is er ondersteuning voor high dynamic range aanwezig.

Over het algemeen zijn de camera’s in staat gedetailleerde foto’s te maken. De fijnere details zijn goed zichtbaar, ook op het scherm van de smartphone, waardoor je het toestel met een gerust hart tevoorschijn kunt halen wanneer je ergens een foto van wil maken. Valt er echter ook maar een beetje licht weg, dan wordt het beeld al snel korrelig en daardoor ook minder gedetailleerd. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende licht in de omgeving hebt, want anders kunnen de foto’s nog wel eens ondermaats uit de bus komen.

Daarnaast kan de camera scenes herkennen en op basis daarvan alvast de instellingen ietwat aanpassen. De frontcamera doet het beter dan de camera die aanwezig is op bijvoorbeeld de OnePlus 6T. Daar waar die frontcamera detail kan verliezen wanneer je bijvoorbeeld een raam op de achtergrond van je selfie hebt staan, is dat bij deze frontcamera niet het geval. Bovendien gaat de voorcamera van de Oppo Find X ook beter om met kleur en details in het algemeen, waardoor we dus te spreken zijn over de kwaliteit.

Accuduur

Met een accu van 3.400 mAh moet je in principe de dag kunnen doorkomen. Van tevoren was het nog even spannend of dit zou gaan lukken, vanwege het grote amoled-scherm en het gemotoriseerde onderdeel, maar bij algemeen gebruik valt het wel mee. Android is natuurlijk energiezuinig, wat al ontzettend helpt. Bovendien is de resolutie ook niet ontzettend hoog waardoor het energieverbruik erop achteruit gaat. Je komt in elk geval één dag door en als je een beetje rustig aan doet moet je de anderhalve dag ook nog wel kunnen halen.

Oppo Find X – software

De Oppo Find X draait op Android 8.1 Oreo met daaroverheen het ColorOS van het bedrijf. Dit ColorOS zorgt voor veel witte en grijzen kleuren, wat uiteindelijk de accuduur niet ten goede komt. Over het algemeen staan de meeste instellingen nog wel op dezelfde plek. Is dit echter je eerste Oppo-toestel, dan zul je misschien sommige dingen minder snel kunnen terugvinden. Daarnaast tref je nu in het slimme menu een snelkoppeling aan naar de Google Assistent, wat onnodig is aangezien je die al oproept door op de thuisknop te drukken.

Een ander opvallend element aan de ColorOS-software is dat de telefoon niet standaard notificaties toont aan de bovenkant van het scherm. Je kunt ze ook niet zien op het vergrendelde scherm, maar alleen wanneer je het snelle menu naar beneden trekt. Je ziet dus geen kleine iconen staan in de statusbalk. Dat is vreemd, maar gelukkig kun je wel zelf instellen dat je ze daar wil hebben. Echter, het proces om dit voor elkaar te krijgen is gigantisch omslachtig. Zonder een extra Google-zoekopdracht zul je er waarschijnlijk niet uitkomen.

Verder is het opvallend dat de Oppo Find X met veel verschillende applicaties geleverd wordt. Niet alleen krijg je hier te maken met de Google-applicaties (wat in de toekomst mogelijk kan veranderen), ook krijg je nog allerlei apps die zijn verzorgd door Oppo. Helaas kun je veel van die apps ook niet uitschakelen of verwijderen, waardoor je er dus aan vastzit. Om het opslaggeheugen hoef je het waarschijnlijk niet te doen, maar dat neemt niet weg dat je gewoonweg vastzit aan het gros van de apps die je niet zult gebruiken.

Oppo Find X – in gebruik

Ondanks het grote formaat van de Oppo Find X ligt het toestel wel lekker in de hand. Het apparaat is wel glad en zwaar, wat er mogelijk voor kan zorgen dat je hem meer dan eens laat vallen. Ook kan het gebeuren dat het toestel van het bureau glijdt wanneer je niet oppast. Daarnaast is het in het begin even wennen dat je moet wachten op een camera die uit het toestel naar boven wordt geduwd voordat je gebruik kun maken van gezichtsontgrendeling. Gelukkig werkt die camera vlot, maar je moet dus wel iets langer wachten.

Daarmee valt het gemotoriseerde onderdeel met daarop een frontcamera eigenlijk in dezelfde categorie als de in-display vingerafdrukscanner: het is een leuk idee om het apparaat in kwestie een strakker uiterlijk te geven, maar over het algemeen is het zo dat het geen goed alternatief is voor wat er al beschikbaar is. Dit systeem werkt langzamer dan de gezichtsherkenners op andere smartphones, waardoor je je dus mag afvragen of dit echt iets is waar je blij van wordt. Wat is je deze innovatie waard?

Dit systeem zorgt er wel voor dat we nu, ook in Nederland, een smartphone kunnen kopen met een groot, écht voorkantvullend scherm. Maar daardoor lever je dus wel iets in op gebruiksgemak. Bovendien is het stom, maar niet vreemd dat er geen vingerafdrukscanner aanwezig is. Dit was namelijk een prima alternatief voor biometrisch ontgrendelen — en waarschijnlijk zelfs veel beter dan we nu aantreffen in de vorm van die uitschuifbare camera. Waarschijnlijk zou niemand dat systeem gebruiken met een vingerafdruklezer aan boord…

Het is niet zo dat die uitschuifbare camera zó ontzettend slecht is dat het praktisch onbruikbaar zou zijn, maar het is simpelweg niet beter dan er bestaat. En dat lijkt ons toch wel handig voor wanneer er nieuwe dingen worden geïntroduceerd. Als het dan niet meteen beter is, laat het dan op z’n minst net zo goed zijn als de dingen van nu, maar ook dat is dus niet het geval omdat je nu moet wachten totdat de camera tevoorschijn komt. Het gaat nog niet eens om een seconde, maar het is toch iets om even in het achterhoofd te houden.

Oppo Find X – conclusie

De Oppo Find X is om twee redenen een opmerkelijk product: het is een smartphone met een écht voorkantvullend scherm en er zit een uitschuifbaar onderdeel in waar de camera’s op bevestigd zijn. Dat zijn de elementen die ervoor zorgen dat de smartphone uniek en futuristisch oogt. Het glazen design draagt daar ook aan bij, maar zorgt er tevens voor dat het apparaat ook gemakkelijk uit je handen glijdt. Vind je het tof om een smartphone te hebben zonder inkeping, dan is de Oppo Find X een goede kandidaat.

Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan. Hoewel het schuifmechanisme goed z’n werk doet en relatief snel is, duurt het wel langer voordat je een foto kunt maken of je gezicht kunt gebruiken in de biometrische ontgrendeling. Vooral door dat laatste gegeven is het jammer dat er geen vingerafdrukscanner aanwezig is. Verder is het wel fijn om te zien dat de Oppo Find X beschikt over de nieuwste processor, veel werkgeheugen en veel opslaggeheugen, al zorgt dat er allemaal niet voor dat de prijs daardoor ietwat gedrukt kan worden…

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Groot amoled-scherm zonder notch
  • Cool schuifmechanisme
  • Futuristisch design

Minpunten
  • Duur

  • Software
  • Geen vingerafdrukscanner

Reacties (0)