Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Facebook betaalde tieners voor complete toegang tot telefoonactiviteiten

Geschreven door
Geplaatst op30 januari 2019, 10:11 CategorieApplicaties

Het sociale netwerk Facebook heeft een aantal tieners betaald voor complete toegang tot alles dat ze op hun telefoons deden. De jonge mensen kregen daarvoor 20 dollar per maand en moest er een speciale applicatie voor installeren.

Facebook wil weten wat mensen doen

Facebook heeft de afgelopen drie jaar een aantal tieners, die zich vrijwillig hebben opgegeven, in de gaten gehouden. De jonge mensen, tussen de dertien en 25 jaar, werden hiervoor twintig dollar per maand betaald. Voor dat bedrag kreeg het sociale netwerk totale toegang tot alles op hun telefoon. Dat schrijft Techcrunch. Hiervoor was het wel nodig dat er een speciale app geïnstalleerd werd, genaamd Facebook Research. Deze app monitort telefoon- en webactiviteiten en stuurt al die data door naar de servers van het nerwerk.

Het bedrijf heeft het bestaan van dit programma inmiddels bevestigd. Eerder probeerde het netwerk ook al data te verzamelen door het aanbieden van een gratis vpn-dienst, genaamd Onavo. De data die hiermee verzameld werd, was uiteindelijk handig voor het identificeren van belangrijke concurrenten en het ontdekken van populaire functies binnen apps, zodat die konden worden nagemaakt. Afgelopen zomer haalde Facebook de vpn-dienst uit de App Store, omdat de app zich niet aan de richtlijnen qua dataverzameling hield.

De vrijwilligers waren ook verplicht een zelfgemaakte root-applicatie te installeren, waardoor het sociale netwerk toegang kreeg tot privéberichten, e-mails, zoekopdrachten en browseractiviteit. Daarnaast werd hen gevraagd screenshots te maken van hun Amazon-koopgeschiedenis en die door te sturen naar het bedrijf. Het lijkt er nu op dat Facebook zich wederom niet aan de richtlijnen houdt door certificaten te gebruiken die toegang bieden tot dit soort informatie; die zijn bedoeld voor bedrijven en hun medewerkers.

Een vertegenwoordiger van het netwerk laat tegenover Techcrunch weten dat het programma niet tegen de regels ingaat, maar kon niet precies aangeven hoe dat dan zat. Het programma is overigens nu niet meer beschikbaar voor iOS-gebruikers, maar is nog wel toegankelijk voor Android-gebruikers.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)
Apple iPhone XS Max
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.