Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google gaat apps verwijderen die bel- en sms-gegevenstoegang misbruiken

Geschreven door
Geplaatst op15 januari 2019, 9:58 CategorieAndroid

Google heeft bekendgemaakt dat het bedrijf in de komende weken apps uit Google Play gaat verwijderen die bel- en sms-gegevenstoegang misbruiken. Alleen apps die deze informatie écht nodig hebben mogen voortaan alleen nog maar toegang krijgen tot die gegevens.

Apps die toegang misbruiken worden verwijderd

Na de privacybug van Google+ heeft Google officieel Project Strobe onthuld. Dit project moet ervoor zorgen dat third-party apps gebruikersdata niet meer kunnen misbruiken. Op Android is het zo dat eigenlijk alleen de standaardapplicaties toegang kunnen krijgen tot bel- en sms-gegevens. Nu maakt Google bekend dat alle third-party apps met die toegang worden verwijderd uit Google Play. Alleen berichten- en telefoonapplicaties krijgen voortaan nog toegang tot die gegevens, wat datalekken in de toekomst moet voorkomen.

Gebruikers kunnen zodoende nog steeds zelf kiezen welke berichten- en telefoonapps ze gebruiken, terwijl Google op de achtergrond apps verwijdert die er eigenlijk niets mee te maken hebben.

Our new policy is designed to ensure that apps asking for these permissions need full and ongoing access to the sensitive data in order to accomplish the app’s primary use case, and that users will understand why this data would be required for the app to function.

Sinds afgelopen oktober mailt Google ontwikkelaars van apps die onterecht toegang hebben tot deze gegevens en meldt dat ze negentig dagen de tijd hebben om hun apps in orde te maken. Ook kunnen ze een uitzondering aanvragen. Mocht Google daarmee akkoord gaan, dan hebben ontwikkelaars tot 9 maart de tijd om updates uit te brengen. Momenteel zouden er al “tienduizenden” app-ontwikkelaars hun apps hebben aangepast of om uitstel hebben gevraagd. Ook Googles eigen apps moeten overigens aan het nieuwe beleid gaan voldoen.

Mochten app-ontwikkelaars hun apps niet willen aanpassen naar het nieuwe beleid of hebben ze binnen die negentig dagen geen uitzondering aangevraagd, dan worden ze zonder pardon verwijderd uit Google Play.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.