Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google test alvast nieuwe nieuwsresultaten in zoekmachine voor Artikel 11

Geschreven door
Geplaatst op17 januari 2019, 9:34 CategorieAlgemeen

Google test alvast de nieuwe nieuwsresultaten binnen de eigen zoekmachine voor wanneer Artikel 11 ingaat in de Europese Unie. De resultaten zien er niet heel fraai uit: zo zijn er geen afbeeldingen of teksten zichtbaar wanneer je zoekt naar nieuws via de zoekmachinegigant.

Google Nieuws en Artikel 11

Google test momenteel hoe de zoekresultaten van Google Nieuws eruitzien wanneer Artikel 11 van kracht gaat. In dit artikel staan nieuwe regels beschreven met betrekking tot het linken naar (nieuws)artikelen en foto’s op het internet. Zoekmachines en andere verzamelaars van nieuws zouden uitgevers en nieuwsorganisaties voortaan moeten betalen voor het linken naar andermans artikelen. Het doel van deze zogenoemde ‘linktaks’ is dat nieuwsorganisaties en uitgevers meer inkomsten verwerven en zich online beter kunnen profileren.

Dat kan grote gevolgen hebben wanneer er niet met alle organisaties een deal kan worden gemaakt. Zo kan Google Nieuws bijvoorbeeld worden gesloten in Europa, terwijl er minder nieuwsartikelen in de zoekmachine terechtkomen. En dat kan weer grote gevolgen hebben voor kleinere nieuwswebsites, die hevig leunen op zoekmachines als Google voor hun dagelijkse verkeer. Google test nu hoe de nieuwsomgeving eruit kan komen te zien wanneer Artikel 11 ingaat: de pagina’s hebben geen context of foto’s, alleen een nietszeggende link.

Dit is een a/b-test die Google momenteel uitvoert in Europa. Het kan zijn dat je hier iets van merkt (op je pc, maar ook op je smartphone of tablet), maar het kan ook zijn dat je dit voorlopig nog niet tegenkomt. Nieuwsverhalen in de carrousel hebben soms geen afbeeldingen en anders een algemeen logo of iets dergelijks. Het is het beeld dat na de ingang van Artikel 11 werkelijkheid wordt, mits de inhoud niet wordt aangepast. Met deze test wil Google alvast de impact van de veranderingen gaan bekijken en bestuderen.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Reacties

  1. pieter
    22 januari, 2019 om 23:52

    Interessante ontwikkeling. Ik ben zeer benieuwd. Als mareteer hoe google hier mee om zal gaan en hoe de Linktax (en of) deze uitgerold zal worden

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.