Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Ook Google gebruikte een app voor meekijken met iPhone-gebruikers (update)

Geschreven door
Geplaatst op31 januari 2019, 10:47 CategorieApplicaties

Ook Google heeft een tijd lang een app op iOS draaiende gehad die meekeek met gebruikers, die zich daar voor hadden opgegeven. In tegenstelling tot de zoekmachinegigant kreeg Facebook om dezelfde reden wel een lading kritiek over zich heen. Inmiddels is ook dit programma stopgezet.

Google keek mee op iPhones via speciale app

Google heeft in de afgelopen jaren een app gebruikt waarmee het bedrijf kon meekijken op iPhones, op eenzelfde manier waarop Facebook dat ook deed. Ook hier kregen gebruikers cadeaukaarten voor hun deelnames aan het programma, meldt Techcrunch en ook hier is het zo dat Google gebruikmaakte van speciale certificaten die eigenlijk zijn bedoeld voor bedrijven en hun medewerkers. Dat kan nog voor problemen zorgen: Apple laat namelijk weten dat alle interne apps uitgeschakeld kunnen worden na het ontdekken van misbruik.

En dat is precies wat Facebook inmiddels is overkomen, dus de kans is aanwezig dat Google hetzelfde lot te wachten staat. De app is onderdeel van het programma Screenwise Meter, dat sinds 2012 informatie verzamelt via een Chrome-extensie en een speciale door Google verschafte router. Iedereen van boven de achttien kan zich aanmelden voor Screenwise. Daarnaast kunnen kinderen van dertien tot zeventien zich alleen aanmelden wanneer ze onderdeel zijn van een gezin dat aan dit project van Google meedoet.

De programma’s van Facebook en Google zijn allebei optioneel en je kunt je er vrijwillig voor aanmelden. Maar dat neemt niet weg dat een cadeaukaart van twintig dollar natuurlijk een slechte deal is wanneer je daar je complete privacy mee uit handen geeft. De vraag is nu nog of Apple ook Google op eenzelfde manier gaat behandelen als Facebook, die door het intrekken van de certificaten nu geen toegang meer heeft tot pre-release versies van Facebook, Instagram en meer. De kans is dat het gebeurt, is echter wel aanwezig.

In een reactie tegenover The Verge heeft een Google-vertegenwoordiger het volgende laten weten.

The Screenwise Meter iOS app should not have operated under Apple’s developer enterprise program — this was a mistake, and we apologize. We have disabled this app on iOS devices. This app is completely voluntary and always has been. We’ve been upfront with users about the way we use their data in this app, we have no access to encrypted data in apps and on devices, and users can opt out of the program at any time.

Inmiddels is de stekker uit de iOS-applicatie getrokken en kunnen mensen er geen gebruik meer van maken.

Update 01-02-2019

Vlak nadat naar buiten kwam dat ook Google dus mensen in de gaten hield via een speciale iOS-applicatie, werd bekend dat Apple ook de zakelijke certificaten van Google had teruggetrokken. Daardoor had de zoekmachinegigant geen toegang meer tot pre-releaseversies van onder meer Hangouts, Gmail en meer. Bovendien werkten sommige apps ook niet meer en hadden medewerkers geen toegang tot interne applicaties. Apple staat hier volledig in zijn recht, aangezien Google zich niet aan de opgestelde richtlijnen heeft gehouden.

Echter, niet lang hierna kwam in het nieuws dat de zakelijke certificaten worden hersteld voor zowel Facebook als Google. Beide bedrijven krijgen dus wederom toegang tot (interne) apps en app-versies die nog niet zijn uitgebracht en kunnen verdergaan waar ze gebleven waren. Dat betekent niet dat ze hun meekijkapplicaties kunnen blijven gebruiken op iOS, aangezien die apps nu zijn stopgezet. Op Android is dat nog steeds niet het geval. Daar kan Facebook nog steeds meekijken met de mensen die zich er vrijwillig voor opgeven.

  • Delen:
Apple iPhone XS Max
iOS

Reacties

  1. Cor
    04 maart, 2019 om 12:52

    Kan geen gmailadres maken in windows 10 tablet, wat nu?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.