Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste indrukken van de Nokia 9 Pureview (MWC 2019)

Geschreven door
Geplaatst op26 februari 2019, 18:12 CategorieAndroid

Na drie jaar hard werken heeft Nokia dan eindelijk de Nokia 9 Pureview gepresenteerd. Dit toestel beschikt over vijf camera’s aan de achterkant. In dit artikel lees je over onze eerste indrukken met het indrukwekkende apparaat.

Nokia 9 Pureview: meer dan een opmerkelijk toestel

De onlangs aangekondigde Nokia 9 Pureview is om verschillende redenen een interessante smartphone. De eerste reden is ook meteen de meest opvallende: er zitten geen twee of drie, maar vijf camera’s achterop het model. Nokia meldt dat dit niet is gedaan om alle concurrentie op de één of andere manier af te troeven, aangezien het plan voor deze telefoon drie jaar geleden al is bedacht. Dat smartphones in de afgelopen twee jaar steeds meer camera’s hebben gekregen, lijkt in dit geval dus een beetje toeval te zijn.

Enfin, hoe het ook precies zit, vijf camera’s is wel behoorlijk uniek. En misschien wel een beetje overdreven, maar de uitgebreide praktijkervaring zal dat doen uitwijzen. Tijdens Mobile World Congress 2019 hebben we even met het toestel kunnen spelen, waardoor we nu al een goede, eerste indruk hebben gekregen. Twee van de drie lenzen achterop maken foto’s in kleur, terwijl de andere drie beelden in monochroom vastleggen. Alle camera’s beschikken over een sensor van twaalf megapixel en een diafragma van f/1.8.

De vijf verschillende lenzen maken allemaal op hetzelfde moment de foto, allemaal met verschillende belichtingstijden. Van die vijf verschillende beelden moet vervolgens één beeld worden gemaakt. Je kunt je voorstellen dat er dus behoorlijk veel data beschikbaar is voor de smartphone en zijn camera-applicatie. En omdat dit eigenlijk een unieke opstelling is, heeft Nokia een speciale chip moeten ontwerpen. Die chip is samen met het bedrijf Light en chipmaker Qualcomm gemaakt. Het betreft hier dus een zelfgemaakte processor.

Nokia werkt ook samen met Adobe, waardoor het fotobewerkingsprogramma Lightroom direct beschikbaar is voor het toestel. Alle foto’s die je opslaat in een normale resolutie (dus niet de foto’s die staan opgeslagen als een raw-bestand), kunnen gratis worden opgeslagen in Google Photos. Verder is het zo dat omdat er zo veel data beschikbaar is, de camera na het maken van het kiekje nog behoorlijk lang bezig is met het verwerken van het beeld. Ondertussen kan de gebruiker foto’s blijven maken; dat verwerken gebeurt op de achtergrond.

Per foto heeft de Nokia 9 Pureview zo’n acht seconden nodig om de foto klaar te maken voor presentatie. Wanneer je de foto-app meteen opent na het schieten van de foto, dan zul je een low-res afbeelding te zien krijgen, die na die acht seconden ineens heel scherp is. De kwaliteit lijkt zo op het eerste gezicht voortreffelijk te zijn. De camera’s kunnen goed overweg met een grote hoeveelheid licht (het is erg zonnig in Barcelona) en ook de diepte-effecten – tot twaalfhonderd lagen aan bokeh-effect – zien er prachtig uit.

Dit is natuurlijk niet de enige reden dat Nokia dit jaar opvalt met zijn high-end smartphone. Ook op het gebied van specs blijft er weinig te wensen over. Zo is er een Qualcomm Snapdragon 845 aanwezig, die vergezeld wordt door 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte. Het apparaat is waterdicht, heeft een scherm van 5,99-inch en een 2k-resolutie. De accu heeft een vermogen van 3.320 mAh en het besturingssysteem is het altijd schone Android One, die dit keer meteen geleverd wordt met de Android 9.0 Pie-update.

Er zijn helaas ook nadelen. Zo is er geen koptelefoonaansluiting of voorkantvullend scherm bijvoorbeeld. Maar het is natuurlijk maar net wat je van een toestel verwacht en wat je ervoor wil betalen. Sommige mensen willen altijd het nieuwste van het nieuwste, terwijl andere mensen juist weer op zoek zijn specifieke ervaringen of wensen. Maar voor een smartphone met een adviesprijs van 599 euro kun je eigenlijk bijna niets meer wensen dan nu wordt aangeboden. Het toestel moet vanaf begin maart in de winkels liggen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.