Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Eerste indrukken van Sony Xperia 10 en 10 Plus (MWC 2019)

Geschreven door
Geplaatst op26 februari 2019, 14:20 CategorieAndroid

Sony heeft tijdens Mobile World Congress 2019 de Sony Xperia 10 en 10 Plus gelanceerd. In dit artikel onze eerste indrukken over de smartphones met lange schermen, die beschikking over een extra knop voor bediening met één hand.

Sony Xperia 10 en 10 Plus met lange schermen

Met de Sony Xperia 10 en Sony Xperia 10 Plus heeft Sony een paar opmerkelijke smartphones gepresenteerd. Voor een overzicht van de specs verwijzen we je graag door naar ons eerder geschreven nieuwsbericht. In dit artikel gaan we iets dieper in op de unieke elementen van de apparaten, namelijk een lange schermen van respectievelijk 6- en 6,5-inch. Beide smartphones beschikken over een 21:9-beeldverhouding en hoge resolutie van 2.160 bij 1.080 pixels; je krijgt dus te maken met lange, smalle schermen.

We kunnen ons al meteen voorstellen dat dit voor problemen gaat zorgen. Applicaties op Android houden helemaal geen rekening met dit soort afwijkende formaten, waardoor de ervaring waarschijnlijk sub-optimaal zal zijn. Je kunt apps wel in een volledig scherm weergeven, maar loopt dan tegen dezelfde problemen aan als het eerste moment waarop schermen de verhouding 18:9, 18,5:9 en 19:9 introduceerden. Je merkt gewoon tijdens het gebruik dat de app in kwestie moeite kan hebben met de ruimte die beschikbaar is.

Bovendien is het natuurlijk zo dat je deze lange, smalle smartphones niet kunt bedienen zonder het toestel met twee handen te bedienen. Of je moet de apparaten fysiek verplaatsen in je handpalm, zodat je bijvoorbeeld bij de bovenkant kunt, of je kiest ervoor iets met de duim op je andere hand te regelen. Beide voorbeelden komen inmiddels vaak voor op smartphones met grote schermen, maar Sony heeft hier iets op kunnen bedenken (maar is daar overigens niet de enige in): je kunt deze smartphone ‘gewoon’ met één hand bedienen.

Tenminste, grotendeels dan. Rechts op het scherm zit een extra knop. In het Engels wordt die de Side sense bar genoemd. Door erop te dubbeltappen zal de Sony Xperia 10 of 10 Plus apps weergeven op basis van je gebruik. Veeg omhoog en je krijgt toegang tot de multi-window modus, terwijl naar beneden vegen je terugbrengt naar een vorig scherm. Het menu met apps dat je kunt oproepen is overigens ook zelf in te stellen, zodat je zelf in de hand hebt welke applicaties je te zien krijgt wanneer je er eens op dubbeltapt.

Dat is overigens niet de enige controle die je over de Side sense bar hebt. Het is tevens mogelijk de snelheid voor het dubbeltappen en het vegen aan te passen, zodat je de telefoon beter kunt personaliseren. Ook kun je de range instellen, evenals de bewegingen en de acties die daaruit voortkomen. Verder heb je als gebruiker nog de mogelijkheid aan te passen of je de knop op het vergrendelde scherm wil zien of niet en kun je per app instellen welke wel en niet met de bewegingen werken. Je kunt dus best veel dingen instellen.

Verder is het erg fijn om te zien dat Sony ervoor gekozen heeft de toestellen te voorzien van Android 9.0 Pie, aangezien niet heel veel midrange modellen – los van Android One – beschikken over deze software-update. Wel is het jammer om te zien dat er een aantal apps aanwezig is die je mogelijk helemaal niet gebruikt of wil gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Facebook-app. De Sony Xperia 10 en 10 Plus zijn allebei nu verkrijgbaar in Nederland en hebben een adviesprijs van respectievelijk 349 en 429 euro meegekregen.

  • Delen:
Sony Xperia 10
Sony Xperia 10
Android Pie (9.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.