Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

‘Facebook houdt gebruikers in de gaten die een bedreiging lijken te zijn’

Geschreven door
Geplaatst op15 februari 2019, 10:01 CategorieApplicaties

Facebook houdt naar verluidt mensen in de gaten waarvan het sociale netwerk denkt dat ze een bedreiging kunnen vormen voor anderen. Wat precies de criteria zijn voor dit besluit, is helaas niet duidelijk gemaakt. Dit gebeurt via de site en apps van het netwerk.

Facebook volgt mensen die bedreigingen vormen

Facebook houdt gebruikers in de gaten en volgt hen ook wanneer het veiligheidsteam van het bedrijf heeft ontdekt dat mensen geloofwaardige bedreigingen maken op het sociale netwerk, schrijft CNBC. Het platform kijkt achter de schermen altijd naar comments en of er bedreigingen in worden gemaakt. Wanneer het sociale netwerk heeft kunnen vaststellen dat iemand dus een ander kwaad zou kunnen doen, dan wordt op basis van verzamelde data bepaald waar de gebruiker in kwestie precies is op dat moment.

Volgens CNBC gebeurt dit op basis van de locatiedata van je smartphone wanneer je de app gebruikt of op basis van je ip-adres wanneer je de website bezoekt. De locatie van gebruikers is alleen bij het team bekend wanneer ze op de zogenaamde BOLO-lijst staan (Be On the Lookout). Helaas is op moment van schrijven niet bekend wat precies de criteria zijn voor het belanden op zo’n lijst en hoe erg de bedreiging moet zijn wil je in het vizier van Facebook terechtkomen. Vrijwel iedereen is zodoende wel op te sporen.

Andere sociale netwerken kijken ook naar de manier waarop gebruikers communiceren, maar zijn meestal niet in staat in real-time je locatie te achterhalen. Naast een ‘geloofwaardige bedreiging vormen’ kan het ook gebeuren dat wanneer iemand Mark Zuckerberg uitscheldt op Facebook, hij of zij ook op de lijst terecht kan komen, geeft een lid van het veiligheidsteam aan tegenover CNBC. Daarnaast is het zo dat gebruikers die op de BOLO-lijst staan, daar ook op geen enkele wijze van op de hoogte zijn of worden gebracht.

Het team heeft nog meer opties om te overwegen wanneer iemand een bedreiging zou vormen. Zo kan het team hulp inschakelen van bewakers of de politie.

Our physical security team exists to keep Facebook employees safe. They use industry-standard measures to assess and address credible threats of violence against our employees and our company, and refer these threats to law enforcement when necessary. We have strict processes designed to protect people’s privacy and adhere to all data privacy laws and Facebook’s terms of service. Any suggestion our onsite physical security team has overstepped is absolutely false.

Facebook heeft zijn middelen eerder al gebruikt voor het opsporen van een groep stagiaires die claimden thuis te werken. Uiteindelijk zat deze groep op de camping en was niemand aan het werk. Eerst werd er naar locatiedata gekeken, maar daar stond geen bruikbare informatie tussen. Daarna werden de privéberichten gecheckt en zo kon worden achterhaald waar iedereen was op dat moment. Voor deze specifieke situatie zou het sociale netwerk als reden hebben gehad om zeker te weten dat het goed gaat met de groep stagiaires.

  • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)
Apple iPhone XS Max
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.