Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Facebook laat Android-gebruikers constant locatie delen uitschakelen

Geschreven door
Geplaatst op21 februari 2019, 9:20 CategorieApplicaties

Facebook stelt Android-gebruikers in staat het delen van de locatie uit te zetten wanneer de applicatie niet openstaat op hun smartphone of tablet. Eerder kwam in het nieuws dat het bedrijf stagiaires had opgespoord via de locatiedeelfunctie van de app.

Facebook hoeft je locatie niet altijd te volgen

Facebook voegt een nieuwe mogelijkheid met betrekking tot je online privacy toe aan de Android-applicatie. Gebruikers kunnen namelijk instellen dat de app je locatie niet meer volgt op het moment dat de applicatie is afgesloten. Op Android is het meestal zo dat het geven van bepaalde toestemmingen (permissies, lees daar hier meer over) een alles-of-niets-deal is: wanneer je toestemming geeft, dan heeft de app in kwestie altijd toegang tot die gegevens. Android biedt geen uitgebreidere mogelijkheden wat dat aangaat betreft.

Het was alleen voor Facebook mogelijk de locatie van de persoon in te zien wanneer die de optie ‘locatiegeschiedenis’ had aangezet. Die optie wordt gebruikt voor het vinden van vrienden die dan in de buurt zijn, bijvoorbeeld. Maar nu is er dus een extra mogelijkheid die voorkomt dat je locatie wordt gevolgd wanneer je de app dus hebt afgesloten. Op iOS zijn er meer opties beschikbaar op systeemniveau, waardoor daar dus geen update voor nodig. Daar kunnen gebruikers het zogenoemde background tracking al voorkomen.

Zoals het er nu naar uitziet werkt Google echter aan de privacymogelijkheden van de volgende versie van het Android-besturingssysteem, genaamd Android Q. Uit de eerste lekken blijkt dat er een optie is binnen de locatie-instellingen waarmee je kunt aangeven dat je alleen je locatie wil delen wanneer de app in kwestie wordt gebruikt. Vorige week kwam nog in het nieuws dat Facebook probeerde de locatie van enkele stagiairs te achterhalen. Ook volgt het mensen die worden aangemerkt als een potentieel gevaar.

 • Delen:
Google Pixel
Google Pixel 2 XL
Android Oreo (8.x)

Reacties

 1. Christel.beyers@hotm
  21 mei, 2019 om 23:00

  Ik wil niet dat Facebook mijn locatie weet of vind…wat doe ik hier aan??

  • Wesley Akkerman
   22 mei, 2019 om 9:19

   Je kunt ervoor zorgen dat je je locatiefunctie (zo vaak als mogelijk) uit hebt staan en kunt Facebook de toegang tot die functie ontzeggen door naar de applicatie-instellingen te gaan. Dat werkt ongeveer als volgt: Instellingen > Apps > [Facebook opzoeken en daarop tappen] > Machtigingen > Schuifregelaar bij locatie omzetten zodat die uitstaat.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.