Facebook beperkt bereik van groepen die nepnieuws verspreiden

11 april 2019 1 Minuut 0 Reacties
facebook-app-icoon

Facebook gaat maatregelen treffen tegen groepen die op het platform nepnieuws verspreiden. Zo wordt onder meer het bereik beperkt, waardoor minder mensen met die informatie te zien zullen krijgen. En zo zijn er nog meer middelen om het verspreiden tegen te gaan.

Bereik nepnieuws op Facebook wordt mogelijk beperkt

Facebook heeft maatregelen aangekondigd die moeten helpen bij het beperken van de verspreiding van nepnieuws en desinformatie. Zo zullen groepen die herhaaldelijk dit soort berichten plaatsen in hun bereik worden beperkt, zodat minder mensen de berichten tegenkomen in hun nieuwsfeed. Daarnaast wordt er ook beter gekeken naar waar de informatie vandaan komt. Grote nieuwsmedia krijgen daardoor waarschijnlijk meer ruimte, waardoor kleinere websites, vol desinformatie, mogelijk zullen verdwijnen uit het zicht.

Verder zal de Associated Press in de Verenigde Staten nieuws gaan checken (zoals Nu.nl dat bijvoorbeeld ook in Nederland doet). Daardoor kan het zijn dat je straks vinkjes tegenkomt in je nieuwsfeed, die moeten aangeven dat het nieuws klopt. Verder zal Facebook Messenger voortaan ook laten zien hoe vaak een bericht gedeeld is en komen er contextknoppen aan. Met die knoppen kunnen gebruikers snel meer informatie opvragen over de informatie die hen zojuist is toegestuurd. Die alles om het bereik van nepnieuws dus te beperken.

Reacties (0)