Facebook heeft miljoen Instagram-wachtwoorden als platte tekst opgeslagen

19 april 2019 1 Minuut 0 Reacties
Instagram

Facebook heeft bevestigd dat er miloenen Instagram-wachtwoorden als platte tekst zijn opgeslagen, waardoor medewerkers ze konden bekijken. Die medewerkers moeten dan wel toegang hebben tot specifieke, interne systemen, maar dat maakt het probleem niet minder zorgwekkend.

Miljoenen Instagram-wachtwoorden als platte tekst opgeslagen

Facebook heeft laten weten dat het bedrijf miljoenen Instagram-wachtwoorden heeft opgeslagen als platte tekst, waardoor medewerkers met toegang tot bepaalde interne systemen ze konden bekijken. Dit beveiligingsprobleem kwam vorige maand al aan het licht, maar destijds werd beweerd dat het ging om “tienduizenden gebruikers”. Dat blijkt dus een groter aantal te zijn. Dit probleem treft ook nog eens honderden miljoenen Facebook Lite- en tientallen miljoenen andere gebruikers van de diensten van Facebook, helaas.

Normaliter worden wachtwoorden versleuteld opgeslagen. Zo kunnen sites en diensten zien dat jij bent wie je zegt dat je bent, zonder dat het wachtwoord direct wordt uitgelezen. Dit probleem doet zich al voor sinds 2012 en werd ontdekt in januari. In maart gaf het bedrijf aan dat het probleem zou zijn opgelost. Zo’n twintigduizend medewerkers konden de wachtwoorden bekijken, maar Facebook laat weten dat er geen bewijs is gevonden voor eventueel misbruik van de informatie. Toch doe je er goed aan je wachtwoord te veranderen.

Reacties (0)