Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google trekt Android-licentie van Huawei in (update)

Geschreven door
Geplaatst op21 mei 2019, 7:37 CategorieAndroid

Google heeft de Android-licentie van Huawei ingetrokken, waardoor het bedrijf genoodzaakt is de opensourceversie te gebruiken. Dat melden bronnen die bekend zijn met de situatie tegenover Reuters en The Verge.

Huawei zonder Android-licentie

Google heeft op last van de Amerikaanse regering de officiële Android-licentie van Huawei teruggetrokken. Dat heeft te maken met het besluit van de regering om het Chinese bedrijf op de Entity List te plaatsen: een lijst bedrijven die geen zaken mogen doen Amerikaanse bedrijven, zonder goedkeuring van de overheid. Tegenover Reuters heeft een Google-vertegenwoordiger gezegd dat Google Play en de beveiliging van Google Play Protect voorlopig zullen blijven werken op bestaande smartphones en tablets van het merk.

Heb je nu een Huawei-telefoon, dan zul je dus mogelijk weinig merken van dit besluit. Maar over het lot van toekomstige hardware is nu nog niets bekend. Ook is het nog maar de vraag of bestaande hardware (beveiligings-)updates zal krijgen. De Chinese fabrikant is nu namelijk aangewezen op het Android Open Source Project (AOSP), waardoor er geen toegang is tot Google-apps en -diensten. Pas wanneer bijvoorbeeld beveiligingsupdates beschikbaar zijn voor AOSP, kan de fabrikant de update zelf gaan distribueren.

Update 12:47

Huawei heeft officieel gereageerd op de situatie. In de reactie laat het merk weten dat de telefoons en tablets van het merk (en dochteronderneming Honor) voorlopig nog beveiligingsupdates en ondersteuning zullen krijgen.

Huawei has made substantial contributions to the development and growth of Android around the world. As one of Android’s key global partners, we have worked closely with their open-source platform to develop an ecosystem that has benefitted both users and the industry.

Huawei will continue to provide security updates and after-sales services to all existing Huawei and Honor smartphone and tablet products, covering those that have been sold and that are still in stock globally.

We will continue to build a safe and sustainable software ecosystem, in order to provide the best experience for all users globally.

Update 21 mei

De Amerikaanse overheid heeft Huawei voorzien van een tijdelijke licentie, waardoor de smartphones en tablets van het bedrijf tenminste drie maanden kunnen rekenen op software-updates. Dit geldt voor alle toestellen die op of voor 16 mei 2019 zijn gekocht.

De eerste versie van dit bericht werd gepubliceerd op 20-05, om 10:22.

  • Delen:
Huawei P30 Pro
Android Pie (9.x)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.