Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Review: Honor 20 Lite – niet heel veel beter dan de Honor 10 Lite

Geschreven door
Geplaatst op22 mei 2019, 11:37 CategorieReviews

De Honor 20 Lite is de De goedkoopste variant binnen de nieuwe Honor 20-serie, maar voelt de smartphone ook goedkoop aan? De basis van de telefoon komt flink overeen met de Honor 10 Lite, echter ligt er nu meer nadruk op fotografie.

Honor 20 Lite – specificaties

Honor 20 Lite
Scherm 6,21-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor HiSilicon Kirin 710
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, micro-usb
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 4.2
NFC Ja
Camera’s 24, acht en twee megapixel achter, 32 megapixel voor
Accu 3.400 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

De Honor 10 Lite is de beste telefoon om naast de Honor 20 Lite te leggen, zodat we precies kunnen zien wat het Chinese merk aan de telefoon veranderd heeft. De basis komt in elk geval flink overeen en dat terwijl de introductieprijs niet op hetzelfde niveau ligt als de prijs waarvoor de 10 Lite destijds in de winkel lag. Beide telefoons beschikken over de Kirin 710-processor. Dat is nog altijd een prima processor voor midrange-telefoons. Daarnaast is er wel meer werkgeheugen en opslaggeheugen: 4 en 128 GB tegenover 3 en 64 GB.

Verder is er op het gebied van specs vrij weinig veranderd. Het scherm is even groot en beschikt over een even hoge resolutie, de micro-usb-poort keert terug en ook het vermogen van de accu is onveranderd gebleven. Het allergrootste verschil tussen deze twee telefoons zijn de camera’s, zowel achterop als voorop. Achterop treffen we niet alleen een module aan met drie sensoren, ook is het zo dat die sensoren over veel meer megapixel beschikken. Voorop zit nu een camera met een 32-megapixelsensor, tegenover 24 op de 10 Lite.

Honor 20 Lite – hardware en design

Als de Honor 20 Lite geen andere cameramodule aan de achterkant zou hebben gehad, dan zou je van buitenaf niet kunnen zien dat je met een andere smartphone te maken hebt wanneer je de telefoons naast elkaar legt. De knoppen zitten op dezelfde plek, het toestel is even groot, de plaats van de vingerafdrukscanner is niet veranderd en de lade voor de sim- en micro-sd-kaart zit ook nog steeds links bovenop. Zelfs de notch boven het scherm zit op precies dezelfde plek; het is duidelijk dat Honor hier verder weinig aandacht aan geschonken heeft.

Of dit een negatief punt is of niet, dat hangt af van je mening over het design van de Honor 10 Lite. Het toestel ook in elk geval niet lelijk en door die kleine inkeping aan de bovenkant heb je ook behoorlijk wat ruimte over voor het scherm. Daarnaast haalt Honor hier hetzelfde trucje uit: vanaf een afstand lijkt de Honor 20 Lite op een duurdere smartphone, eentje die is voorzien van metaal en glas. Maar in feite is het een hoop plastic aan de buitenkant. Het grootste nadeel aan dit design is dat je heel snel alle vingerafdrukken ziet zitten.

Display

Omdat er verder ook geen veranderingen zijn doorgevoerd aan het scherm, hebben we dezelfde kritiek op het display als bij de Honor 10 Lite (en alle soortgelijke smartphones die hiervoor zijn uitgebracht door Huawei en Honor): de kleuren op het scherm ogen mooi en gedetailleerde, maar alleen wanneer je de levendige schermmodus aanzet en nooit meer uitschakelt (gelukkig staat die standaard ingeschakeld). Bovendien zien we ook hier de schaduwrand van het lcd-scherm, wat het geheel een goedkoop uiterlijk geeft.

Connectiviteit

In het budgetsegment is de concurrentie hevig en proberen fabrikanten elkaar op verschillende manieren af te troeven. Iets waar Honor niet in meegaat is de usb-c-poort. Die kwamen we al niet tegen op de Honor 10 Lite en nu krijgen we nog steeds te maken met de micro-usb-poort. Daardoor kan het opladen langer duren dan bij toestellen met een usb-c-poort. Verder is het goed om te zien dat er ondersteuning is voor wifi en bluetooth (4.2), dat er een nfc-chip aan boord is en dat het toestel is uitgerust met verschillende sensoren.

Speakers

De speaker op de Honor 10 Lite was niets om over naar huis te schrijven en datzelfde kunnen we stellen over de Honor 20 Lite. Het is in principe prima wanneer je er handsfree mee wil bellen, dus in de basis zit het wel goed. Maar het geluid van muziek, video’s en games klinkt niet heel fijn. Zo is er geen goede basweergave (wat ook niet vreemd is natuurlijk) en worden de hogere tonen vrij vlot afgemeten. Wil je dus iets afspelen of ergens naar luisteren, dan doe je er goed aan een bluetooth-speaker of koptelefoon bij te pakken.

Camera’s

Met de drie camerasensoren achterop zijn veel dingen mogelijk. Zo kun je foto’s maken met de normale lenzen, maar ook met de groothoeklens. Die groothoeklens maakt helaas niet de beste foto’s. Ja, je krijgt meer te zien op beeld, maar aan de rand zie je meteen een sterke vervorming van objecten en mensen. Daardoor is de modus zo goed als onbruikbaar, tenzij je natuurlijk foto’s met kekke effecten wil maken. Het doet een beetje denken aan een fisheyelens, maar daar is het effect dan weer niet te sterk voor aanwezig.

De drie cameralenzen beschikken over 24, acht en twee megapixel. Voor een budgettelefoon is dat helemaal geen verkeerde opstelling. Over het algemeen lijkt de module betere foto’s te maken (zonder gebruik te maken van de groothoeklens) dan de camera’s op de Honor 10 Lite. De kleuren komen beter naar voren en ook details zijn beter zichtbaar. Zowel de front- als achtercamera lijken echter nog steeds niet supergoed met licht om te kunnen gaan — vooral de selfies kunnen daardoor heel snel overbelicht raken.

Helaas heeft Honor de software ook gelaten voor wat het is. In principe kan de meegeleverde camera-applicatie heel veel dingen doen die duurdere toestellen ook kunnen, maar het gros van de functie is verborgen onder het kopje Meer. We hadden graag gezien dat je met een simpele druk op de knop bijvoorbeeld de hdr-stand konden activeren. Nu ben je grotendeels afhankelijk van de automatische modus, aangezien die pontificaal in beeld wordt gebracht. Hopelijk krijgen de overige functies later meer aandacht van Honor.

Accuduur

Net zoals zijn voorganger beschikt ook de Honor 20 Lite over een accu van 3.400 mAh. Wanneer je dat riante vermogen combineert met de energiezuinige software, dat in de basis nog altijd Android is, dan kun je erop rekenen dat je zeker twee dagen met een volle accu kunt doen. Het ligt er natuurlijk altijd aan wat je aan het doen bent: doe je het rustig aan met je apps en bel je zo nu en dan, dan loop je nergens tegen gekke dingen aan. Ga je erop gamen, dan moet je er rekening mee houden dat de accu sneller leegraakt.

Honor 20 Lite – software

De Honor 20 Lite is uitgerust met de EMUI 9.0.1-softwareschil, wat een tandje hoger is dan je destijds op de Honor 10 Lite aantrof. Die softwareschil is gebaseerd op Android 9.0 Pie, wat nog altijd prima is. Wat ons dan weer tegenvalt, is de beveiligingspatch. Die staat namelijk op het niveau van februari 2019, wat inhoudt dat je dus al maanden achterloopt op het gebied van online en digitale beveiliging. Onduidelijk is ook of Honor vaak updates zal gaan uitbrengen. En dat is jammer, want veiligheid is heel belangrijk.

Verder heeft de Honor 20 Lite dezelfde nadelen op het gebied van software als vrijwel elke andere Honor-telefoon. Er worden veel applicaties meegeleverd. Apps die je niet kent, misschien niet meer wil gebruiken of waar je een alternatief voor hebt gevonden. En niet alle apps zijn helaas te verwijderen. Bovendien is het zo dat de EMUI-schil in het begin voor verwarring kan zorgen bij mensen die Honor of Huawei niet gewend zijn. De software staat bij ons ook wel bekend als een jungle, eentje waar soms geen einde aan lijkt te komen.

Honor 20 Lite – in gebruik

Omdat de Honor 20 Lite zo sterk op zijn voorganger lijkt, deelt het apparaat veel dezelfde positieve eigenschappen. Zo zijn we nog steeds te spreken over de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Die is namelijk goed bereikbaar met de wijsvinger. Je kunt hem ook gemakkelijk vinden, omdat die in het omhulsel geplaatst is en je met je vinger over een randje kunt gaan als je twijfelt. Bovendien is de achterkant voorzien van een lichte bolling, waardoor het toestel lekker in de hand ligt. De knoppen zijn ook nog steeds goed bereikbaar.

Verder is het positief dat Honor gekozen heeft voor een koptelefoonaansluiting. Daardoor kun je gewoon je oude koptelefoon blijven gebruiken en hoef je niet te investeren in gekke adapters of dure bluetoothmodellen. Naast de telefoon ontgrendelen via de vingerafdrukscanner is het overigens mogelijk de frontcamera te gebruiken. Mocht je dat geen prettig idee vinden (zo heel veilig is dit nou ook weer niet), dan is het fijn om te weten dat de afdrukscanner snel en betrouwbaar werkt. Je mist de gezichtsherkenning niet.

Honor 20 Lite – conclusie

Het is niet zo dat Honor slechte telefoons maakt. Integendeel. Maar ze zijn weinig creatief en lijken allemaal op elkaar, zeker in de onderste delen van de budgetsmartphonemarkt. De Honor 20 Lite lijkt wat ons betreft te veel op de Honor 10 Lite en is daarom niet meteen de upgrade waard wanneer die het nog doet. De camera is iets beter en er is meer werk- en opslaggeheugen, maar dat is het ook wel. Heb je nog geen Honor 10 Lite, dan zou de Honor 20 Lite wel een prima kandidaat kunnen zijn voor je volgende goedkopere telefoon.

Minpunten

  • Weinig verschil met Honor 10 Lite
  • Wel iets duurder gemaakt
  • Zelfde nadelen als Honor 10 Lite

Pluspunten

  • Camera werkt nu iets beter
  • Meer werk- en opslaggeheugen
  • Zelfde voordelen als Honor 10 Lite

Tablets Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct
  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.