Review: OnePlus 7 Pro – niet perfect, wel fantastisch

15 mei 2019 + 10 minuten 0 Reacties
oneplus-7-pro-foto-1

In vergelijking met de OnePlus 6T doet de OnePlus 7 Pro een hoop dingen anders. En het zijn veelal verbeteringen. Niet alles kun je echter onder dat kopje schuiven. Hoe mooi dit toestel ook is, en hoezeer de zaken ook verbeterd zijn, er blijven altijd punten van kritiek. Maar veel zijn het er niet.

OnePlus 7 Pro – specificaties

OnePlus 7 Pro
Scherm 6,67-inch, 3.120 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 855
RAM 12 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48, zestien en acht megapixel achter, zestien megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

De OnePlus 7 Pro is in verschillende configuraties verkrijgbaar. Het werkgeheugen loopt uiteen van 6 tot 12 GB, terwijl de interne opslagruimte varieert van 128 tot 256 GB. Er is geen micro-sd-kaartsleuf voor het uitbreiden van dit geheugen, maar we kunnen ons voorstellen dat, zeker wanneer je de versie van 256 GB neemt, je meer dan genoeg ruimte op je telefoon hebt. Als processor zien we dit keer de nieuwe Qualcomm Snapdragon 855-processor. Deze is twintig procent energiezuiniger dan zijn voorganger.

Bovendien zouden de prestaties met 45 procent omhoog gegaan zijn, wat een enorme vooruitgang is. Wat je hiervan merkt in de praktijk is dat je toestel snel aanvoelt en lang snel zal blijven aanvoelen. De smartphones van vorig jaar en het jaar ervoor hebben ook nog altijd snelle processors waar in principe niets mis mee is. Ga je nu dus voor een telefoon met een Snapdragon 855 aan boord, dan ben je voorlopig goed voorbereid op de toekomst. Verder is de accu iets groter dan die in de OnePlus 6T — of je daar wat van merkt, lees je verderop.

OnePlus 7 Pro – hardware en design

De meest opvallende verandering van het nieuwe OnePlus-toestel is het design. Net zoals de vlaggenschepen van bijvoorbeeld Samsung en Huawei, zien we ook hier dat de schermranden ietwat doorlopen over de zijkanten. Daardoor is het scherm lekker groot en lijken de randen aan de zijkanten ook nog eens dunner, wat natuurlijk in beide gevallen positief is voor de smartphone-ervaring. Echter, in de praktijk kan dit een irritatiepunt opleveren wanneer je met je handpalm op de zijkant van het scherm leunt en je input niet geregistreerd wordt.

Gelukkig komt dit niet heel vaak voor en kun je het oplossen door bijvoorbeeld een hoesje om het toestel te doen. De OnePlus 7 Pro is niet veel breder dan de OnePlus 6T, maar hij is wel hoger en dikker. Omdat het toestel wat hoger is, zijn de knoppen relatief lager geplaatst, waardoor ze nog altijd goed bereikbaar zijn. Links treffen we de knoppen voor het volume aan, terwijl rechts de aan-uitknop zit. Ook zit hier de schuifregelaar voor de stille en niet storen-modi: een favoriet op de redactie, vanwege zijn hoge bruikbaarheid.

Er zijn verder andere dingen veranderd. Zo zit onderop nu de lade voor de simkaart. Daarnaast zit een usb-c-poort, vergezeld door een enkele speaker. Bovenaan het toestel treffen we een tweede speaker aan (voor stereoweergave) en geen notch. De frontcamera zit ook niet in het scherm verwerkt, zoals dat wel het geval is bij de Samsung Galaxy S10+, bijvoorbeeld. Nee, in plaats daarvan krijg je te maken met een uitschuifbare camera. Aan de achterkant treffen we overigens dit keer niet twee, maar drie camera’s aan.

Alles aan het design van dit toestel straalt premium uit. De gebogen schermranden komen we tot op heden alleen tegen op de duurdere vlaggenschepen, terwijl de sandwich van glas en meteen ook het gevoel van een premium toestel meegeeft. Bovendien is de kleur van ons recensiemodel, Nebula Blue, een prachtige kleur, die kan veranderen op basis van de lichtinval. Daarnaast is de OnePlus 7 Pro beschikbaar in de kleuren zwart en almond. De almondkleur heeft ook nog gouden elementen, voor dat beetje extra karakter.

Display

Met een groot display van 6,67-inch (of 6,46-inch als je rekening houdt met de ronde hoeken) valt er genoeg te zien. Bovendien zit ook dit keer niets achter de notch (wat nog wel eens op de OnePlus 6T kan gebeuren wanneer je games of video’s in een volledig scherm opent). De hoge resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels zorgt voor een mooie pixeldichtheid van 516 pixels per inch. Dit betekent dat details goed zichtbaar zijn in foto’s, video’s en games, terwijl de beelden ook nog vloeiend over het scherm kunnen bewegen en heel kleurrijk zijn.

Over vloeiend gesproken: je kunt instellen dat de OnePlus 7 Pro werkt met een schermverversingssnelheid van 90 Hz. Het systeem staat standaard ingesteld op een dynamische snelheid, waardoor er teruggeschakeld kan worden naar 60 Hz wanneer de batterijbesparing aanstaat, bijvoorbeeld. Die 90 Hz-snelheid zorgt ervoor dat alles heel mooi en zonder schokken of geestachtige effecten over het scherm beweegt. OnePlus noemt dit Fluid Amoled en dat is ook precies wat het is — maar het zorgt ook voor een hogere energieverbruik.

Connectiviteit

De OnePlus 7 Pro is van alle gemakken voorzien. Zo zitten er alle sensoren op die je mag verwachten en treffen we er ook de in-display vingerafdrukscanner op aan. Daarnaast is er natuurlijk ondersteuning voor wifi en bluetooth (versie 5.0) en is er een nfc-chip aan boord. Wat dit toestel mist is een micro-sd-kaartsleuf, waardoor het niet mogelijk is het geheugen uit te breiden. Dat kan in sommige gevallen een probleem zijn: voor sommige mensen is dit reden genoeg om een smartphone over te slaan. Ook is er geen koptelefoonaansluiting.

Speakers

Onderop en bovenaan zijn twee speakers gepositioneerd. Daardoor is het mogelijk om naar een stereoweergave te luisteren wanneer je kijkt naar YouTube-video’s of muziek via een muziekstreamingdienst. Dit komt het geluid echt ten goede. Natuurlijk is het niet jé-van-hét, maar het is beter dan het was. Bovendien is de positie van de onderste speaker verplaatst naar de rechterkant van de onderkant, zodat de kans klein is dat je je eigen hand ervoor houdt wanneer je de telefoon horizontaal gebruikt. Het zijn de kleine dingen in het leven.

Daarnaast is er tevens ondersteuning voor Dolby Atmos. Deze audiotechniek werkt middels een slimme combinatie van object-based audio en ‘binaural headphone rendering’. In simpele termen houdt dit in dat je een surroundsoundeffect kunt creëren door gebruik te maken van twee-kanaals audio: een kanaal voor het linkeroor en een voor het rechteroor. Je hebt hiervoor wel een koptelefoon nodig; maar welke je gebruikt, maakt niet uit. Wanneer je Dolby Atmos inschakelt, dan kun je geluiden achter en naast je horen en het klinkt behoorlijk goed.

Camera’s

Eén van de slechtste eigenschappen van voorgaande OnePlus-modellen, is ongetwijfeld de camera. Beelden ogen met voldoende vaak wel mooi, maar in andere gevallen werden ze al gauw korrelig of minder kleurrijk. Met de OnePlus 7 Pro gooit het bedrijf het over een andere boeg en zien we dat er flink geïnvesteerd is. Zo beschikt de hoofdsensor aan de achterkant over een 48-megapixelsensor, die van vier pixels één pixel maakt. Dat moet ervoor zorgen dat de foto’s van twaalf megapixel gedetailleerder, scherper en kleurrijker zijn.

Bovendien is er optische en digitale beeldstabilisatie aanwezig, waardoor de camera kleine bewegingen kan negeren. Daarnaast beschikt de telefoon over een lens met optische zoom (tot drie keer zonder kwaliteitsverlies) en een groothoeklens. Deze lenzen beschikken respectievelijk over acht en zestien megapixel. De groothoeklens is in staat foto’s in een maximale hoek van 117 graden te maken. De software zorgt ervoor dat de zijkanten van de foto niet vervormen, zoals je dat nog wel eens tegenkomt op goedkopere modellen.

Daarnaast heeft OnePlus nog twee handige softwarefuncties toegevoegd: HDR+ en Super Resolution. Hierdoor komen de kleuren niet alleen beter uit de verf, ook moeten foto’s gedetailleerder zijn doordat er vanuit meerdere foto’s extra details gehaald worden en worden samengevoegd op één afbeelding. Hoewel de fotografieervaring op de OnePlus 6T dus niet echt van hoog niveau was, kunnen we nu gelukkig wel stellen dat je mooie foto’s kunt maken van de OnePlus 7 Pro. Foto’s en video’s ogen gedetailleerder en kleurrijker dan ooit.

Dat gezegd hebbende kunnen ze soms nog wel eens ietwat donker zijn, waardoor details binnen die donkere plekken een beetje kunnen wegvallen. Ook kunnen lichtbronnen in beeld soms nog een beetje overbelicht zijn, maar over het algemeen is het allemaal minder erg dan op eerder uitgebrachte toestellen. Dezelfde kritiek geldt voor de uitschuifbare frontcamera van zestien megapixel. Deze camera maakt in de basis ook prima foto’s, die veel details en kleuren tonen, maar lichtbronnen vormen nog steeds een obstakel.

Accuduur

De accu met een vermogen van 4.000 mAh moet ervoor zorgen dat je lang met een volgeladen batterij kan doen, natuurlijk afhankelijk van gebruik. Er zijn echter een aantal aspecten die voor extra energieverbruik zorgen, zoals de hoge verversingssnelheid van het scherm, de hogere resolutie en de verbeterde trilmotor. Sommige dingen zijn gelukkig terug te schalen, waardoor je er zelf invloed op hebt. Bij normaal gebruik (berichten versturen, sociale media bijhouden, content bekijken) kun je de twee dagen net volmaken.

OnePlus 7 Pro – software

Software was altijd al een sterk kenmerk van OnePlus-telefoons en dat is bij de OnePlus 7 Pro ook niet anders. Met de huidige hardware loopt alles als een zonnetje. Het toestel heeft Android 9.0 Pie aan boord, met daaroverheen (op moment van schrijven) OxygenOS 9.5.2. In beide gevallen zijn dit de meest recente Android-versies die beschikbaar zijn. We kunnen ons voorstellen dat je straks ook Android Q kunt uitproberen op dit toestel, aangezien je destijds ook Android P kon installeren op de OnePlus 6T.

Hoewel OnePlus nog steeds enkele applicaties mee levert, die in sommige gevallen dubbel kunnen zijn, is dit een fabrikant die nog altijd een minimale applicaties vooraf installeert. Desondanks hebben we wel wat apps moeten uitschakelen en verwijderen, maar in vergelijking met bijvoorbeeld Huawei valt het reuze mee. Het OxygenOS staat al jaren in het teken van snelheid en optimalisatie en dat merk je. De combinatie van deze hardware en software zorgt in elk geval voor een ontzettend fijne en soepele gebruikerservaring.

Dit keer introduceert OnePlus ook nieuwe features, zoals bijvoorbeeld de Zen Mode. Wanneer je deze modus activeert, vanuit het snelle menu, dan kun je twintig minuten lang je telefoon niet gebruiken. Het enige dat je kunt doen is contact hebben met de belangrijkste contactpersonen en foto’s maken. Voor de rest doet je telefoon in dat tijdsbestek even lekker helemaal niets, zodat jij je op andere dingen kunt focussen. Je kunt dit in het verlengde van Digitaal Welzijn leggen: de optie die laat zien hoe (vaak) je je telefoon gebruikt.

Daarnaast heeft OnePlus twee handige mogelijkheden ingebouwd voor het delen van screenshots en video’s. Zo kun je nu een lange screenshot maken wanneer je een schermafbeelding maakt (zoals ook al kan op Huawei-toestellen bijvoorbeeld) en is het mogelijk een video te maken van wat je aan het doen bent op je telefoon. Je hebt hiervoor geen aparte apps nodig; de functies zitten ingebakken en werken zoals beloofd. Dit zijn voorbeelden van functies die een toegevoegde waarde kunnen hebben, die de rest van de ervaring niet in de weg zit.

OnePlus 7 Pro – in gebruik

De vingerafdrukscanner op de OnePlus 7 Pro is voorzien van een upgrade, waardoor die nu veel sneller werkt. Dat betekent dat je ook veel sneller je telefoon kunt ontgrendelen in vergelijking met de OnePlus 6T. Dat geldt alleen voor de momenten waarop je duim of vinger wordt herkend: dan is die ook echt sneller. Maar het kan nog steeds voorkomen dat de scanner je afdruk niet meteen herkent en dan moet je het twee of drie keer extra proberen voordat de telefoon ontgrendelt. Er zit dus verbetering in de in-display vingerafdrukscanner.

Daarnaast heeft OnePlus ook een oplossing gevonden voor het weglaten van het notificatielampje. Dat was een groot minpunt van de OnePlus 6T. Omdat de OnePlus 7 Pro beschikt over schermranden die ietwat doorlopen, kan daar extra informatie worden weergeven. En dat zien we dan ook gebeuren: wanneer er een notificatie binnenkomt, dan veranderen de randen van kleur. Een echte vervanger voor de oude, vertrouwde notificatielamp is het niet, aangezien de randen ook meteen weer worden uitgezet na binnenkomst.

Verder vinden we het fijn dat het toestel redelijk zwaar en groot is, waardoor die lekker in de hand ligt. De software kan hier en daar nog wel eens voor een nadeel zorgen. Het lijkt er namelijk op dat niet alles is geoptimaliseerd voor het veel grotere scherm, waardoor bepaalde knoppen gevoelsmatig op andere plekken zitten. Zo is de navigatiebalk een stuk hoger dan normaal en merken we dat het toetsenbord daardoor ook hoger zit. En dat heeft als gevolg dat we maar al te vaak naast de juiste knoppen aan het typen waren.

We hebben het nog niet eens over de gamingopties gehad. De OnePlus 7 Pro beschikt over een speciale gamemodus, heeft een verbeterde en sterkere trilmotor (zoals Sony al eerder deed met zijn Xperia-toestellen) en beschikt over een ram-boost die geactiveerd kan worden wanneer dat nodig is. Daarnaast is er een liquid coolingsysteem dat ervoor moet zorgen dat je toestel minder warm wordt. Over het algemeen werkt dat prima, maar het voorkomt niet dat je toestel helemaal niet warm wordt. Desondanks is het een mooie aanvulling.

Helaas neemt de OnePlus 7 Pro ook wat nadelige eigenschappen over van zijn voorganger. Zo is er wederom geen certificatie voor waterdichtheid, waardoor daar twijfel over bestaat. OnePlus claimt dat de smartphones waterdicht zijn en heeft dat ook laten zien. Maar de smartphones hebben geen certificaat, omdat die certificaten duur zijn — en die kosten hoeven dan niet doorberekend te worden. Daarnaast is er geen koptelefoonaansluiting, wat voor veel mensen met oude, fijne koptelefoons nog steeds een groot gemis zal zijn.

OnePlus 7 Pro – conclusie

De slogan ‘Never Settle’ is nog altijd heel belangrijk voor OnePlus. Het is ook een rode draad in alles wat het bedrijf doet en dat is meer dan ooit duidelijk wanneer je kijkt naar de OnePlus 7 Pro. Op allerlei vlakken zijn er heel wat verbeteringen doorgevoerd. Verbeteringen die we mogen verwachten (zoals betere specificaties) en aanpassingen die voor het eerst zijn doorgevoerd in de toestellen van het bedrijf, zoals bijvoorbeeld dat scherm met die hogere verversingssnelheid, de uitschuifbare camera, stereospeakers en betere trilmotor.

Daar tegenover staan enkele nadelen. Zo is dit de duurste OnePlus ooit, maar zijn ze nog altijd goedkoper dan de duurste versies van de Samsung Galaxy S10 en Huawei P30. Het ontbreken van het waterdichtheidscertificaat en een koptelefoonaansluiting zijn dingen waar we al aan gewend zijn, maar die daardoor niet per se minder vervelend zijn voor gebruikers die hier naar op zoek zijn. Het grootste nadeel is misschien wel het feit dat al die nieuwe functies zwaar zijn voor de accu, waardoor die sneller leeg kan raken dan verwacht.

Daarnaast zien we dat de OnePlus 7 Pro ook een nadeel van andere high-end vlaggenschapen heeft overgenomen. Hoe mooi en nuttig die gebogen schermranden ook zijn, het kan ervoor zorgen dat bepaalde input wordt genegeerd wanneer je er net met je handpalm tegenaan leunt. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor. Als we alles meenemen en kijken naar wat er onderaan de streep overblijft, dan is dit een fantastisch Android-toestel; de beste in zijn soort. Het is helaas geen perfecte telefoon, maar hij komt er wel dicht bij in de buurt.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Hoge verversingssnelheid scherm
  • Uitschuifbare camera
  • Veel betere camera’s
  • Stereospeakers

Minpunten
  • Duurste OnePlus tot nu toe

  • Geen certificaat voor waterdichtheid
  • Nieuwe functies zwaar voor accu
  • Geen koptelefoonaansluiting

Reacties (0)