Review: Samsung Galaxy A50 – goedkope midranger maakt indruk

08 mei 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Samsung Galaxy A50-1

De Samsung Galaxy A50 is een nieuw toestel in het goedkopere middensegment. Het toestel weet behoorlijk veel high-end functies naar dit segment te brengen. Hoe presteert het toestel in de praktijk? Lees het in onze review.

Tussen al het geweld van de high-end vlaggenschepen moeten we zeker het goedkopere middensegment niet vergeten. Samsung probeert het nu met de Galaxy A50. Voor 349 euro lijkt het toestel een aantal interessante opties te bieden, waaronder een cameramodule met drie camera’s, een grote batterij van 4.000 mAh en een vingerafdruksensor onder het super amoled-scherm van 6,4-inch.

Naast de Galaxy S-modellen en de Note-serie had Samsung voorheen het middensegment met de A-reeks en het goedkope segment met de J-serie. De J-serie bestaat inmiddels niet meer en is nu ondergebracht bij de A-reeks. De goedkoopste modellen in de A-reeks, de A10 en de A20 zijn eigenlijk de vervangers van de J-serie, terwijl ook de A30, A40, A60, A70 en de A80 op de markt gebracht zijn (niet allemaal in Nederland) of op het punt staat om te verschijnen. De Galaxy A50 is een mooi tussenmodel in de reeks en is een betaalbaar toestel met enkele high-end functies.

Samsung Galaxy A50 – specificaties

Samsung Galaxy A50
Scherm 6,4-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor  Exynos 9610
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 25, 8 en 5 megapixel achter, 25 megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

De Samsung Galaxy A50 heeft op het eerste gezicht prima specificaties. Het toestel heeft een octacore-processor met vier kernen geklokt op 2,3 GHz en vier kernen geklokt op 1,7 GHz. Deze Exynos 9610-processor wordt geholpen door 4 GB werkgeheugen en 128 GB (uitbreidbaar) opslaggeheugen. Het display is 6,4-inch. Dit Super Amoled-scherm heeft een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. Het toestel heeft een vingerafdruksensor onder het scherm en een grote batterij met een capaciteit van 4.000 mAh.

Achterop vinden we een cameramodule met drie camera’s. Een hoofdcamera van 25 megapixel met autofocus en een flitser (f/1.7), een ultragroothoeklens van acht megapixel (f/2,2, 123 graden) en een dieptecamera van vijf megapixel (f/2.2). De camera aan de voorkant heeft tevens 25 megapixel (f/2.0). De Galaxy A50 draait op Android 9.0 Pie en gebruikt Samsung’s eigen softwareschil OneUI (1.1). De Zuid-Koreaanse fabrikant gaat het toestel in ieder geval nog tot maart 2021 ondersteunen met updates.

Samsung Galaxy A50 – design

Waar de hardware dik in orde is, daar is het design van de Galaxy A50 toch een (klein) stapje terug. Alhoewel het van een afstandje nog best wel premium lijkt, is de behuizing van plastic. Het toestel heeft een glanzend design wat door Samsung ‘glasstic’ wordt genoemd. In feite is het dus plastic, maar dan met een uiterlijk van glas. Het toestel ligt toch redelijk stevig in de hand door het gewicht van 166 gram en de behuizing met ronde hoeken aan de achterzijde, maar het is van dichtbij toch duidelijk dat we te maken hebben met een goedkoper toestel. Dat is overigens geen probleem, want je koopt drie van deze toestellen in vergelijking met een high-end vlaggenschip.

De aan/uit-knop vinden we aan de rechterkant met daarboven de volumeknoppen. Onderop vinden we de usb-c-aansluiting, de 3,5mm-aansluiting voor je oordopjes en de speaker. Het display heeft een waterdruppel, een kleine notch waar we de frontcamera in aantreffen. De drie camera’s achterop steken iets uit de behuizing, maar dit is met een hoesje gemakkelijk op te lossen en zeker ook aan te raden. De glasstic-behuizing is, net als echt glas, behoorlijk glad te noemen waardoor het toestel gemakkelijk uit je handen kan vallen.

Display

Het scherm van de Samsung Galaxy A50 is een super amoled-scherm van 6,4-inch in een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. Het gaat hier om het Infinity-U display, waarbij de U staat voor de waterdruppel (kleine scherminkeping) bovenaan het scherm. De kwaliteit van het scherm is voor deze prijscategorie behoorlijk indrukwekkend te noemen. Zoals altijd bij toestellen van Samsung vind ik de kleuren net iets te verzadigd, maar als pluspunt zorgt dit wel voor een scherm met zeer levendige kleuren en een goed contrast. De schermranden zijn wel iets groter in vergelijking met de Samsung Galaxy S10-serie, maar zijn kleiner dan op voorgaande A-modellen. De resolutie voldoet ook prima op het 6,4″-scherm en het is fijn dat Samsung ook een toestel in dit segment uitrust met een super amoled-scherm.

Onder het display vinden we tevens een vingerafdruksensor onder het scherm. Een functie die we voornamelijk bij vlaggenschepen tegenkomen, maar tegenwoordig ook steeds meer bij de goedkopere midrangers. We zagen dit eerder bij de Oppo RX17 Neo en nu dus ook bij de in prijs vergelijkbare Samsung Galaxy A50. Het resultaat valt echter toch tegen. Dit moet namelijk de traagste vingerafdruksensor onder het scherm zijn die we tot nu toe zijn tegengekomen. De snelheid is wisselend, maar regelmatig duurde het twee volle seconden om het toestel te ontgrendelen. Gaan we er vanuit dat een mens honderd keer per dag de smartphone ontgrendeld, dan gooi je dagelijks toch een paar minuten weg met wachten op het ontgrendelen van dit toestel. Het is een leuke gimmick, maar zorg er dan wel voor dat het soepel en snel werkt. Een traditionele vingerafdruksensor op de achterkant of de zijkant van het toestel was wellicht een betere optie geweest. Deze werken veel sneller dan deze vingerafdruksensor onder het scherm van Samsung. Overigens werkt Samsung nog wel aan de snelheid van de vingerafdruksensor middels updates, maar van echte vooruitgang lijkt nog geen sprake. Pluspunt is wel dat je minder nauwkeurig je vinger hoeft te plaatsen. Ook al zit je een beetje naast de aangegeven plek, dan nog zal de sensor je vingerafdruk herkennen. Het duurt alleen te lang.

Connectiviteit

Alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten vinden we terug op de Samsung Galaxy A50. Naast de standaard wifi, 3g en 4g vinden we een usb-c-aansluiting (usb 2.0), nfc en bluetooth 5.0. Het fijne is dat dit toestel nog gewoon een 3,5mm-aansluiting heeft voor je oordopjes. Ook kun je twee simkaarten plaatsen. Moderne sensoren als een gyroscoop, snelheidsmeter, lichtsensor en nabijheidssensor zijn ook te vinden op dit toestel.

Speakers

Onderop de Samsung Galaxy A50 vinden we een enkele speaker. De prestaties hiervan zijn niet fantastisch. Het geluid klinkt, zelfs voor een smartphone, behoorlijk blikkerig. Wil je muziek luisteren? Gebruik dan een goede koptelefoon. Er worden overigens oordopjes meegeleverd door Samsung, maar die presteren al niet veel beter dan de speaker en zitten gewoon niet lekker in je oren. Geluidsproblemen zijn er niet bij het bellen. Dan zul je de ander goed verstaan en ook jij bent prima te horen, alhoewel het geluid via de speaker dan weer minder fijn is.

Camera’s

De Samsung Galaxy A50 heeft drie camera’s achterop. De hoofdcamera van 25 megapixel krijgt hulp van een ultragroothoeklens van acht megapixel (123 graden) en een dieptecamera van vijf megapixel. Scènes worden automatisch geoptimaliseerd dankzij de kunstmatige intelligentie. Met één druk op de knop wissel je tussen de hoofdcamera en de ultragroothoeklens, waarbij je met die laatste camera veel meer op het beeld vast kunt leggen dankzij de kijkhoek van 123 graden. Handig voor landschapsfotografie of voor groepsfoto’s. Het is een behoorlijk indrukwekkende camera-setup voor een toestel in dit marktsegment, mar de hoofdcamera van 25 megapixel steekt toch met kop en schouders boven de andere twee camera’s uit. De onderstaande foto’s zijn gemaakt met de standaardinstellingen op precies dezelfde locatie met respectievelijk de hoofdcamera en de ultragroothoeklens. Waar de hoofdcamera scherpe foto’s met veel detail in donker in licht weet vast te leggen (hdr staat standaard aan), daar zijn de foto’s met de ultragroothoeklens te donker. Nu heeft de ultragroothoeklens natuurlijk minder megapixel ter beschikking dan de hoofdcamera en is de resolutie wat lager, maar buiten dat feit zijn de foto’s niet heel indrukwekkend.

Hoofdcamera op de standaardinstellingen

Ultragroothoek op de standaardinstellingen

Ook bij een volgende locatie zien we dezelfde resultaten. De hoofdcamera weet heel goed de details van de gevels naar voren te brengen, wat nog versterkt wordt door het hdr-effect. Bij de ultragroothoeklens is het resultaat wederom te donker. Je kunt met name hieronder goed zien dat het beeld wordt vervormd, maar dat is het nadeel van een dergelijke ultragroothoeklens en zul je ook zien op veel duurdere smartphones (en bij echte camera’s). De ultragroothoek is daarom een leuk extraatje, maar echt mooie foto’s zul je er niet mee maken. Ga je de foto’s zelf nabewerken, dan kun je het resultaat natuurlijk nog wel weer iets omhoog brengen.

Hoofdcamera op de standaardinstellingen

Ultragroothoek op de standaardinstellingen

De foto’s laten zien dat de hoofdcamera behoorlijk scherpe foto’s tevoorschijn tovert en dat de smartphone in deze prijscategorie een prima camera ter beschikking heeft. De ultragroothoek presteert een stukje minder, maar de Samsung Galaxy A50 heeft nog een derde camera aan boord. Deze dieptecamera stelt je in staat om bokeh-foto’s te maken. Hierbij krijg je een scherpe voorgrond en een wazige achtergrond, wat met name bij portretfoto’s een mooi effect kan geven. De resultaten met de dieptecamera zijn wisselend. Onder de juiste omstandigheden werkt de software goed om de achtergrond te vervagen. Hierbij krijg je continue de instructie om het onderwerp tussen de 1 en de 1,5 meter te houden. Dit maakt de dieptecamera niet geschikt voor objecten die je van dichtbij wilt fotograferen, zoals bijvoorbeeld bloemen. De software weet dan geen onderscheid te maken tussen de voorgrond en de achtergrond. Ook moet je ervoor zorgen dat je daadwerkelijk niets in de achtergrond hebt staan, want anders weet de software het object niet goed uit te snijden. Het is even spelen met de juiste voorwaarden, maar als het lukt is het resultaat wel naar wens. Via Live Focus zie je direct het resultaat voordat je de foto gemaakt hebt en ook achteraf kun je de vervaging nog aanpassen. De interface van de camera werkt prettig en is erg overzichtelijk. De frontcamera presteert ook naar behoren, maar is alleen wel iets minder lichtsterk dan de hoofdcamera achterop.

Accuduur

Het toestel is voorzien van een grote batterij met een capaciteit van 4.000 mAh. In theorie voldoende energie om twee dagen door te moeten komen zonder opladen. Volgens Samsung kun je op een volle batterij maximaal vijftien uur internetten via wifi. In de praktijk zul je die twee dagen toch niet halen en ook die vijftien uur internetten klopt in de praktijk niet. Een gewone dag zul je er echter wel mee doorkomen. Opladen kan met de meegeleverde lader, maar gaat niet heel snel. Snelladen zoals op de nieuwste vlaggenschepen wordt niet ondersteund. Het toestel volledig opladen van nul tot honderd procent duurt net geen twee uur.

Samsung Galaxy A50 – software

De Samsung Galaxy A50 draait op Android 9.0 Pie met Samsung’s eigen softwareschil OneUI 1.1. Hoe fijn je een softwareschil vindt werken is altijd persoonlijk. OneUI zorgt ervoor dat je het grote scherm ook goed met één hand kunt bedienen, door veel functies vanaf de onderkant van het toestel bereikbaar te maken. Het is echter wel een behoorlijk aanwezige softwareschil. Ten opzichte van de oude softwareschil van Samsung is het echter zeker een flinke verbetering. Je vindt opties veel sneller en de menu’s zijn duidelijker zonder teveel overbodige informatie. OneUI werkt snel en soepel en het is ook erg fijn dat er standaard een donkere modus aanwezig is. Minder fijn is Bixby. Swipe je vanaf het beginscherm naar rechts (de meest linkerpagina), dan heb je daar niet je standaard Google-omgeving, maar Samsung’s eigen Bixby Feed. De launcher is verder niet aan te passen, zodat je hier helaas geen Google Feed kunt weergeven. Ben je gewend aan de softwareschil van Samsung? Dan zul je je hier waarschijnlijk niet aan storen. OneUI is zeker een stap vooruit en doet enigszins denken aan de omgeving en gebruiksvriendelijkheid van iOS van Apple, maar onze voorkeur gaat toch uit naar een iets minder aanwezige softwareschil.

Samsung Galaxy A50 – in gebruik

Hoe bevalt het toestel dagelijks in gebruik? De afgelopen weken heb ik het toestel mogen gebruiken en ondanks de eerder genoemde minpunten is dit over het algemeen zeer goed bevallen. De vingerafdruksensor onder het scherm is te traag voor dagelijks gebruik, maar middels Face Unlock of een ouderwets veegpatroon heb je deze ongemakken niet. OneUI is even wennen, maar Samsung heeft er wel voor gezorgd dat het toestel met één hand prima te bedienen is. Dit kan op andere smartphones met dergelijke grote schermen, met name de toestellen van Huawei, nog wel eens een probleem zijn. Met één veegbeweging tover je alle apps tevoorschijn. Samsung levert wel een aantal extra apps mee (waar je waarschijnlijk niet op zit te wachten), maar niet meer zoveel als vroeger. Dat kunnen we alleen maar prijzen.

Het is fijn dat je 128 GB opslaggeheugen tot je beschikking hebt. Meer dan voldoende om duizenden foto’s te maken en veel apps op je smartphone te downloaden. Is dit toch niet voldoende? Je kunt gemakkelijk een micro-sd-kaart plaatsen tot 512 GB. Ook kun je daarnaast nog twee simkaarten kwijt, waardoor dit toestel ook uitstekend als privé- en werktelefoon kan dienen. Opvallend is dat de batterij van 4.000 mAh toch wat sneller leeg raakt dan je zou verwachten. Op de nieuwe toestellen van Huawei met vergelijkbare accu kan ik regelmatig twee dagen doorbrengen zonder opladen, dat lukt met de batterij in de Galaxy A50 niet. De werkdag zul je er echter wel mee doorkomen en dat is het belangrijkste. De Samsung Galaxy A50 laat goed zien dat een smartphone geen 1000 euro hoeft te kosten. Ook voor een bedrag van rond de 350 euro kun je een uitstekende smartphone vinden die voor de meeste gebruikers meer dan voldoende te bieden heeft.

Prestaties

De hardware gaat goed om met verschillende vensters tegelijk en een merkbare vertraging zul je dan ook niet snel tegenkomen. Zelfs met tien apps en vensters tegelijk open merkte ik geen enkele vertraging. De processor in combinatie met 4 GB werkgeheugen is meer dan voldoende voor deze smartphone. Simpele games zijn ook prima te spelen, maar koop je dit toestel voor Fortnite? Dan kom je toch van een koude kermis thuis, want dit toestel wordt niet ondersteund. Voor normaal gebruik levert het toestel echter prima prestaties. Het is snel, ook als je meerdere vensters hebt openstaan, en het scherm tovert prima beelden tevoorschijn. Kijk je dus graag een serie op Netflix of een filmpje op YouTube, dan zal het super amoled-scherm je zeker bevallen.

Samsung Galaxy A50 – conclusie

Ondanks dat de Samsung Galaxy A50 toch een aantal minpunten heeft is dit toestel zeer prettig in gebruik. Sterker nog, het is waarschijnlijk één van de betere smartphones in dit segment van dit moment. Dankzij de hardware werkt het navigeren snel en soepel, het grote scherm biedt levendige kleuren, de batterij brengt je zeker weten de dag door en dankzij de drie camera’s kun je experimenteren met verschillende soorten foto’s. Voor de prijs is het behoorlijk knap te noemen wat Samsung allemaal in dit toestel heeft weten te stoppen.

Toch zijn er wel een aantal minpuntjes waar je rekening mee moet houden en wat er uiteindelijk voor zorgt dat het toestel net geen topcijfer haalt. De vingerafdruksensor in het scherm is te traag, het geluid is zeer matig, de cameraprestaties mogen net iets beter en de softwareschil is net iets te aanwezig, alhoewel dit laatste echt een persoonlijk dingetje is. De Samsung Galaxy A50 wil net te graag op een veel duurder vlaggenschip lijken en slaagt daar niet op alle fronten in. Kijk je echter naar de adviesprijs van 349 euro, dan zijn veel van die minpunten niet echt meer belangrijk als je kijkt naar wat het toestel allemaal wel goed doet. Het toestel is inmiddels zelfs al voor minder dan 300 euro verkrijgbaar en dat is deze smartphone meer dan waard. Zoek je een goede smartphone, maar wil je daar niet de hoofdprijs voor betalen? Samsung heeft met de Galaxy A50 een uitstekende midranger op de markt gebracht.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekend scherm
  • Drie camera’s
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding

Minpunten
  • Vingerafdruksensor onder het scherm te traag

  • Speaker erg matig
  • Wisselende cameraprestaties

 

Reacties (0)