Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat zijn de verschillen tussen de iPad 9.7, iPad Air 10.5 en de iPad Pro 11?

Geschreven door
Geplaatst op4 mei 2019, 8:31 CategorieiPad

Apple kondigde twee nieuwe iPads aan in maart van dit jaar. Het ging om de nieuwe iPad Mini (2019), de opvolger van de iPad Mini 4, en de iPad Air 10.5. Dit laatste model is de opvolger van de iPad Air 2 uit 2014. Er zit dus ruim vijf jaar verschil tussen beide modellen een een update leek dan ook noodzakelijk. De nieuwe iPad Air 10,5-inch vult het gat op tussen de goedkopere Apple iPad 9,7-inch (2018) en de duurdere iPad Pro 11-inch (2018). Wil je een nieuwe iPad aanschaffen, maar weet je nog niet welk model? In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de iPad 9.7-inch (2018), iPad Air 10.5 en de iPad Pro 11-inch (2018).

Instapmodel, midranger en Pro-model

De iPad 9,7-inch, iPad Air 10,5-inch en de iPad Pro 11-inch zijn het beste te omschrijven als een instapmodel, een midranger en een Pro-model. Allereerst de iPad in 9,7-inch. Dit model is op de markt gezet voor het onderwijs en is daarmee relatief goedkoop in de aanschaf. Toch kun je ook dit model uitstekend thuis op de bank gebruiken om te surfen over het internet, simpele spellen te spelen en het streamen van je favoriete films en series. Iets betere specificaties heeft de iPad Air 10.5. Dit model is het beste te omschrijven als de ideale gezinstablet. Snel genoeg voor wat leuke games voor de kinderen, een groter scherm met een hogere resolutie voor entertainment en dit model is tevens ook als 4g-model verkrijgbaar. Via de optionele Smart Keyboard tover je dit model ook om in een kleine laptop. Tenslotte is daar de krachtpatser van de drie, namelijk de iPad Pro 11-inch. Dit model zou eigenlijk gewoon je krachtige laptop kunnen vervangen en kan ook zeer krachtige fotobewerkingsprogramma’s draaien. De prijs is er echter ook naar.

De iPad 9,7-inch (2018)

In dit artikel laten we de iPad Mini (2019) met een kleiner 7,9″-scherm en de iPad Pro 12,9-inch (2018) even buiten beschouwing en vergelijken we echt de modellen waar de afmetingen van het scherm redelijk gelijkwaardig aan elkaar zijn. Het gaat in dit artikel echt om full-sized iPads zonder de kleine en het extra grote model mee te nemen. Laten we eerst eens kijken naar alle specificaties van de verschillende modellen.

Alle specificaties, overeenkomsten en verschillen

iPad 9,7-inch (2018) iPad Air 10.5 iPad Pro 11-inch
Display 9,7 inch 10,5 inch 11 inch
Techniek Retina (lcd) Retina (lcd) Liquid Retina (lcd)
Extra 500 nits
Apple Pencil
True Tone
500 nits
Apple Pencil
True Tone
600 nits
Apple Pencil
Resolutie 2.048 bij 1.536 pixels 2.248 bij 1.668 pixels 2.388 bij 1.668 pixels
Processor Apple A10 Apple A12 Apple A12x
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB / 128 GB 64 GB / 256 GB 64 GB – 256 GB – 512 GB – 1 TB
Webcam 1,2 megapixel 7 megapixel 7 megapixel
Camera 8 megapixel 8 megapixel 12 megapixel
Extra hdr, 1080p, panorama, burst hdr, 1080p, panorama, live photos, burst 5x digitale zoom, hdr, video in 4k, burst, slo-mo-video
Wifi Ja Ja Ja
Bluetooth 4.2 5.0 5.0
Afmetingen 240 mm x 169,5 mm x 7,5 mm 250,6 mm x 174,1 mm x 6,1 mm 247,6 mm x 178,5 mm x 5,9 mm
Gewicht (Wifi) 469 gram (wifi)
478 gram (3g/4g)
456 gram (wifi)
464 gram (3g/4g)
468 gram (wifi)
468 gram (3g/4g)
3G/4G Ja (alleen 3g/4g-versie) Ja (alleen 3g/4g-versie) Ja (alleen 3g/4g-versie)
GPS Ja (alleen 3g/4g-versie) Ja (alleen 3g/4g-versie) Ja (alleen 3g/4g-versie)
Batterijduur 10 uur 10 uur 10 uur
Aansluitingen Lightning poort
3.5mm jack
Lightning poort
3.5mm jack
usb-c
SIM Nano-sim Nano-sim Nano-sim
Kleur Zilver, goud, spacegrijs Zilver, goud, spacegrijs Zilver, spacegrijs
OS iOS 12 iOS 12 iOS 12
Siri Ja Ja Ja
Touch ID Ja Ja Nee
Face ID Nee Nee Ja
Apple Pencil Ja (1e generatie) Ja (1e generatie) Ja (2e generatie)
Speakers Stereo Stereo Vier speakers
Prijs Vanaf 359 euro Vanaf 569 euro Vanaf 899 euro
 Productpagina Productpagina Productpagina

De iPad Air 10.5 met Smart Keyboard en Apple Pencil.

Overeenkomsten en verschillen tussen de iPad 9.7-inch (2018) iPad Air 10.5 en de iPad Pro 11-inch

Qua schermgrootte zijn de modellen met 9,7-inch, 10,5-inch en 11-inch redelijk gelijkwaardig. Toch verschilt de display-techniek met Retina en Liquid Retina en is ook de resolutie per model verschillend. Alhoewel het beschikbare werkgeheugen op de producten van Apple nooit zo hoog is als op Android-apparaten, weten deze producten altijd goed om te gaan met het beschikbare geheugen. Dit betekent dat je zelfs op de iPad 9,7-inch met 2 GB werkgeheugen al een game als Fortnite kunt spelen, zij het niet zo vloeiend als op de andere modellen. Alle modellen draaien op iOS 12, de nieuwste versie van het besturingssysteem van Apple. De komende jaren ben je met deze iPads dan ook verzekerd van de nieuwste updates.

Ook wordt Apple Pencil op alle modellen ondersteund. Dit is de stylus van Apple en laat je ook op het display tekenen. De 1e generatie Apple Pencil wordt ondersteund op de Apple iPad 9,7 en de Apple iPad Air 10.5 en de 2e generatie met een nieuw design en meer functies (gebaren) op de Apple iPad Pro in 11-inch. Het goedkoopste model ondersteunt niet de Smart Keyboard, waarbij je de iPad in een laptop kunt veranderen, de andere twee ondersteunen dit wel met respectievelijk de Smart Keyboard (iPad Air) en de Smart Keyboard Folio (iPad Pro). Foto’s maken kan op alle drie de modellen, zij het dat de camera’s steeds beter worden op een duurder model en ditzelfde geldt ook voor de kwaliteit van het geluid via de speakers. De aansluiting is ook iets om rekening mee te houden. Het duurdere Pro-model heeft usb-c, terwijl de andere modellen nog over de Lightning-connector beschikken. Wel mis je op de Pro de 3,5mm-aansluiting en tevens mist hier ook de TouchID/thuisknop. In plaats daarvan beschikt de Pro over Face ID. De batterij gaat bij alle iPads ongeveer 10 uur mee zonder opladen. Verschil zien we ook in de bouwkwaliteit. Per hogere prijsklasse heeft de iPad kleinere schermranden. Ook is de iPad aanzienlijk dunner.

De iPad Pro 11-inch en de iPad Pro 12,9-inch.

Conclusie

Een slechte iPad bestaat niet. Welk model je ook kiest, Apple heeft ervoor gezorgd dat je altijd veel waar voor je geld krijgt. Qua specificaties is er wel een duidelijke winnaar tussen de verschillende iPads aan te wijzen. Hoe meer geld je uitgeeft, des te betere specificaties je krijgt. Een mooier scherm, snellere hardware, camera’s maken betere foto’s en beter geluid via de speakers. Toch zijn die hogere specificaties lang niet altijd nodig voor de gemiddelde gebruiker en hoef je zeker niet een duurder model te kopen als je de extra mogelijkheden hiervan niet benut.

Gebruik je de iPad ’s avonds op de bank voor het surfen over het internet? Het spelen van simpele games? En wil je af en toe een film of serie kijken? Dan voldoet de goedkopere iPad in 9,7-inch prima. Vraag je net wat meer van je iPad en heb je wat meer budget tot je beschikking? Kijk dan eens naar de nieuwe Apple iPad Air in 10,5-inch. Dit model biedt op alle vlakken net wat meer dan de goedkopere iPad 9,7-inch. De optionele Smart Keyboard laat je dit model ook als laptop gebruiken, maar verwacht niet dezelfde prestaties als op de iPad Pro in 11-inch. Dit laatste model is de meest krachtige tablet op de markt en blaast tevens diverse laptops volledig weg. Zoek je een iPad als laptopvervanger waar je prima op kunt werken, foto’s en video’s mee wilt bewerken of een professionele tekenaar bent? De ondersteuning van de tweede generatie Apple Pencil zorgt ervoor dat de iPad Pro in 11-inch dan jouw nieuwe iPad moet worden.

Meer lezen?

In onze tablet database kun je de iPads zelf vergelijken. Vergelijk de iPads onderling of vergelijk ze met Android-tablets. In deze database vind je ook alle specificaties, onze reviews en het laatste nieuws.

  • Delen:
Apple iPad Air 10.5
Apple iPad Air 10.5-inch
iOS
Apple iPad 9,7-inch (2018)
iOS
iPad Pro
Apple iPad Pro 11-inch (2018)
iOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.