Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De levensduur van je tablet of smartphone accu verlengen doe je zo

Geschreven door
Geplaatst op16 juni 2019, 20:44 CategorieGesponsord

Gaat jouw tablet of smartphone niet lang meer mee? De levensduur van je accu kan je met een aantal kleine trucjes verlengen.

Zo is het verstandig om je telefoon niet al te lang aan de lader te laten nadat hij vol is. Bij het continu opladen terwijl de accu vol is, blijft er spanning op de accu staan. Deze spanning verdwijnt als je de oplader uit het stopcontact haalt, wat beter voor de accu is. Dit kan een probleem zijn als je ‘s nachts je telefoon oplaadt en dus voor meerdere uren je telefoon vol is. Ikzelf heb de eigenschap om wakker te worden van m’n oplader als mijn telefoon vol is aangezien de oplader een hoge, piepende toon begint te maken. Dan plug ik de oplader uit de stroom en verdwijnt de spanning van de accu.

Waar lithium-ion accu’s heel slecht tegen kunnen is hitte. Probeer je apparaat dus zo niet teveel te gebruiken midden in de zon, en laat hem daar zeker niet in liggen. Het opladen van je apparaat terwijl hij warm is, bijvoorbeeld tijdens het gamen, zal voor alleen nog maar hitte zorgen waardoor je accu sneller zal slijten. In het verlengde hiervan ligt de opmars van Quick Charging en snelladen via USB Type C.

Door de grote hoeveelheden watt die de tablet opladers in de accu stoppen zorgt dit ook voor de nodige warmte, wat weer slecht is voor de accu. De fabrikanten zijn hier zich ook van bewust, en proberen de hitte zoveel mogelijk in de opladers zelf te laten plaatsvinden. OnePlus en Oppo zijn hier het verst in met hun dash-charge techniek. Hier blijft de telefoon nagenoeg koel bij snel opladen, en blijft de hitte in de speciaal ontworpen oplader. Wat precies de langetermijn gevolgen zijn van snel opladen is nog niet bekend, aangezien de technologie daarvoor nog niet lang genoeg op de markt is.

Mythes en fabels

Ook zijn er een aantal fabels over de accu in het algemeen de wereld in geworpen die met de huidige lithium-ion accu’s niet meer accuraat zijn.

Zo zou het helemaal op- en ontladen van een accu nodig zijn. Dit maakt tegenwoordig weinig uit. Lithium-ion accu’s hebben geen “geheugen” en hoeven niet volledig opgeladen of ontladen te worden om hun capaciteit te houden. Tussentijds opladen is dus geen enkel probleem.

Een ander fabeltje die schadelijk voor de accu zou zijn is dat volledig laten leeglopen van je accu schadelijk is: hier houden de fabrikanten al rekening mee. Merk je wel eens het kleine beetje stroom dat in je accu blijft, waardoor je de telefoon een paar seconden kan inschakelen terwijl hij leeg is? Dat is de reststroom die voor het behoud van je accu nog aanwezig is.

Ten slotte resulteert een oplader met meer voltages en amperes niet altijd in een snellere oplaadtijd, in tegendeel zelfs. Een tablet of smartphone heeft een maximaal aantal watt wat hij kan verwerken. Gaat een oplader hier overheen, dan zal het apparaat de input automatisch laten dalen zodat er geen overbelasting ontstaat. De daling van de input gaat meestal zelfs zover, dat hij beneden het optimale wattage zit. Dit is voor de veiligheid. Als gevolg zal je apparaat langzamer opladen dan dat je de standaard oplader gebruikt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.