Review: Xiaomi Mi 9T – de beste midranger van dit moment?

21 augustus 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Xiaomi Mi 9T

De Xiaomi Mi 9T is een complete smartphone met een amoled-scherm, snelle hardware, drie camera's achterop en een pop-up selfiecamera voor een zeer betaalbare prijs. Lees onze ervaringen in de review van de Xiaomi Mi 9T.

Xiaomi is druk bezig om Nederland te veroveren. De Chinese fabrikant staat bekend als een echte prijsvechter. Begin dit jaar verscheen de Xiaomi Mi 9. Dit toestel met uitstekende specificaties verscheen voor de helft van de prijs in vergelijking met de vlaggenschepen van andere fabrikanten op de markt. Sinds kort zijn er twee modellen in de Mi 9-serie bijgekomen, namelijk de Xiaomi Mi 9T en de Xiaomi Mi 9T Pro. In deze review kijken we naar de goedkoopste van de twee, namelijk de Xiaomi Mi 9T. Deze midranger is verkrijgbaar vanaf 339 euro.

Xiaomi Mi 9T – specificaties

Xiaomi Mi 9T
Scherm 6,39-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor  Qualcomm Snapdragon 730
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 64 GB / 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48, 8 en 13 megapixel achter, 20 megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

De Xiaomi Mi 9T lijkt op papier een erg goed toestel te zijn. Het toestel heeft een amoled-scherm van 6,39-inch in een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. Schermranden of een notch zijn niet aanwezig. Je hebt een voorkantvullend scherm met een pop-up selfiecamera van twintig megapixel. Aan boord vinden we de snelste midrange-processor van dit moment, namelijk de Qualcomm Snapdragon 730, 6 GB werkgeheugen en 64 GB of 128 GB opslaggeheugen. Het toestel heeft een batterij van 4.000 mAh en beschikt achterop over drie camera’s met een hoofdcamera van 48 megapixel, een telelens van acht megapixel en een groothoeklens van dertien megapixel. Ontgrendelen kan via de vingerafdruksensor onder het display of gezichtsherkenning via de pop-up camera.

Xiaomi Mi 9T – design

Hebben we hier wel te maken met een midranger? Het design van de Xiaomi Mi 9T laat namelijk zien dat we hier eigenlijk met een veel duurder toestel te maken zouden moeten hebben. Dat is in dit geval een groot pluspunt naar Xiaomi toe. De normale Xiaomi Mi 9 was een uitstekend toestel, maar het uiterlijk was nogal saai en miste een eigen identiteit. Dat heeft Xiaomi met de Mi 9T flink verbeterd. De glazen achterkant loopt gebogen naar de zijkanten toe met de drie camera’s bovenaan in het midden. Er zijn drie verschillende kleuren beschikbaar. Carbon Black, Glacier Blue en Red Flame. De Carbon Black heeft fijne ‘carbon-strepen’ met rode accenten, terwijl Xiaomi met de blauwe en rode variant pas helemaal uitpakt. Afhankelijk van hoe het licht op de achterkant valt lijken er vlammen op de achterkant te bewegen, waardoor het lijkt of je naar een animatie zit te kijken. Dit zal wellicht niet bij iedereen in de smaak vallen, maar het geeft de Xiaomi Mi 9T een geheel eigen gezicht.

Kijken we wat beter naar het design van de Xiaomi Mi 9T dan zien we toch dat de afwerking wellicht niet helemaal zo goed is als je op het eerste gezicht zou zeggen. Dit geldt met name voor de camera’s aan de achterkant, die aan de ene kant iets minder ver uit te behuizing lijkt te steken dan aan de andere kant. Het valt niet op, maar het doet wel een klein beetje afbreuk aan het premium design van dit toestel. Ook de pop-up selfiecamera lijkt niet helemaal recht omhoog te komen uit de behuizing, maar dit doet geen afbreuk aan het gebruik van het toestel. Let er ook op dat het toestel niet waterdicht is.

Display

In deze prijscategorie is het fijn dat we een amoled-scherm terugvinden op de Xiaomi Mi 9T. Nagenoeg de gehele voorkant van het toestel bestaat uit het display en je hebt geen notch of gaatjes in het scherm. Alleen aan de onderkant vinden we een kleine schermrand terug. De resolutie van het 6,39″-scherm is 2.340 bij 1.080 pixels. De beeldverhouding is 19.5:9 en het aantal pixels-per-inch is 403. Dit is over het algemeen ruim voldoende en je zult de pixels dan ook zeker niet kunnen tellen. Het amoled-scherm zorgt voor mooie kleuren en de automatische helderheid zit er vrijwel nooit naast. Er zijn smartphones die in fel zonlicht beter af te lezen zijn, maar problemen zul je met dit display zeker niet hebben. De Xiaomi Mi 9T heeft voor zijn prijsklasse een prima scherm waar vrij weinig op aan te merken is. Het voorkantvullende scherm zorgt ervoor dat entertainment zeer goed tot z’n recht komt, mede door ondersteuning voor hdr-content. De Xiaomi Mi 9T is dankzij het grote scherm wel een fors toestel, waarbij bediening met één hand je niet altijd zal lukken.

Connectiviteit

Alle moderne connectiviteitsopties zijn op de Xiaomi Mi 9T terug te vinden. Wifi, gps, 3g, 4g, bluetooth 5.0 en nfc zijn aanwezig. Je kunt ook je oordopjes aansluiten via de 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Deze vind je bovenop het toestel terug naast de pop-up camera. Oordopjes worden overigens niet meegeleverd. Opladen kan via usb-c aan de onderkant van het toestel. Xiaomi levert een 18W-oplader mee. Onder het display vinden we tevens een vingerafdruksensor onder het scherm. Ontgrendelen kan ook via gezichtsherkenning. Het toestel heeft geen ruimte voor een micro-sd-kaart. Je kunt het opslaggeheugen dus niet uitbreiden.

Speakers

Over de speakers kunnen we eigenlijk kort zijn. De oorspeaker voldoet prima tijdens telefoongesprekken en je gesprekspartner is altijd goed en duidelijk te horen. De speaker aan de onderkant voor het geluid van je telefoon zelf is niet zo heel indrukwekkend. Xiaomi heeft hier duidelijk op bespaard. Het geluid klinkt niet zo heel goed en ook het volume laat wat te wensen over. Deze smartphone als speaker gebruiken is dus zeker niet aan te raden, maar daar is eigenlijk geen enkele smartphone voor geschikt.

Camera’s

De Xiaomi Mi 9T beschikt over een uitstekende selfiecamera van twintig megapixel (f/2.2). Deze komt, inclusief licht en geluid, aan de bovenkant uit de behuizing omhoog. Selfies zien er prima uit en ook de AI doet bij portretten goed z’n werk. De bokeh-functie werkt fijn, maar de AI zit er soms even naast met betrekking tot het onderwerp, waarbij de uitsnede van een scherpe voorgrond en wazige achtergrond niet helemaal klopt. Zorg voor wat afstand tussen het onderwerp en de achtergrond en de pop-up camera levert zeer goed werk af. Het is overigens niet de snelste pop-up camera van dit moment, want het kan wel twee seconden duren voordat deze klaar is voor gebruik. Ontgrendelen middels gezichtsherkenning duurt dan ook vaak net even te lang, waardoor de vingerafdruksensor onder het display een betere keuze is.

Achterop vinden we drie camera’s. De hoofdcamera heeft 48 megapixel (f/1.8). Het gaat in dit geval niet om de populaire Sony IMX586-sensor (Honor View 20Xiaomi Mi 9Asus ZenFone 6 en de OnePlus 7 en 7 Pro), maar om de Sony IMX582. Veel verschil zul je echter niet merken, want de foto’s van deze sensor ogen scherp en natuurlijk. Het grootste verschil met de Sony IMX586-sensor is dat de Sony IMX582 niet in 4k kan filmen op 60fps. In dit geval is het beperkt tot 4k in 30 fps. Overigens beschikt de iets duurdere Xiaomi Mi 9T Pro wel over de Sony IMX586.

Naast de 48-megapixel camera beschikt de Xiaomi Mi 9T over een telelens van acht megapixel met 2x optische zoom (f/2.4) en een groothoeklens van dertien megapixel (f/2.4) Je hebt wellicht niet dezelfde cameramogelijkheden als op de Huawei P30 Pro of de Oppo Reno 10x Zoom, maar voor deze prijs leveren de camera’s zeer goed werk af. Dit geldt dan met name bij daglicht, want in donkere omgevingen zijn de prestaties niet heel bijzonder. Het toestel heeft dan met name moeite bij de automatisch nabewerking, want foto’s zien er erg onnatuurlijk uit. Waarschijnlijk probeert de software de hogere iso-waarde te compenseren, maar het resultaat laat te wensen over. De speciale nachtmodus levert iets betere prestaties af, maar over het algemeen zijn de foto’s niet helemaal top bij minder licht. Opties als panorama, hdr, filmen in 4k en slow-motion zijn beschikbaar. Met name die laatste is een leuke toevoeging voor een smartphone in dit prijssegment. Slow motion kan met 120 fps, 240 fps en 960 fps. De kwaliteit laat overigens, met name op 960 fps, wel te wensen over in vergelijking met duurdere smartphones. Ook het filmen in 4k is niet altijd optimaal. Soms heb je last van kleurwisselingen tijdens het filmen, wat de kwaliteit niet ten goede komt. Film je echter op een vaste plek en beweeg je niet teveel, dan krijg je al een veel beter resultaat.

Over het algemeen zijn de camera’s één van de hoogtepunten van dit toestel. Je hebt een prima hoofdcamera, een groothoeklens en een telelens met 2x optische zoom. Camera’s die over het algemeen goed functioneren, met name bij daglicht. En dat allemaal in een telefoon van 339 euro.

Accuduur

In diverse accutesten komt de Xiaomi Mi 9T als winnaar naar boven als het gaat om de batterijduur. Het toestel zou zelfs veel duurdere vlaggenschepen van OnePlus en Huawei achter zich laten. De batterij in het toestel heeft een capaciteit van 4.000 mAh en zou het zeker twee dagen vol moeten houden. Dit komt mede door de zuinige Snapdragon 730 in het toestel. Opladen kan met de meegeleverde 18W-lader en zal ongeveer anderhalf uur duren.

De praktijk wijst echter anders uit en dat is toch teleurstellend te noemen. Dit komt met name door de 4g-verbinding. Wanneer je deze aan laat staan blijft het toestel zoeken naar de beste verbinding. Ook tijdens het surfen over het internet merk je dat de Mi 9T veel sneller leegraakt dan verwacht. Doe je niets met je toestel? Dan is de standby-tijd wel erg goed. Leg je het toestel ’s nachts naast je bed, dan is de volgende morgen hooguit 2 procent van de batterij af. Wil je het maximale uit je batterij halen? Zet dan de 4g-verbinding uit als je gebruik kunt maken van wifi en je zult veel langer met de batterij kunnen doen. Een aantal updates verder, een goede instelling van de batterij-optimalisatie en het aanpassen van enkele instellingen heeft er wel voor gezorgd dat de batterij het nu aanzienlijk langer vol blijft houden.

Xiaomi Mi 9T – software

De Xiaomi Mi 9T draait op Android 9.0 Pie met Xiaomi’s softwareschil MIUI 10. Zoals we van Xiaomi gewend zijn krijg je regelmatige updates voor het toestel. MIUI 10 doet op het eerste gezicht niet heel veel anders dan andere softwareschillen. Er zijn een aantal voorgeïnstalleerde apps, maar de meeste kun je er direct zonder problemen weer afgooien. Een app-lade is ook aanwezig en je hebt erg veel mogelijkheden om allerlei zaken in te stellen. Misschien zelfs wel een beetje teveel. Hierdoor ben je soms lang bezig om de juiste instellingen te vinden die je aan wilt passen. Wat ook niet meehelpt is dat er vaak meerdere manieren zijn voor bijvoorbeeld het optimaliseren van de batterij of de aanwezige apps. Het is daarom niet altijd duidelijk welke instelling je precies nodig hebt om iets te wijzigen. Naast de standaard Android-icoontjes kun je ook kiezen voor bediening middels met gebaren, waarbij bediening met één hand beter tot zijn recht komt op het grote scherm.

De stabiliteit van MIUI 10 speelt ook een rol, want apps willen soms wel eens vastlopen, waarna je ze met geen mogelijkheid meer aan de praat krijgt. MIUI 10 is echter zo uitgebreid, dat je per app het datagebruik en batterijbesparing kunt instellen en cache-gegevens of alle appgegevens kunt verwijderen. Hiermee krijg je direct elke vastlopende app weer aan de praat, maar het zorgt er wel voor dat MIUI 10 geen softwareschil is voor de beginnende Android-gebruiker. Je zult een paar weken nodig hebben voordat je MIUI 10 eigen hebt gemaakt. Je kunt ontzettend veel zaken instellen, waardoor je MIUI 10 wel helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Heb je alles onder de knie gekregen en de instellingen naar wens aangepast, dan heb je met Android 9.0 Pie en MIUI 10 een vloeiende en snelle Android-ervaring. Het enige wat ik echt mis is de Google Discover Feed wanneer je naar links swiped op het beginscherm, maar dit zou je met een andere launcher gemakkelijk kunnen oplossen. Ook dat is echter niet iets voor de beginnende Android-gebruiker.

Xiaomi Mi 9T – in gebruik

Goede specificaties betekent nog niet dat een smartphone daadwerkelijk fijn in gebruik is. De Xiaomi Mi 9T heeft vrijwel alles in huis wat je van een smartphone mag verwachten en werkt daarnaast voor het overgrote deel ook nog eens zeer fijn. Het toestel ziet er goed uit, ligt stevig in de hand en je kunt snel ontgrendelen via de vingerafdruksensor onder het scherm. Het amoled-scherm tovert prima beelden tevoorschijn. Je kunt het display niet vergelijken met een scherm van een duur vlaggenschip van Huawei of Samsung, maar in deze prijscategorie een dergelijk amoled-scherm vinden is een fijn pluspunt van dit toestel. De grote batterij van 4.000 mAh viel in eerste instantie een beetje tegen, maar brengt je, na enkele updates en aanpassingen in MIUI 10, zeker weten de dag door. Twee dagen zal je waarschijnlijk niet lukken wanneer je je smartphone veel gebruikt.

Waar we drie camera’s achterop een smartphone in eerste instantie misschien wat overdreven vonden, daar is het tegenwoordig toch wel erg makkelijk dat je ook een ultragroothoeklens en telelens ter beschikking hebt naast de hoofdcamera. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat je tijdens iedere situatie een foto kunt maken. En dat heeft de Xiaomi Mi 9T best aardig voor elkaar. Met name buiten bij daglicht levert het toestel zeer bruikbare foto’s op. Binnen of tijdens de nacht zijn de prestaties veel minder indrukwekkend en dat is wel iets waar je rekening mee moet houden. Voor dagelijks gebruik is de Xiaomi Mi 9T echter een zeer fijn toestel met alles in huis wat je van een smartphone mag verwachten. Niet geheel onbelangrijk op een telefoon is de kwaliteit tijdens het bellen. Dat heeft de Xiaomi Mi 9T goed voor elkaar. Gesprekspartners zijn zeer duidelijk te horen en de microfoon zorgt er ook voor dat je zelf goed verstaanbaar bent.

In de verpakking vind je, naast de smartphone zelf, een 18W-oplader, kabeltje en een hoesje. Dat hoesje is overigens niet fijn. Het biedt weinig bescherming en de chemische geur van het hoesje laat je al snel een ander hoesje opzoeken. Bovendien komt het toestel met dit hoesje niet tot zijn recht, want het fraaie uiterlijk van deze smartphone verdwijnt volledig. Zoek daarom ook een apart (doorzichtig) hoesje voor de Xiaomi Mi 9T. Het toestel is door het gebruik van glas erg glad en je wilt deze absoluut niet laten vallen.

Prestaties

De Snapdragon 730 is niet voor niets de snelste midrange-processor van dit moment en dat merken we aan de goede prestaties van de Xiaomi Mi 9T. Apps laden snel en soepel en ben je een gamer? Ook Fortnite en PUBG Mobile draaien moeiteloos op deze smartphone. De software kan hier en daar even vastlopen, wat bij mij gebeurde met de camera-app en met Facebook, maar dit kun je relatief gemakkelijk zelf weer oplossen. Het werkgeheugen van 6 GB is meer dan voldoende. Kijk goed naar het opslaggeheugen. De 64 GB-versie is goedkoper dan de versie met 128 GB, maar je kunt geen geheugenkaart plaatsen. Je moet het dus doen met het opslaggeheugen van het toestel. De Xiaomi Mi 9T zal elke taak moeiteloos kunnen uitvoeren zonder vertragingen.

Xiaomi Mi 9T – Conclusie

Voorheen waren de smartphones van Xiaomi vaak een gevalletje van ‘net niet’. De Xiaomi Mi 9 was een toptoestel voor een zeer voordelige prijs, maar het saaie uiterlijk en de relatief kleine batterij aan boord waren toch behoorlijke minpunten. Deze Xiaomi Mi 9T laat echter zien dat de Chinese fabrikant heel goed een zeer complete smartphone op de markt kan brengen voor een scherpe prijs. Het beeldscherm is prima, de camera set-up met drie camera’s is erg fijn en de hardware is snel genoeg om ook de nieuwste games moeiteloos te kunnen draaien.

Xiaomi moet nog verbeteren op de stabiliteit van de software, waarbij ook het doolhof aan instellingen de onervaren Android-gebruiker misschien weet af te schrikken. Je krijgt met de Xiaomi Mi 9T echter veel waar voor je geld. Vanaf 339 haal je een complete smartphone in huis die de prijs meer dan waard is. De Xiaomi Mi 9T is wat ons betreft dan ook de beste midranger van dit moment.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima amoled-scherm
  • Hoofdcamera, ultragroothoeklens en telelens
  • Premium design
  • Veel smartphone voor weinig geld

Minpunten
  • MIUI 10 niet voor beginnende Android-gebruikers

  • Opslaggeheugen niet uitbreidbaar
  • Batterijduur kan beter

 

Reacties (0)