Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

iPadOS 13.1 nu beschikbaar: donkere modus, Apple Arcade en meer

Geschreven door
Geplaatst op25 september 2019, 9:41 CategorieiPad

Apple heeft iPadOS 13.1 vrijgegeven. De software-update neemt onder meer een donkere modus en Apple Arcade met zich mee. Onder de algemene instellingen van je iPad kun je nu al checken of de update voor jouw apparaat beschikbaar gemaakt is.

Dit krijg je met iPadOS 13.1

In de basis toont iPadOS 13.1 veel gelijkenissen met iOS 13. Gebruikers krijgen toegang tot de donkere modus (waarbij heel het systeem zwart kleurt), een vernieuwde ervaring voor de foto-applicatie, profielen voor Berichten en de nieuwe herinneringenapplicatie. Uiteraard biedt het iPadOS ook exclusieve functies aan voor de tablets van Apple. Je kunt de update gratis downloaden voor je iPad, mits die natuurlijk recht heeft op de update. Je controleert of de update beschikbaar door naar Instellingen > Algemeen > Software-update te gaan.

Nieuwe opties voor thuisscherm met iPad 13.1

Als we kijken naar de specifieke functies voor de iPad, dan brengt iPadOS 13.1 een nieuw thuisscherm met zich mee. Er zijn nu twee opties voor de layout beschikbaar. Zo kun je kiezen uit de traditionele 5 x 4-opstelling en heb je nu ook de optie voor een 6 x 5-indeling. De manier waarop je je apps presenteert blijft hetzelfde wanneer je de laatste indeling kiest, of je de tablet nu horizontaal of verticaal gebruikt. Op het eerste thuisscherm kun je bovendien widgets plaatsen die daar blijven staan — sommige widgets zijn altijd zichtbaar op het scherm.

Zo kun je nu dus bijvoorbeeld een widget voor je agenda aanmaken en die op het thuisscherm plaatsen. Vervolgens kun je heen en weer vegen over dat scherm, maar je agenda zal altijd in beeld blijven staan. De overige widgets zijn een veeg verwijdert van je zicht. Apple heeft dit voor elkaar gekregen door de iconen wat kleiner te maken en ook de ruimte tussen de iconen te versmallen. Mocht je dat toch geen prettig gezicht vinden – ook al gaat de iPad nu veel beter met de ruimte om – binnen de instellingen kun je de iconen groter maken.

Nieuwe multitaskingfuncties met iPadOS 13.1

Je mag meer op het gebied van multitasking verwachten. De Slide Over-apps en de apps op het volledige scherm hebben nu hun eigen lades gekregen. Je kunt tussen Slide Over-apps wisselen door gebruik te maken van de nieuwe thuisindicator, met dezelfde bewegingen die je misschien al kent van de manier waarop je de iPhone X-serie bedient. Daarnaast is het mogelijk dat je meerdere vensters opent van dezelfde applicatie. Zo kun je nu dus meerdere vensters van een rekenmachine open hebben staan, mocht je iets willen vergelijken.

Ook kun je bijvoorbeeld twee vensters van de Berichtenapplicatie openen, waardoor je twee gesprekken naast elkaar kunt zetten, volgen en voeren. Dat is overigens ook een nieuwe optie: twee vensters van dezelfde app naast elkaar plaatsen. Je kunt dit zelf mixen met andere apps, waardoor je voor jezelf een overzichtelijk geheel kunt creëren met dingen die je in de gaten wil houden. Bovendien zorgt dit ervoor dat je veel productiever kunt zijn op je iPad met iPad OS 13.1. Wat dat aangaat lijkt het systeem steeds meer op een tablets met Windows 10.

Apple Arcade nu op de iPad

Met de release van iPadOS 13.1 zien we ook de release van Apple Arcade op het platform. Dat betekent dat iPad-eigenaars nu ook 4,99 euro per maand kunnen betalen voor het abonnement dat hen toegang geeft tot een groot scala aan, voornamelijk, exclusieve videogames. Bovendien is het zo dat je vrij tussen je Apple-apparaten kunt wisselen: je kunt dus op je iPad, iPhone, Apple TV of Apple-computer gamen met hetzelfde abonnement — je saves worden netjes gesynchroniseerd. Ook kun je PlayStation- en Xbox-controllers koppelen.

Andere handige dingen van iPadOS 13.1

 • Je kunt naar links vegen met drie vingers om getypte tekst ongedaan te maken. Je kunt ook de tekstcursor oppakken en overal plaatsen waar je wil. Door met drie vingers te knijpen kun je iets kopiëren en door je vingers uit die knijphandeling te halen kun je iets plakken.
 • iPadOS 13.1 biedt ondersteuning aan voor harde schijven en sticks die je via usb aansluit.
 • De bestandenapplicatie is geüpdatet en lijkt nu veel meer op de versie die ook voor Mac beschikbaar is.
 • Safari op de iPad lijkt nu meer op Safari op een desktop. Ook is er een nieuwe downloadmanager.

Deze iPads krijgen de update

 • iPad (vijfde generatie)
 • iPad (zesde generatie)
 • iPad (zevende generatie)
 • iPad Mini 4
 • iPad Mini (vijfde generatie)
 • iPad Air 2
 • iPad Air (derde generatie)
 • 9.7-inch iPad Pro
 • 10.5-inch iPad Pro
 • 11-inch iPad
 • 12.9-inch iPad Pro

Meer lezen?

Wil je meer lezen over iPadOS? Check dan onze uitgebreide nieuwsdatabase. Daar verschijnen de laatste nieuwtjes omtrent de nieuwste versie van het iPad-besturingssysteem. Dit artikel kan later nog geüpdatet worden wanneer er meer informatie bekend is.

 • Delen:
iPad 10.2 (2019)
Apple iPad 10.2 (2019)
iPadOS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.