Review: OnePlus 7T – fantastische prijs-kwaliteitsverhouding

02 oktober 2019 + 10 minuten 0 Reacties
oneplus-7t-foto-1

De OnePlus 7T is de geüpdatete versie van de OnePlus 7 die eerder dit jaar uitkwam. Welke verbeteringen kun je verwachten? We nemen het toestel uitgebreid onder de loep om daar een definitief antwoord op te geven.

OnePlus 7T – specificaties

OnePlus 7T
Scherm 6,55-inch, oled-display, 2.400 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Qualcomm Snapdragon 855 Plus
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48-megapixel (hoofdsensor), twaalf megapixel (telelens), zestien megapixel (groothoeklens) achterop en zestien megapixel voorop
Accu 3.800 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Van OnePlus zijn we inmiddels gewend dat de fabrikant toestellen levert met recente en krachtige high-end hardware. Onder de motorkap treffen we dit keer de Qualcomm Snapdragon 855 Plus aan: een geüpdatete processor ten opzichte van het vorige model, de OnePlus 7. De chipset beschikt over hoger geklokte gpu- en cpu-kernen. In de praktijk betekent dit dat je een telefoon mag verwachten die wederom sneller presteert dan zijn voorganger. De cpu is 120 MHz, terwijl de gpu vijftien procent beter moet presteren.

Daarnaast heeft de OnePlus 7T 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan interne opslagruimte, wat voor een doorsnee gebruiker meer dan genoeg moet zijn. Ook mag het toestel rekenen op een scherm met een verversingssnelheid van 90 Hz, net als de OnePlus 7 Pro eerder dit jaar. Dat betekent dat de beelden sneller ververst worden op het scherm van de smartphone, waardoor effecten vloeiender over het beeld bewegen. Verder heeft de 7T met 3.800 mAh aan energie 100 mAh meer te gebruiken dan zijn voorganger.

OnePlus 7T – hardware en design

Ook al lijkt de OnePlus 7T van voren heel erg op z’n voorganger (en die weer op zijn voorganger), toch is er een subtiel verschil: de inkeping. De notch aan de bovenkant, waar wederom de frontcamera in gevestigd is, is namelijk kleiner gemaakt. Daardoor heb je meer ruimte voor notificaties en andere belangrijke iconen bovenin beeld. Verder is het scherm een stuk groter gemaakt, maar zonder direct vergelijkingsmateriaal zullen dat soort dingen helaas niet opvallend. Maar niet getreurd: je maakt gemakkelijk onderscheid.

Als je de OnePlus 7T eenmaal omdraait, dan zie je meteen dat dit het nieuwe model is. De cameramodule is namelijk niet alleen rond, ook zijn er dit keer drie cameralenzen aanwezig. Namelijk een 48-megapixelhoofdsensor, twaalf megapixeltelelens, zestien megapixelgroothoeklens. De ledflitser zit onder de drie cameralenzen. De schuifregelaar rechts mag dan wel iets compacter zijn dit keer, hij heeft nog steeds een ruwe bovenkant waardoor blinde bediening nog altijd werkt. Hier is niets op aan te merken.

Display

Dit keer hoef je niet te kiezen voor het Pro-model wanneer je het 90 Hz-scherm wil, aangezien OnePlus de reguliere variant ook heeft voorzien van dit scherm. Animaties, bewegingen en het scrollen gaan allemaal heel vloeiend en is echt een aanwinst voor de smartphone-ervaring. De resolutie is dit keer ook íets hoger 2.400 bij 1.080 pixels in tegenstelling tot 2.340 bij 1.080 pixels, maar het scherm is ook iets groter. Gecombineerd met het 6,55″-scherm, blijft de pixeldichtheid nagenoeg gelijk aan de OnePlus 7.

Connectiviteit

Wederom treffen we geen verrassingen aan als het gaat om de mogelijkheden met betrekking tot connectiviteit. De vingerafdrukscanner zit in het scherm, de koptelefoonaansluiting is nog altijd afwezig en er is ook nu geen micro-sd-kaart aanwezig. Dat laatste kan nog steeds een probleem zijn voor mensen die gebruikmaken van sd-kaarten, maar gelukkig kan het één en ander verholpen worden door clouddiensten. Verder zijn gelukkig alle gebruikelijke sensoren aanwezig, is er face unlock en kun je rekenen op een usb-c-aansluiting.

Speakers

In plaats van een koptelefoonaansluiting, zien we steeds vaker dat fabrikanten telefoons uitrusten met stereospeakers. Dat was al het geval op de OnePlus 7 en nu ook weer op de OnePlus 7T. Hoewel het gemis van die koptelefoonaansluiting niet opgelost wordt, klinkt het geluid gelukkig niet meteen vervormd of ver weg wanneer je besluit naar muziek te luisteren, te gaan gamen of handsfree aan het bellen bent. Het is nog steeds een waardevolle toevoeging voor iedereen die YouTube-video’s bekijkt en graag naar podcasts luistert.

Camera’s

Naast het scherm heeft OnePlus dit keer ook de camera een grote make-over gegeven. Zo hebben we nu een hoofdsensor van 48-megapixel, een telelens van twaalf megapixel (met twee keer optische zoom) en een groothoeklens van zestien megapixel, die foto’s kan schieten met een kijkhoek van 117 graden. Qua mogelijkheden vallen de OnePlus 7 en de OnePlus 7T niet meer te vergelijken; dit is een flinke stap voorwaarts. Bovendien kun je foto’s maken waarbij de afstand tussen het onderwerp en de lens 2,5 centimeter is.

Verder mag je rekenen op een avondmodus die meer informatie kan verwerken dankzij de meerdere lenzen, waardoor foto’s er beter uitzien in omgevingen met minder licht. Ook vinden we de modi terug die we hiervoor ook al tegen zijn gekomen op toestellen van OnePlus, waardoor je meteen een uitgebreid pakket in huis haalt. Op papier klinkt dit natuurlijk allemaal heel mooi, maar hoe werkt het in de praktijk. De camera is in elk geval prima in staat macrofoto’s te maken door details op fijne wijze vast te leggen.

Over het algemeen zijn we tevreden over de camerakwaliteit. Het systeem is dit keer vergelijkbaar met de OnePlus 7 Pro. De kleuren komen goed naar voren en de beelden zijn scherp. Echter, wanneer er net even te veel of te weinig licht is, dan merk je dat de beelden wat uitgewassen overkomen. Ook maakt het systeem over het algemeen donkere foto’s, maar dat gegeven kun je zelf wegwerken door gebruik te maken van de Pro-modus. Het systeem lijkt ook nog steeds niet helemaal lekker overweg te kunnen met lichtbronnen.

Accuduur

Ten opzichte van de OnePlus 7 is de accu iets groter: 3.800 mAh tegenover 3.700 mAh. Dat betekent niet meteen dat je er uren langer over doet om die accu leeg te krijgen, maar onderschat de batterij desondanks niets. De OnePlus 7T is één van de eerste smartphones met Android 10 aan boord en dat betekent verder optimalisaties voor accugebruik. In de praktijk merk je dat je gemakkelijker de twee dagen haalt dan voorheen (afhankelijk van wat je doet natuurlijk). Bovendien kun je het toestel razendsnel opladen met de nieuwe oplader.

OnePlus 7T – software

Dit is dus één van de eerste smartphones van dit moment die geleverd wordt met Android 10 (wees gerust OnePlus 7 en 7 Pro-eigenaars: de update wordt ook al naar jullie uitgerold). En dat is behoorlijk fijn. Niet alleen kun je genieten van de meest recente beveiligingsupdate, ook krijg je nieuwe functies voorgeschoteld. Zo merk je direct dat de nieuwe manier van navigeren geïntroduceerd wordt. Onderaan het scherm tref je voortaan een enkele balk aan waarmee je terug kunt gaan naar het thuisscherm, door omhoog te vegen.

Daarnaast kun je de lade met recente apps openen door dezelfde beweging te maken en in het midden van het scherm even te wachten. Teruggaan doe je door van links of rechts naar het midden van het scherm te vegen, aan de onderkant. Het is even wennen; vooral het teruggaan went gelukkig snel. De rest voelt minder intuïtief aan. Gelukkig laat Android je ook terugkeren naar de navigatie met drie knoppen. We missen eigenlijk de bediening van Android 9.0 Pie, waar we geleerd hebben twee knoppen te gebruiken.

Verder biedt OnePlus al standaard heel veel opties aan met betrekking tot personalisatie, maar met Android 10 aan boord is er nog meer mogelijk. Zo pas je heel snel aan wat voor accentkleur, toon en vormen van pictogrammen je wil. Ook is het nog steeds fijn om te zien dat OnePlus een nagenoeg kale versie van Android aanlevert en mensen niet opzadelt met onnodige applicaties. Er zijn er wel een aantal waar je mogelijk niets mee doet. Maar die kun je uitschakelen of verwijderen, dus je zit er gelukkig niet helemaal aan vast.

OnePlus 7T – in gebruik

Op het gebied van scherm en design heeft OnePlus wat ons betreft prima verbeteringen doorgevoerd. Maar wat we nog altijd missen is het notificatielampje. Dat is een onderdeel waar we ons toch wat minder gemakkelijk overheen zetten. De koptelefoonaansluiting is ook nog altijd een breekpunt voor sommige gebruikers, maar daar zijn tenminste alternatieven voor in de vorm van bluetooth- of usb-koptelefoons. Voor het notificatielampje is er geen vervanger, waardoor je niet altijd doorhebt dat je telefoon is afgegaan.

Dat heeft als resultaat dat je wellicht net even wat vaker met je telefoon in je handen zit, om te checken of je nog een berichtje gekregen hebt. Je kunt wel instellen dat je scherm aangaat voor een notificatie; mis je dat moment, dan heb je er alsnog niets aan. De Zen-modus, waarin je je telefoon praktisch uitschakelt maar nog steeds voor noodgevallen kunt gebruiken – is dit keer uitgebreid met meer opties voor een moment van rust. Dit keer heb je de keuze uit twintig, dertig, veertig en zelfs zestig minuten. Een mooie aanvulling.

Ook de OnePlus 7T ligt lekker in de hand en voelt ontzettend licht aan. Dat betekent niet dat je met een kleine smartphone te maken hebt: want dat 6,55″-scherm zorgt er wel voor dat je nog steeds een groot apparaat vasthoudt. Desondanks zorgt het gewicht ervoor dat het geen probleem is. Bovendien kan de software ervoor zorgen dat de telefoon met één hand te bedienen blijft door slimme implementaties, dus ook dat grote scherm is geen probleem. De knoppen zijn goed bereikbaar. Zonder hoesje is het toestel wel net even te glad.

OnePlus 7T – conclusie

Op moment van schrijven moeten we de OnePlus 7T Pro nog testen, maar onze indruk is nu dat OnePlus zichzelf misschien wel in de eigen voet geschoten heeft. Ten opzichte van de OnePlus 7 is de OnePlus 7T namelijk een mooie verbetering, die veel functies van de 7 Pro naar de goedkopere versie van de nieuwe T-serie brengt. Het 90 Hz-scherm en het nagenoeg zelfde camerasysteem kunnen voor veel mensen de doorslag bieden om dit keer niet voor het Pro-model te gaan. Deze versie biedt namelijk meer dan genoeg aan.

Bovendien is het ontzettend fijn dat je out-of-the-box toegang krijgt tot Android 10 en dat je meteen helemaal up-to-date bent wat specificaties betreft. Er zijn ook mindere aspecten, helaas. Zo is er nog altijd geen alternatief voor het notificatielampje en kunnen sommige mensen de koptelefoonaansluiting en de micro-sd-kaartsleuf missen. Het gebrek aan een waterdichtheidcertificaat werkt ook niet altijd mee. Kun je je daar echter overheen zetten, dan biedt de OnePlus 7T meer dan genoeg waarde aan voor het prijskaartje.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Fantastische prijs-kwaliteitsverhouding
  • 90 Hz-scherm
  • Driedubbele camera

Minpunten
  • Geen alternatief notificatielampje

  • Geen micro-sd-kaartsleuf
  • Geen koptelefoonaansluiting

Reacties (0)