Review: OnePlus 7T Pro – mag er ook zeker zijn

16 oktober 2019 + 10 minuten 0 Reacties
oneplus-7t-pro-foto-1

Naast het reguliere model in de vorm van de OnePlus 7T brengt OnePlus wederom een Pro-variant uit, genaamd de OnePlus 7T Pro. Het toestel is weliswaar minder interessant voor de mensen met een OnePlus 7 Pro, maar des te interessanter voor iedereen die hem begin 2019 overgeslagen heeft.

OnePlus 7T Pro – specificaties

OnePlus 7T Pro
Scherm 6,67-inch, 3.120 bij 1.440 pixels (oled)
Besturingssysteem Android 10
Processor Qualcomm Snapdragon 855 Plus
RAM 8 GB
Opslaggeheugen 256 GB
SD Nee
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s 48-megapixel (hoofdsensor), zestien megapixel (groothoeklens) en acht megapixel (telelens) achter en zestien megapixel voor (uitschuifbaar)
Accu 4.085 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Daar waar OnePlus behoorlijk wat positieve veranderingen doorgevoerd heeft aan de OnePlus 7T, ten opzichte van de OnePlus 7, zien we dat dit minder het geval is wanneer je de 7 Pro en de OnePlus 7T Pro naast elkaar legt. Ergens is dat ook helemaal geen probleem, omdat de OnePlus 7 Pro destijds – en misschien wel nog steeds – één van de beste Android-smartphones was. Die telefoon zit propvol moderne technologie en softwareverbeteringen — bovendien mag die telefoon rekenen op de Android 10-upgrade.

Terug naar de OnePlus 7T Pro. Want hoewel de upgrades dit keer minimaal zijn, is het toch fijn om te zien dat je toegang krijgt tot de specs die nu van belang zijn. Zo treffen we onder de motorkap de Qualcomm Snapdragon 855 Plus aan, een verbeterde processor dan die we in het model van begin dit jaar aantreffen. Ook krijg je genoeg werkgeheugen (8 GB) en opslagruimte (256 GB) tot je beschikking. Hoewel het werkgeheugen dit keer minder is ten opzichte van eerder dit jaar, is het nog steeds meer dan genoeg voor een Android-model.

OnePlus 7T Pro – hardware en design

OnePlus-telefoons kernmerken zich door een strak design en kekke kleuren die elders niet snel aantreft. We zijn blij om te zien dat de fabrikant die koers doorzet met de OnePlus 7T Pro. De blauwe kleur is dit keer iets anders dan het model van eerder dit jaar en heeft zo zijn eigen karakter gekregen (al vinden we de blauwe kleur van de 7 Pro net even wat mooier). Desondanks is het nog steeds een doodzonde de telefoon in een gesloten hoesje te stoppen, dus raden we aan voor een transparante variant te kiezen.

De voorkant is nagenoeg onveranderd en heeft een ontzettend dunne kun en een groot scherm van 6,67-inch. De schermranden lopen over de zijkant door en dat geeft het apparaat een luxueuze uitstraling mee. Boven het scherm zit één van de twee stereospeakers. De andere speaker tref je onderop aan, naast de usb-c-poort en de sim-kaartlade. De knoppen zijn allemaal goed bereikbaar en de alert slider heeft een iets ruiger oppervlakte gekregen in vergelijking met de 7 Pro, waardoor net iets beter aanvoelt tijdens het bedienen.

Verder heeft ook de OnePlus 7T Pro een uitschuifbare camera, zodat je niet te maken krijgt met een notch of een cameragat. Inmiddels zijn we op de redactie zo ver dat we de notch minder erg vinden dan een cameragat, maar die uitschuifbare camera blijft toch een toffer element. Het voelt futuristisch aan in het gebruik, zelfs na een half jaar na de introductie op het vorige model. Achterop treffen we wederom drie cameralenzen in die in bijna dezelfde positie staan. Voor de rest zijn er geen merkbare verschillen in het design.

Display

Het grote oled-scherm van 6,67-inch (6,46-inch als je rekening houdt met de ronde hoeken) heeft een hoge resolutie van 3.120 bij 1.440 pixels en een pixeldichtheid van 516 pixels per inch. In normale woorden betekent dit dat het beeld in staat is een ontzettend scherpe weergave te presenteren. Bovendien is dit ook een 90 Hz-scherm, waardoor alles moeiteloos en prachtig over dat display vloeit. Koppel dat aan de meer dan fijne kleurenweergave en je hebt één van de beste smartphoneschermen van dit moment op zak.

De OnePlus 7 Pro en OnePlus 7T beschikken ook over dat 90 Hz-scherm, dus inmiddels hebben we er meer dan genoeg ervaring mee. Laten we het zo stellen: als je eenmaal aan 90 Hz gewend bent, dan wil je – nee, kun je – niet meer terug. Het systeem staat standaard ingesteld op 90 Hz, wat invloed kan hebben op de batterijduur van het apparaat. Het kost de telefoon nou eenmaal meer energie om negentig beeldjes per seconden te laden in plaats van zestig. Maar als het nodig is, kun je terugschakelen naar die 60 Hz.

Connectiviteit

De OnePlus 7T Pro heeft verder allerlei moderne sensoren die je mag verwachten op een smartphone, waardoor je gewoon alle apps en diensten kunt blijven gebruiken zoals je die gewend bent. Daarnaast is er een (iets snellere) vingerafdrukscanner in het scherm en kun je gebruikmaken van de razendsnel reagerende Face Unlock-functie. Ook kun je rekenen op bluetooth 5, wifi 5 en nfc, maar moet je het zonder koptelefoonaansluiting en een micro-sd-kaartsleuf doen. Voor sommige gebruikers zijn die onderdelen nog steeds onmisbaar.

Speakers

Hoewel je je telefoon vaak niet gebruikt als apparaat om zonder hulpmiddelen muziek mee af te spelen, is het wel fijn om te zien dat telefoonmakers de laatste tijd stereospeakers installeren op hun toestellen. OnePlus doet dit gelukkig ook, waardoor de geluidservaring naar een hoger niveau getild wordt. Daardoor is het geen verschrikken naar video’s te kijken, podcasts te beluisteren of games te spelen, zonder koptelefoon op of bluetoothspeakers ernaast. De positie van de speaker is ook fijn, want je zit er niet snel met je hand voor.

Bovendien is er ondersteuning voor Dolby Atmos. Deze audiotechniek werkt middels een slimme combinatie van object-based audio en ‘binaural headphone rendering’. In simpele termen houdt dit in dat je een surroundsoundeffect kunt creëren door gebruik te maken van twee-kanaals audio: een kanaal voor het linkeroor en een voor het rechteroor. Je hebt hiervoor wel een koptelefoon nodig; maar welke je gebruikt, maakt niet uit. Wanneer je Dolby Atmos inschakelt, dan kun je geluiden achter en naast je horen en het klinkt goed.

Camera’s

De camera-ervaring op de OnePlus 7T Pro is nagenoeg gelijk aan de ervaring op de OnePlus 7 Pro. Dit keer krijg je wel toegang tot de nieuwe macromodus, waarmee je scherpe foto’s kunt maken op een afstand van minimaal 2,5 centimeter. Dit is een indrukwekkende modus, omdat er details zichtbaar worden die je niet meteen zien wanneer je er zelf naar kijkt. Met de minimale afstand van 2,5 centimeter zit je bovenop hetgeen je wil fotograferen. Wil je dus echt een close-up maken van een object, dan kan dat nu met de OnePlus 7T Pro.

Daarnaast mag je rekenen op een hoofdsensor van 48 megapixel, een telelens van acht megapixel (met drie keer zoom) en een groothoeklens van twaalf megapixel (met een kijkhoek van 117 graden. Deze lenzen zijn dit keer ook te gebruiken voor video’s, waardoor je qua opnamen dus net even wat meer kan met deze OnePlus, dan zijn Pro-voorganger. Bovendien is er optische en digitale beeldstabilisatie aanwezig, waardoor de camera kleine bewegingen kan negeren en foto’s dus zonder al te veel wazige elementen gemaakt worden.

Daarnaast heeft OnePlus eerder twee handige softwarefuncties toegevoegd: HDR+ en Super Resolution. Hierdoor komen de kleuren niet alleen beter uit de verf, ook moeten foto’s gedetailleerder zijn doordat er vanuit meerdere foto’s extra details gehaald worden en worden samengevoegd op één afbeelding. Diezelfde technologieën komen we ook tegen op de OnePlus 7T en de OnePlus 7 Pro. OnePlus laat in elk geval zien niet stil te staan op fotografiegebied, want met elke iteratie van de smartphone komen er nieuwe dingen bij.

Dat gezegd hebbende kunnen ze soms nog wel eens ietwat donker zijn, waardoor details binnen die donkere plekken een beetje kunnen wegvallen. Ook kunnen lichtbronnen in beeld soms nog een beetje overbelicht zijn, maar over het algemeen is het allemaal minder erg dan op eerder uitgebrachte toestellen. Dezelfde kritiek geldt voor de uitschuifbare frontcamera van zestien megapixel. Deze camera maakt in de basis ook prima foto’s, die veel details en kleuren tonen, maar lichtbronnen vormen nog steeds een obstakel.

Accuduur

Op papier heeft de accu van de OnePlus 7T Pro iets meer vermogen dan de gewone Pro (85 mAh meer met 4.085 mAh), maar in de praktijk merk je hier weinig van. De accuduur is vergelijkbaar met de 7 Pro, zeker wanneer je gebruikmaakt van factoren als het 90 Hz-scherm, de verbeterde trilmotor en de hogere resolutie (dat allemaal teruggeschakeld kan worden). Bovendien is het toestel lekker snel op te laden en ben je met een uurtje wel klaar wanneer je hem oplaadt vanaf 13-15 procent. De oplader is bijna een kwart sneller dit keer.

OnePlus 7T Pro – software

De OnePlus 7T Pro wordt geleverd met OxygenOS 10. Dit is de nagenoeg kale softwareschil van OnePlus, die gebaseerd is op Android 10. Mocht je een OnePlus 7T, OnePlus 7 of OnePlus 7 Pro willen of hebben: die smartphones hebben en krijgen de upgrade ook. Niet alleen heb je de meest recente beveiligingsupdate, ook krijg je nieuwe functies voorgeschoteld. Zo merk je direct dat de nieuwe manier van navigeren geïntroduceerd wordt. Je hoeft dus geen gebruik te maken van de drie standaardknoppen van Android.

Zo veeg je omhoog om terug te gaan naar het thuisscherm. Daarnaast kun je de lade met recente apps openen door dezelfde beweging te maken en in het midden van het scherm even te wachten. Teruggaan doe je door van links of rechts naar het midden van het scherm te vegen. Het is even wennen; vooral het teruggaan went gelukkig snel. De rest voelt minder intuïtief aan. We missen eigenlijk de bediening van Android 9.0 Pie, waar we geleerd hebben twee knoppen te gebruiken. Dat had nog een prima middenweg geweest.

Verder biedt OnePlus al standaard heel veel opties aan met betrekking tot personalisatie, maar met Android 10 aan boord is er nog meer mogelijk. Zo pas je heel snel aan wat voor accentkleur, toon en vormen van pictogrammen je wil. Ook is het nog steeds fijn om te zien dat OnePlus een nagenoeg kale versie van Android aanlevert en mensen niet opzadelt met onnodige applicaties. Er zijn er wel een aantal waar je mogelijk niets mee doet. Maar die kun je uitschakelen of verwijderen, dus je zit er gelukkig niet helemaal aan vast.

OnePlus 7T Pro – in gebruik

De OnePlus 7T Pro lijkt heel veel op de OnePlus 7T en de OnePlus 7 Pro, waardoor die ook dezelfde nadelen heeft meegenomen. Zo heeft het gemis van het notificatielampje het effect dat je mogelijk iets vaker je smartphone oppakt om te zien of je een notificatie gemist hebt. Wanneer er een bericht binnenkomt, dan kan de rand wel oplichten (met een kleur die je dit keer zelf kunt aanpassen), maar het is niet genoeg om het gemis op te vangen. Dat het scherm aanspringt wanneer een bericht binnenkomt, is helaas niet voldoende.

De Zen-modus, waarin je je telefoon praktisch uitschakelt maar nog steeds voor noodgevallen kunt gebruiken – is dit keer uitgebreid met meer opties voor een moment van rust. Dit keer heb je de keuze uit twintig, dertig, veertig en zelfs zestig minuten. Een mooie aanvulling op de uitgebreide opties met betrekking tot digitale gezondheid. Want kennis hebben van je handelen is goed, maar handvatten hebben om er iets mee te kunnen doen is beter. Soms wil je gewoon even rust, zonder dat je daarvoor heel veel wil instellen.

Ook de OnePlus 7T Pro ligt lekker in de hand en voelt ontzettend licht aan. Dat betekent niet dat je met een kleine smartphone te maken hebt: want dat 6,67″-scherm zorgt er wel voor dat je nog steeds een groot apparaat vasthoudt. Desondanks zorgt het gewicht ervoor dat het geen probleem is. Bovendien kan de software ervoor zorgen dat de telefoon met één hand te bedienen blijft door slimme implementaties, dus ook dat grote scherm is geen probleem. De knoppen zijn goed bereikbaar. Zonder hoesje is het toestel wel net even te glad.

Verder is er wederom geen certificatie voor waterdichtheid, waardoor daar twijfel over bestaat. OnePlus claimt dat de smartphones waterdicht zijn en heeft dat ook laten zien. Maar de smartphones hebben geen certificaat, omdat die dingen duur zijn — en die kosten hoeven dan niet doorberekend te worden. Daarentegen is er wel een uitgebreide gamingmodus waarmee je toegang krijgt tot een ram-boost, waardoor er extra werkgeheugen vrijgemaakt kan worden voor games. Een welkome toevoeging aan het arsenaal.

OnePlus 7T Pro – conclusie

De OnePlus 7T Pro vergelijken met de OnePlus 7 Pro is logisch, maar ergens ook niet helemaal eerlijk. Het is geen directe opvolger en wordt meer als tussenstap gezien totdat de OnePlus 8-serie beschikbaar is. Bovendien zijn er weinig mensen die daadwerkelijk twee smartphones per jaar van hetzelfde merk kopen, waardoor de vergelijking dus voor het gros van de gebruikers niet opgaat. Desondanks is het toch goed die vergelijking te maken, om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Maar het doet niets aan van de kwaliteit van het toestel.

In feite is de OnePlus 7T Pro een grote herhalingsoefening ten opzichte van het vorige Pro-model. Er zijn geen grote nieuwe functies en mogelijkheden, waardoor je vraagtekens kunt zetten bij het bestaansrecht van het toestel. Desondanks zijn er enkele verschillen tussen de OnePlus 7T en dit model, waaronder natuurlijk die uitschuifbare camera, maar ook de hoeveelheid werkgeheugen en de iets grotere batterij. Maar voor de rest verschillen de toestellen te weinig van elkaar om het prijsverschil van 160 euro te rechtvaardigen.

Is de OnePlus 7T Pro dan een slecht toestel? Allerminst. Het is waarschijnlijk wederom één van de beste telefoons die je dit najaar kunt kopen, zeker wanneer je het Pro-model eerder dit jaar overgeslagen hebt. Echt, twijfel je nog tussen de 7T en de 7T Pro en vind je het prijsverschil een probleem, dan kun je beter voor de 7T gaan. Dat model heeft meer dan genoeg te bieden voor die prijs. Zoek je echter iets met meer panache (geen notch, hogere resolutie, betere camera’s) dan kun je met een gerust hart de OnePlus 7T Pro kiezen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Nieuwste processor
  • Meteen toegang tot Android 10
  • Meer cameramogelijkheden

Minpunten
  • Geen grote upgrade i.v.m. OnePlus 7 Pro

  • Zelfde nadelen als voorgaande modellen

Reacties (0)