Review: Honor 9X – Huawei P Smart Z in een nieuw jasje

06 november 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Honor 9X

In deze review kijken we naar de Honor 9X. Dit 'nieuwe' toestel beschikt over een groot lcd-scherm van 6,59-inch, drie camera's aan de achterkant, een pop-up selfiecamera en een grote batterij van 4.000 mAh. Hoe kan het dat dit toestel over Google-apps beschikt ondanks de blokkade vanuit de VS?

Honor heeft dezelfde problemen als Huawei. De Chinese fabrikanten (Honor is een dochter van Huawei) mogen op dit moment geen smartphones met Google-apps uitbrengen door de blokkade die Trump heeft ingesteld vanwege de handelsoorlog. Google mag van de Verenigde Staten geen zaken doen met Huawei. Toch verschijnt daar nu ineens de Honor 9X met Google-apps. Hoe kan dat? We vertellen je er alles over in deze review van de Honor 9X.

Toen de Honor 9X werd aangekondigd voor de Europese markt ontstond er toch wat verwarring op de redactie. De Honor 9X en de Honor 9X Pro werden enkele maanden geleden al in China uitgebracht en deze internationale versie heeft andere specificaties. Hoe zit dit nu precies? Of we het een geniale actie vinden of minachting naar de gebruiker, daar zijn we het nog niet helemaal over eens, maar de internationale Honor 9X is in feite een Huawei P Smart Z, maar dan met een andere cameramodule. Sterker nog, de Honor 9X heeft dezelfde modelnaam als de Huawei P Smart Z (STK-LX1) en kijk je in je Google-account naar verbonden apparaten, dan wordt de Honor 9X dus ook gewoon als de Huawei gezien. De Huawei P Smart Z werd al gekeurd voor de hele ban werd ingesteld en dat betekent dus dat de Honor 9X gewoon met Google-apps in ons land mag verschijnen. Geniaal bedacht natuurlijk en een dikke vinger naar de Verenigde Staten, maar hebben we nu niet gewoon met een oud toestel in een nieuw jasje te maken?

Honor 9X – specificaties

Honor 9X
Scherm 6,59-inch, 2.340 bij 1.080 pixels
Besturingssysteem Android 9.0 Pie
Processor Huawei Kirin 710F
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja
NFC Nee
Camera’s 48-megapixel (hoofdcamera), acht megapixel (ultra-groothoeklens), twee megapixel (dieptesensor) achter en zestien megapixel voor (pop-up frontcamera)
Accu 4.000 Lithium Polymer

We hebben de Huawei P Smart Z eerder dit jaar niet getest, maar de hardware is dus precies hetzelfde. Het toestel beschikt over een Huawei Kirin 710F-processor, 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een micro-sd-kaart tot maximaal 512 GB. Het tft lcd-scherm (LTPS) is 6,59-inch en heeft een resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels. We hebben hier dus qua specificaties te maken met een toestel uit het lage middensegment en dat zien we ook terug in de prijs. Alhoewel de verkoopadviesprijs van het toestel volgens Honor elders in Europa 299 euro is, kun je het toestel in Nederland kopen voor 199 euro. Ook andere winkels bieden het toestel aan tijdens de introductieperiode voor rond de 200 euro. Een mooie prijs voor een toestel met veel opslaggeheugen, zeker ook als je kijkt naar de rest van de specificaties.

Honor heeft vrij weinig aan de Huawei P Smart Z kunnen veranderen door de huidige handelsoorlog, maar een andere cameramodule is wel geplaatst. Dit toestel beschikt over drie camera’s met een hoofdcamera van 48 megapixel, een ultra-groothoeklens van acht megapixel en een dieptesensor met twee megapixel. De camera aan de voorkant zit in de behuizing en komt middels een pop-up systeem omhoog. De batterij heeft een capaciteit van 4.000 mAh. Achterop het toestel vinden we een vingerafdruksensor terug.

Honor 9X – design

Op alle promotieplaatjes van de Honor 9X zie je het toestel in de kleur Sapphire Blue. Deze variant heeft het zogenaamde Dynamic X Design met een glimmend pareleffect. Smaken verschillen, maar dit ziet er toch erg fraai uit. Deze afbeelding zag ik ook terug op de doos van de Honor 9X. En tot mijn grote schrik zit er in de doos de Honor 9X in de kleur Midnight Black. Want wat ziet de Honor 9X er ontzettend saai uit in deze zwarte variant.

Het is eigenlijk best knap te noemen. Je stopt alle tijd en moeite in het design van de Sapphire Blue-variant (aan de hardware hoefde men tenslotte niets te veranderen met de Huawei P Smart Z als basis) en stelt daar een oersaai design van de Midnight Black-variant tegenover.

Smaken verschillen natuurlijk, zoek je een smartphone zonder fratsen, dan zal de zwarte versie wellicht gewoon bij je in de smaak vallen. Afgezien van de pop-up camera is de rest van het design ook niet heel spannend. Je beschikt over een FullView-display zonder notch, maar het toestel heeft net geen randloos design. Rondom het scherm zie je toch nog kleine schermranden zitten. Toch is de screen-to-body-ratio alsnog 91 procent. Achterop vind je een vingerafdruksensor en de drie camera’s zitten in de linkerbovenhoek. Het is wel fijn dat de hoeken achterop gebogen naar de zijkanten lopen, dat geeft net even een luxere uitstraling. Aan de onderkant zit een usb-c-aansluiting en voor de liefhebbers van traditionele oordopjes, die sluit je gewoon aan via de 3,5mm-koptelefoonaansluiting.

Hoe saai de Midnight Black-versie ook is, de bouwkwaliteit van de Honor 9X is prima. Ondanks het saaie uiterlijk zijn de gebruikte materialen zeer degelijk. Wel is het toestel met een scherm van 6,59-inch behoorlijk groot, dus houdt hier rekening mee. Ook is deze zwarte variant een echte vingerafdrukmagneet.

Display

De Honor 9X heeft geen oled-scherm, maar een lcd-scherm van 6,59-inch. De resolutie bedraagt 2.340 bij 1.080 pixels. Dit komt neer op 391 pixels-per-inch. Toch is dit lcd-scherm van een behoorlijk goede kwaliteit. Zwart is op een lcd-scherm natuurlijk niet echt zwart, maar de kleuren spatten toch ook op dit display gewoon van het scherm. Als je dan kiest voor een lcd-scherm, zorg dan voor een scherm van goede kwaliteit en dat heeft Honor zeker gedaan bij dit toestel. De maximale helderheid is niet helemaal fantastisch, wat je problemen op gaat leveren in fel zonlicht, maar voor de rest is dit lcd-scherm van een prima kwaliteit in dit betaalbare toestel.

Connectiviteit

Wifi, 3g en 4g worden uiteraard allen ondersteund. Ook gps en bluetooth zijn gewoon aanwezig. Onderop het toestel vinden we een usb-c-aansluiting, terwijl je ook je oordopjes  kunt aansluiten aan de onderkant via de 3,5mm-aansluiting. Ook diverse sensoren als een gyroscoop, omgevingslichtsensor en zwaartekrachtsensor zijn aanwezig. Ontgrendelen kan snel via de vingerafdruksensor aan de achterkant van het toestel. Grote afwezig is nfc en dat is toch wel jammer. Contactloos betalen met dit toestel is dus onmogelijk en dat maakt dit toestel wel minder toekomstbestendig.

Speakers

Ik had geen hoge verwachtingen van de speakers op dit toestel. Huawei en Honor staan erom bekend hier niet zoveel aandacht aan te besteden op de goedkopere modellen in hun assortiment. En dat bleek ook de waarheid. Het geluid wat uit de enkele speaker aan de onderkant komt wordt op één hoop gegooid. Verschillen in hoge of lage tonen zul je dan ook nauwelijks horen. Het geluid is ook vrij zacht in vergelijking met andere toestellen, ook op het hoogste volume. Er komt geen fantastisch geluid uit de speaker, maar voor af en toe een YouTube-video kijken zal het zeker voldoen. Een speaker is tenslotte ook niet het belangrijkste op een smartphone.

Camera’s

De grootste verandering van de Honor 9X ten opzichte van de Huawei P Smart Z is de cameramodule. Het oudere Huawei-toestel beschikte over een dubbele camera van zestien en twee megapixel. Dit keer vinden we drie camera’s terug op de Honor 9X. De hoofdcamera heeft de Sony IMX582-sensor. Dit is dezelfde sensor als in de Xiaomi Mi 9T. Deze sensor beschikt over 48 megapixel (f/1.8) en combineert vier pixels voor één scherpe foto van twaalf megapixel. Indien je dat wenst kun je ook in 48 megapixel foto’s maken.

Foto’s met de hoofdcamera zijn over het algemeen erg goed, mits je voldoende licht tot je beschikking hebt. De camera-app is dezelfde als op de Huawei-telefoons en laat je veel zaken zelf instellen. Je kunt ook volledig handmatig foto’s maken. Ondanks dat er een Super Nachtmodus aanwezig is vallen de resultaten hiervan tegen. Er treedt heel snel ruis op, wat de kwaliteit niet ten goede komt. De Xiami Mi 9T is ook geen hoogvlieger wat betreft nachtfoto’s, maar de software weet hier beter mee om te gaan dan op de Honor 9X en levert dan ook veel betere prestaties in de nacht met dezelfde sensor. Foto’s bij daglicht zijn overigens prima. De camera levert dan scherpe foto’s met mooie en heldere kleuren af. Kunstmatige intelligentie kun je ook aanzetten, maar verwacht hier geen wonderen van.

De tweede camera is een ultra-groothoeklens van acht megapixel. En de kwaliteit hiervan is toch echt een stukje minder. Ook hier geldt, bij daglicht krijg je best aardige foto’s, maar zodra er sprake is van bewolking of andere situaties met minder licht, dan gaat de iso-waarde al snel omhoog en krijg je zichtbare ruis in je foto’s.

De derde camera is een dieptesensor van twee megapixel. Deze helpt bij het maken van portretfoto’s en stellen je in staat om bokeh-foto’s te maken met een scherpe voorgrond en wazige achtergrond. Portretfoto’s zijn over het algemeen erg goed, alhoewel de camera er soms even naast zit waar nu precies op gefocust moet worden. Je zult soms even twee of drie foto’s moeten maken, maar dan zit er zeker een fijne portretfoto bij. Ditzelfde geldt ook voor de pop-up camera van zestien megapixel aan de voorkant. Je kunt er vrij aardige portretfoto’s mee maken, maar zult af en toe meerdere foto’s moeten maken om tot een goed resultaat te komen.

Filmen kan in 1080p met maximaal 60 beeldjes per seconde. Een fijne toevoeging aan een toestel in dit segment is de mogelijkheid om in slow-motion te filmen. Dit kan met maximaal 480 fps in 720p. Ook hdr, time-lapse en diverse filters en effecten staan tot je beschikking. De camera’s zijn geen hoogvlieger, maar voor dit segment voldoen ze redelijk goed. Wel is het vreemd dat de Xiaomi Mi 9T met dezelfde hoofdsensor beter presteert dan de Honor 9X. Daar moet softwarematig toch nog wat verbetering uit te halen zijn.

Accuduur

De Honor 9X beschikt over een batterij met een capaciteit van 4.000 mAh. Dit is in lijn met de vlaggenschepen van Huawei en ook op dit toestel hoef je niet bang te zijn om zonder stroom te zitten. De accuduur is prima en je zult het dan ook met gemak de hele dag redden, wellicht zelfs twee dagen als je de smartphone wat minder vaak gebruikt.

Jammer genoeg wordt er een 10W-oplader meegeleverd. Bereid je dus voor op ouderwets lang opladen, waarbij je jouw smartphone weer gewoon twee uur lang aan de lader zult moeten laten zitten.

Honor 9X – software

Honor maakt bij de Honor 9X gebruik van Huawei’s softwareschil EMUI 9.1, dat gebaseerd is op Android 9.0 Pie. Het is altijd persoonlijk of een softwareschil je bevalt of niet, maar persoonlijk kan ik hier prima mee werken.

De Google Discover Feed is op deze telefoon gewoon aanwezig, dus deze kun je direct bereiken als je er naartoe swiped vanaf het beginscherm. Ook Huawei’s GPU Turbo is aanwezig om prestaties tijdens het gamen te verbeteren. Dit lijkt wat overdreven, want dit is geen gamingsmartphone. Veeleisende games draaien is door de aanwezige hardware dan ook geen goed idee. Ook staan er weer apps op voorgeïnstalleerd die we niet willen zien. Laat die rommel van Booking.com gewoon afwezig. Als ik dat wil installeren, dan doe ik dat zelf wel. Gelukkig kun je dit wel snel verwijderen.

Voor de rest is EMUI de laatste jaren flink verbeterd en is het een fijne softwareschil geworden. Op het moment van schrijven is de laatste beveiligingsupdate die van augustus. Ik hoop wel dat er snel een update komt, maar over het algemeen hebben Huawei en Honor de updates altijd redelijk goed voor elkaar. Een update naar Android 10 staat overigens ook al in de planning.

Honor 9X – in gebruik

Ik heb gemengde gevoelens over de Honor 9X. Aan de ene kant heeft het toestel vrijwel alles wat je nodig hebt als je een smartphone puur gebruikt voor de dagelijkse zaken. NFC ontbreekt, dus contactloos betalen is geen optie en ook veeleisende spellen kun je wel vergeten, maar voor de rest kun je prima internet bankieren, surfen over het internet en YouTube-video’s bekijken op het goede lcd-scherm.

Surfen over het internet gaat soepel en ook apps starten redelijk snel op, ondanks dat 4 GB werkgeheugen vandaag de dag al een beetje weinig aan het worden is. De vingerafdruksensor achterop reageert erg vlot en de batterij brengt je zeker weten de dag door. Foto’s maken is, onder de juiste lichtomstandigheden, ook gewoon prima. Het is fijn dat Honor standaard een screenprotector op het scherm heeft geplaatst en ook een doorzichtig siliconenhoesje wordt direct meegeleverd. Dat is zeker een pluspunt in dit prijssegment en ook Oppo doet dit tegenwoordig met veel smartphones. Laten we hopen dat andere fabrikanten dit overnemen, zodat je direct een compleet pakket krijgt en niet weer extra geld moet besteden aan de bescherming van je smartphone.

Als je het toestel in de Flash Sale op de website van Honor kunt kopen voor 199 euro, of bij een andere winkel voor een paar euro meer, dan is dit zeker geen miskoop. Toch blijft het feit aanwezig dat dit gewoon een ouder toestel is. Het is de Huawei P Smart Z, die eerder dit jaar verscheen, maar dan met een nieuwe cameramodule. Een geniale actie om toch een ‘nieuw’ toestel met Google-apps te kunnen uitbrengen in de Westerse wereld, maar toch ook minachting naar de consument. Niet iedereen zal weten dat de Honor 9X eigenlijk geen nieuw toestel is. En krijgen we nu komend jaar de Huawei P40 Pro met Google-apps, wat eigenlijk de Huawei P30 Pro is met een nieuwe cameramodule?

Honor 9X – conclusie

De Honor 9X is geen slecht toestel, verre van zelfs. Als we kijken naar de officiële Europese verkoopprijs van 299 euro zijn er echter veel betere smartphones te koop. Denk aan de Xiaomi Mi 9T of de Samsung Galaxy A50. En toch slaat dit toestel zeker geen flater. NFC ontbreekt dan, maar verder heeft dit toestel alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Een grote batterij, veel opslaggeheugen en een camera die over het algemeen vrij redelijke prestaties levert.

Voor de gebruiker die niet teveel eisen stelt is de Honor 9X dan ook een prima toestel met een zeer degelijke bouwkwaliteit. Ga dan wel voor de Sapphire Blue-variant, want de Midnight Black-variant stelt teleur met een inspiratieloos design. Zorg ook dat je niet te diep in de buidel hoeft te tasten en haal dit toestel voor 199 euro via de Flash Sale van Honor of via een andere aanbieding. En daar zijn we blij mee, want de Europese verkoopprijs van 299 euro is echt teveel voor een oud toestel in een nieuw jasje.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Grote batterij
  • Prima bouwkwaliteit
  • Veel opslaggeheugen
  • Sapphire Blue

Minpunten
  • In de basis geen nieuw toestel

  • Nfc ontbreekt
  • Officiële verkoopprijs te hoog
  • Midnight Black

Reacties (0)