Review: Sony Xperia 5 – lijkt te veel op de Sony Xperia 1

13 november 2019 + 10 minuten 0 Reacties
sony-xperia-5-foto-1

Met de Sony Xperia 5 lanceert Sony een 'compacte' smartphone met niet al te veel overbodige fratsen, zoals een 4k-resolutie. Met een adviesprijs van 799 euro is de prijs van het toestel aan de hoge kant, dus is het de vraag of je daadwerkelijk waar voor je geld krijgt.

Sony Xperia 5 – specificaties

Sony Xperia 5
Scherm 6,1-inch, 2.520 bij 1.080 pixels (oled)
Besturingssysteem Android 9
Processor Qualcomm Snapdragon 855
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja, tot 1 TB
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf megapixel (hoofdsensor), twaalf megapixel (groothoeklens) en twaalf megapixel (telelens) megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3.140 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

Op het eerste gezicht maakt Sony het zichzelf wel moeilijk met de Sony Xperia 5. In de basis is dit namelijk een compacte versie van de Sony Xperia 1 en de hoeveelheid overeenkomsten op het gebied van specificaties lijken dit idee te bevestigen. Het is in elk geval geen opvolger, maar een minder duur en kleiner model dat naast de Xperia 1 moet kunnen bestaan. De vraag is of dit ook echt kan, aangezien het gros van de specs overeenkomt. Aan de andere kant kan de Xperia 5 meer dan prima leunen op de hardware aan boord.

De Qualcomm Snapdragon 855-processor en 6 GB aan werkgeheugen zorgen voor een fantastische smartphone-ervaring. Ja, inmiddels hebben we al de 855 Plus-processor, die ietwat sneller en capabeler is, maar je hebt die chipset niet per se nodig voor perfecte prestaties. De 855 is meer dan capabel genoeg. De 128 GB aan interne opslagruimte lijkt ons ook voldoende. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd leunen op een micro-sd-kaart. Je kunt kaarten gebruiken tot 1 TB. Verder lijkt de accu veel te klein te zijn — maar schijn bedriegt?

Sony Xperia 5 – hardware en design

Ondanks het feit dat de Sony Xperia 5 geen directe opvolger is van de Sony Xperia 1, is dat laatstgenoemde toestel wel het enige toestel waarmee je de Xperia 5 goed kunt vergelijken qua design. Beide smartphones zijn namelijk smal en hoog en hebben relatief dunne schermen. De randen aan de zijkant zijn iets dunner dan op de Xperia 1, terwijl de kin en het voorhoofd nagenoeg gelijk zijn aan elkaar. In dat voorhoofd zit ook een frontcamera, die aan de linkerkant boven het scherm gepositioneerd zit.

Qua lengte, 158 millimeter, is de Sony Xperia 5 iets korter dan bijvoorbeeld de OnePlus 7T Pro, en bijna een centimeter kleiner dan zijn voorganger. De breedte is 4 millimeter smaller, daar zul je in de praktijk weinig van merken. Links zit de lade voor de simkaart en de micro-sd-kaart. De lade beschikt over een kleine inkeping, die je er dus zonder hulpmiddel prima uit kunt krijgen. Onderop zit een usb-c-poort en een enkele speaker, terwijl we aan de rechterkant alle knoppen en de vingerafdrukscanner aantreffen.

Display

Naast het compactere formaat vinden we het eerste, echt grote verschil tussen de Xperia 1 en Xperia 5 in het scherm. Het is gelukkig nog steeds een oled-scherm, maar dit keer is er een resolutie van 2.520 bij 1.080 pixels. Het schermformaat bedraagt 6,1-inch. Dat levert een pixeldichtheid op van 449 pixels per inch (ppi), wat nog steeds boven de magische grens van 400 ppi is. De Sony Xperia 1 heeft een 6,5″-scherm met een resolutie van 3.840 bij 1.644 pixels. Die ppi ligt veel hoger, maar dat is eigenlijk onnodig op een smartphone.

Omdat het een oled-scherm betreft, krijg je toegang tot echt zwart, een breed kleurencontrast en een levendig scherm. De animaties vloeien over het scherm, terwijl foto’s en video’s veel detail kunnen weergeven. Bovendien is er ondersteuning voor hdr. Ook hier treffen we het 21:9-scherm aan. Dat betekent dat je films in dat formaat zonder zwarte balken kunt bekijken en twee apps naast elkaar kunt zetten zonder het overzicht te verliezen. Voor sommige apps betekent dit echter dat je te maken krijgt met brede balken aan de zijkanten.

Connectiviteit

De Sony Xperia 5 beschikt over alle moderne sensoren waar een toestel van deze prijs over moet beschikken. Je kunt de telefoon dus waarschijnlijk gebruiken zoals je je huidige smartphone ook gebruikt. Daarnaast is het fijn om te zien dat Sony nog altijd denkt aan de opening voor een micro-sd-kaart, zodat je zelf je ruimte kunt uitbreiden. We missen op dit toestel echter een koptelefoonaansluiting, net als op het vorige model. En voor een toestel dat gericht is op mediaconsumptie, is dat eigenlijk een vreemde eigenschap.

Speakers

Aan boord zitten twee speakers: eentje onderaan het toestel en eentje boven het scherm. Je kunt video’s en muziek dus beluisteren in stereoweergave. Verwacht geen diepe baslijnen of iets dergelijks. Over het algemeen komt er wel een helder en verstaanbaar geluid uit de Sony Xperia 5, waardoor je prima simpele YouTube-video’s moet kunnen bekijken, podcasts kunt beluisteren en handsfree telefoongesprekken kunt voeren. Dit is niet het sterkste punt van de ervaring, maar kan er prima meer door voor wat het is.

Camera’s

Dit is het tweede Sony-toestel dat is voorzien van drie camera’s. Het gaat om drie camera’s van twaalf megapixel: de hoofdsensor, eentje voor telefoto’s (met 2x optische zoom) en eentje voor foto’s met bredere hoeken. Hoewel Sony vaak cameramodules levert aan andere fabrikanten, blijft er op het gebied van cameraverwerking nog wel eens wat te wensen over. Met de Sony Xperia 5 komen we dat idee wederom minder vaak tegen, aangezien de smartphone prima in staat is foto’s te maken in allerlei omgevingen. Er zijn ook voldoende mogelijkheden.

Mocht je al bekend zijn met de camerakwaliteiten van de Sony Xperia 1, dan kunnen we het kort houden: dit is precies dezelfde cameramodule met precies dezelfde camerasoftware. Er is wel één verschil aanwezig: de software kan ogen volgen in dertig frames per seconde. Dat gaat dus even snel als de autofocusfunctie. Bij de Xperia 1 werden de ogen gevolgd in vijftien frames per seconde; de Xperia 5 kan dat dus twee keer zo snel. Deze update komt uiteindelijk ook naar de Sony Xperia 1 toe, heeft Sony laten weten.

Naast twee keer optische inzoomen (oftewel inzoomen zonder kwaliteitsverlies) kun je ook foto’s met de groothoeklens maken. Binnen de instellingen moet je wel even zoeken naar de optie die de randen automatisch bijstelt, want anders lijkt het net alsof je in een vissenkom staat. Die groothoekfoto’s kunnen dus automatisch gecorrigeerd worden gelukkig. Deze mogelijkheid is overigens tekenend voor de gebruiksvriendelijkheid van de camera. Want net zoals op de Xperia 1, staan functies – en niet gebruikers – voorop.

Over de kwaliteit van de camera kunnen we heel simpel stellen: dat zit wel snor. De beelden hebben een neutrale kleur, zonder overbelichting of een hoger contrast. Ook zijn er meer dan genoeg mogelijkheden, maar Sony heeft ze goed verstopt.  Ze worden niet direct gepresenteerd in het cameraveld. Zo is er de knop voor het wisselen tussen de camera’s. Juist, één knop: om een foto vanuit een brede hoek te maken, zul je eerst langs de zoomfunctie moeten gaan. En bij ons is het voorgekomen dat de applicatie van de camera daardoor vastgelopen is.

Gelukkig is er een uitgebreide handmatige modus waarmee je de foto helemaal kunt vormgeven zoals je zelf wil. Dit is ook de plek waar je de high dynamic range-stand vindt. Normaliter wordt deze stand automatisch geactiveerd, maar helaas is die heel onbetrouwbaar. Wil je dus foto’s maken met een mooi kleurenbereik, dan ben je aangewezen op de handmatige stand. De camera maakt niet standaard gebruik van allerlei functies op basis van kunstmatige intelligentie, waardoor kleuren dus ook niet oververzadigd of te aanwezig zijn.

Accuduur

Het was even schrikken toen Sony bekendmaakte dat de Sony Xperia 5 voorzien wordt van een accu met een vermogen van 3.140 mAh. Dat is namelijk nog minder dan in de Xperia 1 met 3.300 mAh en daar waren we al niet heel tevreden over. Je zult het toestel waarschijnlijk elke dag moeten opladen, afhankelijk van je gebruik natuurlijk. Bekijk je iedere dag content en hang je vaak aan de lijn, dan is dat zeker iets waar je rekening mee moet houden. Android 9 is wel energiezuinig, maar kan niet in z’n eentje de Sony Xperia 5 redden.

Sony Xperia 5 – software

De Sony Xperia 5 is voorzien van een nagenoeg kale versie van Android 9.0 Pie. De software reageert vlot en accuraat en had geen merkbare moeite met de apps die we uitgeprobeerd hebben. De beveiligingsupdate staat, op moment van schrijven, op 1 oktober. Dat is in principe prima, aangezien het, op moment van schrijven, het meest recente updateniveau is. Sony belooft de Xperia 5 tot twee jaar na de lancering te updaten met nieuwe software en beveiligingsupdates, dus hopelijk zien we binnenkort nog een update voorbijkomen.

Opvallend is hier de zijsensor. Die sensoren zitten aan allebei de kanten van het scherm. Hiermee krijg je snel toegang tot veelgebruikte apps. Je haalt dit menu tevoorschijn door dubbel te tappen op de zijkanten. Er is zelfs een tutorial beschikbaar om er beter in te worden. Hoewel dit idee in theorie prima klinkt en een mooie aanvulling kan zijn, merken we dat het niet goed werkt. Hoe vaak je ook tapt op en aan de zijkant, het menu komt maar niet tevoorschijn. Mogelijk doen we iets niet goed; maar dat neemt niet weg dat het ontoegankelijk is.

Mocht je het scherm toch te groot vinden, dan kun je het verkleinen als je dat wil. Je kunt namelijk instellen dat een dubbele tap op de thuisknop het scherm naar de rechter hoek duwt. Alle knoppen, pictogrammen en functies worden daardoor beter bereikbaar met één hand (maar dan rest de vraag waarom je zo’n toestel met een langwerpig scherm wil). Daarnaast levert Sony best wel veel applicaties mee die vooraf geïnstalleerd zijn; apps die je helaas niet allemaal kunt verwijderen en soms alleen kunt uitschakelen.

Daarnaast missen we een fatsoenlijke donkere modus voor het systeem. De Sony Xperia 5 biedt de optie wel aan binnen de instellingen van Android, maar dit geldt helaas niet voor heel het systeem. Wanneer je de dark mode activeert, dan is alleen het snelle menu in donkere kleuren beschikbaar (het menu aan de bovenkant, dat je naar beneden trekt). De rest van het systeem heeft nog steeds witte en lichte kleuren. Dat vreet meer energie dan donkere kleuren en kan ook nog eens vervelend ogen in het donker.

Sony Xperia 5 – in gebruik

Het toestel ligt in elk geval fijn in de hand wanneer je het toestel met één hand bediend. Typ je vaak met twee vingers, dan kan het zijn dat je duimen elkaar constant aanraken. Zeker wanneer je grote handen of lange duimen en vingers hebt. In principe zijn de knoppen en de scanner aan de zijkant goed bereikbaar. De volume- en powerknoppen zitten ongeveer in het midden, waardoor je het toestel niet hoeft te verschuiven in het dagelijkse gebruik. De vingerafdrukscanner zit tussen de twee knoppen in de behuizing verwerkt.

Liefhebbers van Sony-telefoons krijgen hier al jaren mee te maken. Maar wanneer je voor het eerst overstap naar een Sony-smartphone, dan kunnen we ons voorstellen dat het even wennen is dat die scanner daar zit. Het helpt verder ook niet dat de scanner niet superaccuraat is en heel vaak je duim of vinger niet herkent. Meestal gaat het sneller wanneer je eerst de powerknop indrukt, maar over het algemeen ben je twee, drie keer bezig voordat het werkt. En als het niet werkt, moet je alsnog je pincode bijvoorbeeld invullen.

Een uniek onderdeel aan de Sony Xperia 5 is de trilmotor. Die motor kan worden gebruikt tijdens het bekijken van video’s, wat een levendige ervaring moet opleveren. Het voelt een beetje gimmicky aan, maar voegt wel degelijk iets toe aan de ervaring. De vraag is echter of mensen hier op zitten te wachten. Daarnaast is een ander uniek onderdeel de extra cameraknop, die het maken van foto’s weer natuurlijk moet laten aanvoelen. Je hoeft je hand niet in een apart klauwformatie te houden om snel even een foto te kunnen maken en dat is fijn.

Sony Xperia 5 – conclusie

Onderaan de streep bij een recensie van een Sony-telefoon komen we iedere keer tot dezelfde conclusie. Ook de Sony Xperia 5 is een capabele smartphone, die meer dan genoeg functies en unieke eigenschappen in huis heeft om de aankoop te rechtvaardigen. Echter vragen we ons nu meer dan ooit af voor wie deze smartphone bedoeld is. Met een adviesprijs van 799 euro is het toestel behoorlijk duur en die prijs is de Xperia 5 niet waard. Bovendien kun je de ietwat beter Xperia 1 vaak voor twee-driehonderd euro minder vinden.

De Xperia 5 heeft veel dezelfde nadelen als de Xperia 1: de accu gaat niet lang mee, de camerasoftware is ontoegankelijk en de vingerafdrukscanner kan ook nog wel wat aandacht gebruiken. Daar tegenover staat gelukkig dit keer een iets kleinere smartphone met een lagere resolutie (beter voor de batterij!), een strak design, een bijna kale versie van Android en een uitgebreide camera. Maar vanwege het prijskaartje en al die overeenkomsten met de Sony Xperia 1, kunnen we dit toestel eigenlijk moeilijk aanbevelen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Full hd-resolutie
  • Bijna kale versie van Android 9
  • Uitgebreide cameramogelijkheden

Minpunten
  • Tegenvallende batterijduur

  • Camera-app niet toegankelijk
  • Plaats van vingerafdrukscanner

Reacties (0)