Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Google lanceert bèta Android 11 met focus op drie pilaren

Geschreven door
Geplaatst op11 juni 2020, 9:22 CategorieAndroid

Google heeft woensdagavond de eerste bèta van Android 11 gelanceerd met focus op drie pilaren: mensen, bediening en privacy. Aanvankelijk had het consumentvriendelijke programma eerder moeten beginnen, maar vanwege de wereldwijde demonstraties tegen racisme en politiegeweld werd de lancering uitgesteld.

Android 11: bèta nu beschikbaar

Met Android 11 legt Google onder meer de nadruk op mensen. Zo krijg je bovenaan je notificaties een speciale sectie voor je gesprekken. Hier kun je je gesprekken volgen, maar ook reminders instellen en snelkoppelingen maken.Met Bubbles maak je een snelkoppeling naar een specifiek gesprek, waardoor je meteen verder kunt waar je gebleven was. Ontwikkelaars moeten die technologie nog wel handmatig inbouwen, maar daarvoor is nu een api beschikbaar (api’s zijn tools voor ontwikkelaars).

Het besturingssysteem moet straks in staat zijn te herkennen welke mensen de meest belangrijke mensen in je leven zijn. Dat gebeurt onder meer door het onderdeel Voice Access krachtiger te maken. Het systeem begrijpt straks wat voor content er op het scherm gepresenteerd wordt en kan dat ook in context plaatsen, waardoor er labels en access points gecreëerd kunnen worden voor commando’s in het kader van toegankelijkheid. Google zette al eerder in op toegankelijkheid, met de release van de Android Action Blocks.

Bediening is de tweede pilaar van Android 11. Het moet gemakkelijker worden je smarthome- en bluetoothapparaten te bedienen van je smartphone. Wanneer je de powerknop ingedrukt houdt, krijg je toegang tot apparaatbediening. Google Home biedt al ondersteuning aan voor de nieuwe api, waardoor in feite elke app er gebruik van kan maken. Zo kun je bijvoorbeeld je lampen uitschakelen met een druk op de knop of de helderheid aanpassen door even over de tegel op het scherm te vegen, van links naar rechts.

Verder is het zo dat er ook gekeken is naar mediabediening. Zo kun je nu razendsnel de output van content veranderen. Denk dan aan gekoppelde headphones of een speaker of televisie binnen je netwerk. Het onderdeel Now Playing, waarmee je ziet welke content er op je telefoon of binnen je netwerk afgespeeld wordt, is verplaatst naar het snelle menu en heeft dus geen aparte notificatie meer. Al met al moet dit ervoor zorgen dat alles prima samenkomt op je smartphone, waardoor het een centraal punt vormt.

Het laatste onderdeel voor nu is privacy. Zo kun je nu eenmalig toestemming geven voor een specifiek onderdeel, waardoor apps en diensten dus niet ongelimiteerd toegang hebben tot bijvoorbeeld je camera of microfoon. Mocht je een app voor een bepaalde periode niet gebruiken, dan worden alle toestemming automatisch teruggetrokken. Verder is het zo dat alle apps in Google Play extra gecontroleerd worden wanneer ze je locatie nodig hebben. Bestaande apps zijn voor 2021 aan de beurt als het om de extra controle gaat.

Aanmelden voor de bèta

Mocht je een geschikt apparaat hebben, dan kun je je hier aanmelden voor de Android 11-bèta. Op die pagina kun je ook meteen checken of je wel een geschikt apparaat hebt.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.