Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

5g smartphones en tablets: de belangrijkste aspecten

Mobiel internet is tegenwoordig niet meer weg te denken. Voor telefoons is dit natuurlijk van levensbelang, maar ook tablets worden nog altijd uitgerust met een sleuf voor een simkaart. Er zijn natuurlijk nog steeds wifi-only tablets, maar daar kun je dus onderweg, zonder (stabiele) wifi-verbinding dus vrij weinig mee. Door de introductie van 5g, wat de opvolger is van 4g, wordt het mobiele internet overal sneller. De g in 5g staat voor ‘generation’; in dit geval betekent het dat dit de vijfde generatie verbinding is. In dit overzicht lees je er alles over dat je wil weten.

Wat is 5g?

De g in 5g staat dus voor generatie en in dit geval hebben we het dan over de vijfde generatie. Het betreft niet alleen klant-en-klare marketingtaal dus, het is ook echt een aanduiding voor een belangrijke technologische ontwikkeling. Niet alleen moet 5g ervoor zorgen dat het mobiele internet snel wordt, ook moet er een ware Internet of Things-revolutie plaatsvinden en zouden verwaarloosbare vertragingen gaan tegenkomen. Maar goed, voordat het zover is hebben we dus een nieuw netwerk en nieuwe apparaten nodig.

Hoe snel is 5g?

5g staat dus in het teken van hogere downloadsnelheden. In theorie zou 5g zorgen voor snelheden van 1 Gbps (gigabits per seconde) tot 10 Gbps. In vergelijking met 4g is dat een flinke toename. Dat netwerk kan 100 Mbps aan (megabits per seconde). In de praktijk levert 100 Mbps een downloadsnelheid van 25 MB (megabyte, de daadwerkelijke snelheid) op. Voor de nieuwe 5g-netwerken mag je straks dus rekenen op een downloadsnelheid van minimaal 250 MB tot mogelijk 2.500 MB. Dat is dus tien tot honderd keer zo snel.

5g-telefoon

5g op elke hoek

De frequentieband van 5g-netwerken in Nederland is 3,5 GHz (gigahertz). Dat heeft echter wel een nadeel. Een hogere frequentie zorgt voor meer capaciteit en een snellere verbinding — maar ook voor een minder bereik van de antenne. Daardoor kan het zijn dat we in de toekomst kleine masten op straat te zien krijgen (zogenaamde small cells) op bijvoorbeeld lantaarnpalen of bushaltes. Bomen kunnen ook invloed hebben op het bereik van de antenne, daardoor kunnen hoge bomen niet in de buurt van belangrijke zendmasten staan.

5g in Nederland

Sinds september 2017 is het al mogelijk in Nederland gebruik te maken van 5g. T-Mobile heeft in samenwerking met Huawei op het Leidseplein in Amsterdam al een 5g-zendmast geplaatst. Zowel T-Mobile als Tele2 hebben aangegeven voor het einde van 2020 een landelijk dekkend 5g-netwerk klaar te hebben staan. Tot het zover is zul je als consument dus weinig gaan merken van die hogere snelheden, omdat telecomproviders nog bezig zijn met het aanleggen van het netwerk. 5g smartphones zijn tot die tijd dus niet echt nodig.

Huawei Mate X

5g smartphones en tablets

Tijdens Mobile World Congress 2019 is er aandacht uitgegaan naar 5g smartphones. Nieuws over 5g tablets is er nog niet. Hieronder staan de belangrijkste bericht omtrent 5g smartphones en tablets.

LG V50 ThinQ is 5g-smartphone met optioneel tweede scherm
Opvouwbare Huawei Mate X gepresenteerd: Falcon Wing Design en 5g
Xiaomi mengt zich met zijn vernieuwde Mi Mix 3 in 5G-race
Foto geeft mogelijk eerste blik op 5g-smartphone van OnePlus
Honor lanceert eerste 5g-smartphone in 2019
Lenovo wil eerste 5g-smartphone met Snapdragon 855 op de markt brengen
Qualcomm: diverse 5g-telefoons met Android op de markt in 2019

Het laatste nieuws omtrent 5g

Voor het laatste nieuws omtrent 5g kun je onze uitgebreide nieuwsdatabase in de gaten houden.

Afbeelding: Shutterstock / Shaynepplstockphoto

  • Delen: